Berberis vulgaris ekstraktının büyüme faktörleri ve sitokin regülasyonu yoluyla ikinci derecede yanık yarası iyileşmesi üzerindeki etkisi
Effect of Berberis vulgaris extract on second-degree burn wound healing through growth factors and cytokine regulation
- Tez No: 942217
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anti inflamatuar etki, Berberis vulgaris yaprak ekstrakı, yanık yara iyileşmesi, büyüme faktörü, Anti-inflammatory effect, Berberis vulgaris leaf extract, burn wound healing, growth factor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın esas amacı,“kadıntuzluğu”veya“barbaris”olarak bilinen Berberis vulgaris yaprağı ekstraktı (BVE)'nin, antioksidan, antiinflamatuar ve nöroprotektif etkilerinin araştırılmasıdır. Bu bitki özellikle kök kabuğu ve meyvelerindeki yüksek antioksidan ve alkaloid içeriğiyle bilinir. Bitkinin temel aktif bileşeni berberin isimli alkaloiddir. Berberin, antienflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle tıbbi kullanımlarda öne çıkar. Bu çalışmada da BVE'nin yanık hasarı üzerindeki potansiyel terapötik etkisi ve olası mekanizmaları araştırıldı. Yöntem: Rastgele seçilen 48 erkek Wistar sıçanı, sayısı 12 sıçandan oluşacak şekilde dört grup halinde ayrıldı (Sağlıklı kontrol (SK) grubu, Yanık kontrol (YK) grubu, Gümüş Sülfadiazin (GS) grubu ve BVE grubu). Standart yakma prosedürü uygulanarak her bir sıçanın alt sırtı ve üst sırtı üzerinde derin bir ikinci derece yanık başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Her bir gruba ait deney hayvanlarından 3., 7., 14. ve 21. günlerde deri dokularından biyopsi örneği alındı. Histopatolojik değerlendirme hematoksilen-eozin (HE) boyama ile yapıldı. Sonrasında yine deri dokusu örneklerinde Transforming Growth Factor Beta 1 (Tgf-β1) ve Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü alfa (Vegf-α) genlerinin mRNA ekspresyon seviyeleri, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) kullanılarak belirlendi. Ayrıca farklı zaman noktalarındaki deri yaralarının iyileşmesi makroskobik gözlemle izlendi. Bulgular: 21 günlük BVE tedavisinden sonra cilt dokusunun morfolojisinde önemli bir iyileşme gerçekleştiği gözlemlendi. Makroskobik veri izleme, kabuk soyulma ve kürk büyüme süresinin kısaldığını gösterdi. Histopatolojik değerlendirmeler BVE tedavisinden sonra yara iyileşme oranı arttığını gösterdi. RT-PCR, BVE tedavisinden sonra Tgf-β1 ve Vegf-α ekspresyonunun 7. günde belirgin bir şekilde arttığını, 14. güne kadar yüksek bir seviyeyi muhafaza ettiğini, sonrasında düşüş eğilimi gösterdiğini ve 21. günde normal seviyelere yaklaştığını gösterdi. BVE, sıçan ikinci derece yanık modeli üzerinde önemli bir tedavi edici etki gösterdi; Bu, Tgf-β1 ve Vegf-α'nın gen ekspresyon seviyelerinin yukarı regülasyonu ile ilişkili olabileceği değerlendirildi. Sonuç: BVE yapraklarından hazırlanan ekstraktın ciltte oluşturulan yanıklar üzerinde olumlu etki yaptığı ve yara iyileşmesine ciddi anlamda destek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to investigate the antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects of Berberis vulgaris leaf extract (BVE), known as“women's salt”or“barbaris”. This plant is known for its high antioxidant and alkaloid content, especially in its root bark and fruits. The main active component of the plant is the alkaloid called berberine. Berberine stands out in medical uses with its anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant properties. In this study, the potential therapeutic effect of BVE on burn injury and its possible mechanisms were investigated. Method: 48 randomly selected male Wistar rats were divided into four groups of 12 rats (Healthy control (HC) group, Burn control (BC) group, Silver Sulfadiazine (SS) group and BVE group). A deep second-degree burn was successfully performed on the lower back and upper back of each rat by applying the standard burning procedure. Biopsy samples were taken from the skin tissues of the experimental animals of each group on the 3rd, 7th, 14th and 21st days. Histopathological evaluation was performed with hematoxylin-eosin (HE) staining. Afterwards, mRNA expression levels of Transforming Growth Factor Beta 1 (Tgf-β1) and Vascular Endothelial Growth Factor alpha (Vegf-α) genes were determined in the skin tissue samples using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). In addition, healing of skin wounds at different time points was monitored by macroscopic observation. Findings: A significant improvement in the morphology of the skin tissue was observed after 21 days of BVE treatment. Macroscopic data monitoring showed that the peeling and fur growth period were shortened. Histopathological evaluations showed that the wound healing rate increased after BVE treatment. RT-PCR showed that after BVE treatment, Tgf-β1 and Vegf-α expression increased significantly on day 7, maintained a high level until day 14, then showed a decreasing trend and approached normal levels on day 21. BVE showed a significant therapeutic effect on the rat second-degree burn model; This may be related to the up-regulation of gene expression levels of Tgf-β1 and Vegf-α. Conclusion: It was observed that the extract prepared from BVE leaves had a positive effect on burns created on the skin and significantly supported wound healing.