Okul yöneticilerinin bilişim liderliği ile öz yeterlik algılarının incelenmesi
Examination of school administrators' perceptions of informatics leadership and self-efficacy
  1. Tez No: 942241
  2. Yazar: AYŞE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENAZ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Liderliği, Liderlik, Öz yeterlilik, Information Technology, Information Technology Leadership, Leadership, Self-efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin bilişim liderliği ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada, okul yöneticilerinin bilişim liderliği ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla“nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli”kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Manisa ilinde ilk, orta ve lise türü okullarda görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılarak ulaşılan 352 okul yöneticisidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Bilişim Liderliği Ölçeği”ve“Öz yeterlilik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizini yapmak için SPSS 25.0 programının kullanıldığı araştırmada, okul yöneticilerinin bilişim liderliği ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için Pearson Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, okul yöneticilerinin bilişim liderliği ve öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek adına Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız Gruplar için t-Testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerinin; bilişim liderliği ile öz yeterlik algı düzeyleri yüksektir. Okul yöneticilerinin bilişim liderlikleri ile öz yeterlik algıları arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between school administrators' IT leadership and self-efficacy perceptions. In the study, the“relational survey model, one of the quantitative research methods”was used to examine the relationship between school administrators' IT leadership and self-efficacy perceptions. The universe of this study consists of school administrators working in primary, secondary and high schools in Manisa province. The sample of the study is 352 school administrators who were reached using easily accessible case sampling, one of the purposeful sampling methods.“IT Leadership Scale”and“Self-efficacy Perception Scale”were used as data collection tools in the study. In the study, where SPSS 25.0 program was used to analyze the data, Pearson Correlation analysis was performed to reveal the relationship between school administrators' IT leadership and self-efficacy perceptions. In addition, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Groups t-Test were applied to determine whether the IT leadership and self-efficacy perceptions of school administrators differed according to various variables. According to the findings obtained in the research, school administrators' IT leadership and self-efficacy perception levels are high. It was determined that there was a moderately positive and significant relationship between the IT leadership and selfefficacy perceptions of school administrators.