Ege Üniversitesi Endodonti Anabilim Dalı'na başvuran hastaların bilgi ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and anxiety levels of patients applying to the Department of Endodontics at Ege University
  1. Tez No: 942268
  2. Yazar: SAMET ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENİHA SENEM MİÇOOĞULLARI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Anksiyete, Endodontik Tedavi, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Hasta Bilgi Düzeyi, Dental Kaygı, Dental Anxiety, Endodontic Treatment, State-Trait Anxiety Inventory, Patient Knowledge Level, Dental Fear
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Dental kaygı, bireylerin diş tedavilerinden kaçınmalarına neden olan ve bu durum sonucunda ağız ve diş sağlıklarını olumsuz etkileyebilen yaygın bir durumdur. Endodontik tedaviler, hastalar arasında yüksek düzeyde kaygı oluşturabilen diş hekimliği prosedürleri arasında yer almakta olup, bu kaygının çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği bilinmektedir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, tedavi hakkındaki bilgi düzeyi gibi değişkenlerin dental kaygı seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirmek, hasta-hekim ilişkisinin güçlendirilmesi ve tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Endodonti Anabilim Dalı'na başvuran hastaların endodontik tedavilere yönelik bilgi düzeyleri ve kaygı seviyeleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Ege Üniversitesi Endodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve sistemik olarak sağlıklı olan 150 hasta katılmıştır. Katılımcılara, araştırmaya başlamadan önce gönüllü onam formu sunulmuş ve onay alınmıştır. Ardından, hastalara bilgi düzeyi anket formu ve Spielberger'in Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-I ve STAI-II) verilerek doldurmaları istenmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilerek, hastaların bilgi seviyeleri, kaygı skor ve dereceleri ve cinsiyet, yaş gibi demografik faktörlerin kaygı düzeyine etkisi incelenmiştir. Bulgular: Yaş grupları ve cinsiyetler arasında STAI-I skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmış olup erkekler ve 61 yaş üzeri bireylerde STAI-I skorları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyi ve kanal tedavisi deneyiminin STAI skorları üzerinde anlamlı etkisi görülmemiştir. STAI-I ve STAI-II arasında anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma, bireylerin kaygı düzeylerinin cinsiyet ve yaş gibi demografik değişkenlerden etkilendiğini ortaya koymuştur. Eğitim düzeyi ve tedavi deneyiminin kaygı düzeyine etkisi gözlenmemiştir. Bulgular, hasta bilgilendirmesinin ve iletişimin endodontik tedavi süreçlerinde önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Dental anxiety is a common condition that leads individuals to avoid dental treatments, which in turn negatively affects their oral and dental health. Endodontic treatments are among the dental procedures that can cause high levels of anxiety in patients, and it is known that this anxiety varies depending on several factors. Evaluating the effects of variables such as gender, age, education level, and knowledge about treatment on dental anxiety levels is crucial for strengthening the patient-dentist relationship and improving treatment processes. This study aims to assess the relationship between the knowledge levels and anxiety levels of patients applying to the Department of Endodontics at Ege University. Method: A total of 150 systemically healthy patients who applied to the Department of Endodontics at Ege University participated in this study. Before the study began, an informed consent form was presented to the participants and their approval was obtained. Subsequently, patients were asked to complete a knowledge level questionnaire and the Spielberger's State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I and STAI-II). The collected data were analyzed using statistical methods to examine the patients' knowledge levels, anxiety scores, and anxiety levels. Findings: A statistically significant difference was found in STAI-I scores between age groups and genders, STAI-I scores were significantly higher in male participants and individuals over the age of 61. Education level and previous root canal treatment experience did not show a significant effect on STAI scores. A significant, positive correlation was identified between STAI-I and STAI-II scores. Conclusion: The study revealed that anxiety levels were influenced by demographic factors such as gender and age. No significant effect was observed for education level or previous treatment experience. The findings highlight the importance of patient education and communication in endodontic treatment processes.