Tersanelerde çalışma izin türüne göre risk faktörünü bulanık mantık ile belirleme
Bluetooth controlled automation system prototype in small scale greenhouses
  1. Tez No: 942278
  2. Yazar: AHMET AZAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ KİTİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve Güvenliği, Bulanık Mantık, Çalışma İzin Sistemi, Risk Skoru, Occupational health and safety, Fuzzylogic, Work permit system, risk score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İşletmelerde kaza ve ölümlerin önlenmesi etkin bir İş Sağlığı ve Güvenliği Sisteminin kurulmasına ve risk analizlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle mümkündür. İşyerlerinde talimatlar, prosedürler birçok çalışma faaliyeti için yeterli gibi gözükse de, 'Çalışma izni', tam olarak hangi işin ne zaman yapılacağını, ne kadar güvenli/güvensiz olduğunu, hangi önlemlerin alınması gerektiğini belirten, iş yerlerine özgü düzenlenen özel bir sistemdir. Sorumlu iş güvenliği uzmanı işi değerlendirmeli, çalışmanın yapılması sırasında sürekli güvenliği kontrol etmelidir. İşi yapan çalışanlar ise riskleri ve gerekli önlemleri aldıklarını göstermek için çalışma iş izin formuna imza atmalıdırlar. Çalışma izni, işyerinde çalışan mühendis, operatör, formen, uzman vb. arasındaki, sağlıklı iletişim içinde önem teşkil etmektedir. Özellikle tersanelerde yapılan çalışmalarda rutin olmayan faaliyetlerin, rutin olan faaliyetlere nazaran daha fazla olması sebebiyle bu sektörlerde çalışma iş izin sisteminin önemi bilinen bir gerçektir. Tersanelerde yapılacak işlerde çalışma izni uygulanabilecek işler arasında 'Kapalı Alanda Çalışma izni', Yüksekte Yapılan Çalışma İzni', 'Sıcak Çalışma İzni' örnek verilebilir. Çalışma izin sistemlerinde sık karşılaşılan problemlerden çalışma iznini düzenleyen kişinin öznel olması, yapılacak çalışmanın sonuçlarını olumsuz etkileme ihtimalini ön plana çıkarabilir. Bu çalışmada tersanelerde rutin olmayan çalışmalarda kullanılan, çalışma izin prosedürleri incelenerek, ilgili çalışmaya ilişkin, belli sorulara karşılık verilen yanıtlara göre, bulanık mantık yöntemiyle çalışma izin sisteminin etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu yaklaşımın önemi verilen çalışma izninde sorulan sorulara verilen yanıtlara göre risk skorunun belirlenip, çalışma izninde alınacak önlemler ve yapılacak risk değerlendirmesinin, tek bir kişi tarafından değil, bir ekip tarafından yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Preventing accidents and deaths in plants is possible by establishing an effective Occupational Healthand Safety System and successfully performing risk analysis. Although instructions and procedures in workplaces seem to be sufficient for many work activities, 'Workpermit' is a special system organized specifically for workplaces that indicates exactly which job will be done and when, how safe/unsafe it is, and what precautions should be taken. The responsible occupational safety specialist should evaluate the work, constantly check the safety during the execution of thework. Employees performing the work must sign the work permit form to show that they have taken the risks and necessary precautions. Work permit is important for healthy communication between engineers, operators, foremen, experts, etc. working in th eworkplace. The importance of the work permit system in these sectors is a well-known fact, especially due to the fact that non-routine activities are more common in the work carried out in shipyards than routine activities. Examples of Works for which a workpermit can be applied for Works to be carried out in shipyards include 'WorkingPermit in Confined Areas', 'Working Permit at Height', and 'Working Permit for Hot Working. One of the common problems in work permit systems is that the person who issues the work permit is subjective, which may negatively affect the results of the study. In this study, it is aimed to increase the effectiveness of the work permit system by examining the work permit procedures used in non-routinework in shipyards and using the fuzzy logic method, according to the answers given to certain questions regarding the relevant work. The importance of this approach is that the risk score is determined according to the answers given to the questions asked in the work permit, and the measures to be taken in the work permit and the risk assessment to be made are intended to be carried out by a team, not a single person.