Canine Parvovirus-2 ile doğal enfekte köpeklerin klinik ve hematolojik verileri ile hastalık prognozu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between clinical-hematological data and disease prognosis in dogs naturally infected with Canine Parvovirus-2
  1. Tez No: 942277
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOLGA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Canine Parvovirus-2, Köpek, Canine Parvovirus, Canine Parvovirus-2, Dog, Canine Parvovirus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Virolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma, Canine Parvovirus-2 ile doğal enfekte köpeklerin klinik ve hematolojik verileri ile hastalık prognozu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hayvan materyalini, Aydın İlinde bulunan Aydın Yaprak Veteriner Kliniği ve diğer serbest veteriner kliniklerine getirilen, farklı ırk, yaş ve cinsiyetten parvoviral enteritli 50 köpek oluşturmuştur. Hasta hayvanlar hızlı test kiti ile tespit edilmiş olup, genel muayene bulguları kaydedilmiştir. Devamında hematolojik olarak değerlendirilip tedaviye alınmıştır. Tedavi süresi boyunca iyileşme ve ölüm oranları günlere göre tespit edilmiştir. Tüm bu bulgular kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Köpeklerin %76 'sı tedaviye yanıt vermiş ve iyileşmiştir. Köpeklerin hastalığa yakalanma yaşı ortalama olarak 4,34 aylık olduğu belirlenmiştir. Köpekler %68 oranında erkek, %32 oranında ise dişi cinsiyettedir. Köpekler %56 oranında saf ırk, %44 oranında ise melez ırktır. Vakaların neredeyse tamamına yakını Yaz ve Sonbahar aylarındadır. Köpeklerin tamamında iştahsızlık, konjunktivada solgunluk, değişen derecelerde dehidrasyon vücut kondisyonunda azalma ve hemorajik ishal tespit edilmiştir. Köpeklerin ortalama vücut sıcaklığı 38,2°C'dir. WBC değeri 7,46 (10^9/L), lenfosit 18,30 (%), monosit 9,16 (%), RBC 6,18 (10^12/L), HGB 13,29 (g/dL), HCT 38,9 (%), PLT 393,93 (10^9/L), RDW 16,01 (%), MCV 62,07 (fL), MCHC ise 354,28 (g/L) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Parvoviral enteritis yavru köpekler için oldukça bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Şiddetli klinik bulgular ve hematolojik olarak Lökopeni ile seyretmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the relation ship between clinical and hematological data and disease prognosis in dogs naturally in fected with Canine Parvovirus2. Material and Methods: The animal material of the study consisted of 50 dogs with parvoviral enteritis of different breeds, ages and genders brought to Aydın Yaprak Veterinary Clinic and other free veterinary clinics in Aydın province. Sick animals were identified with a rapid test kit and general examination findings were recorded. They were then evaluated hematologically and treated. Recovery and mortality rates were determined by day during the treatment period. All the sefindings were recorded. Results: 76% of the dogs responded to treatment and recovered. The average age at which dogs caught the disease was determined to be 4.34 months. 68% of the dogs were male and 32% were female. 56% of the dogs were purebred and 44% were mixed breed. Almost all of the cases occurred in the summer and fall months. All of the dogs had loss of appetite, pale conjunctiva, varying degrees of dehydration, decreased body condition and hemorrhagic diarrhea. The average body temperature of the dogs was 38,2°C. The average WBC value was determined as 7.46, Lymphocyte as 18.30%, Monocyte as 9.16%, RBC as 6.18, HGB as 13.29, HCT as 38.9, PLT as 393.93, RDW as 16.01%, MCV as 62.07, and MCHC as 354.28. Conclusion: Parvoviral enteritis is a highly contagious and fatal disease for puppies. It presents with severe clinical findings and hematological leukopenia.