Medyan sternotomi ile yapılan kalp cerrahisi operasyonlarında sternum ekartör açıklığının postoperatif ağrı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of sternum retractor opening on postoperative pain in cardiac surgery operations performed with median sternotomy
- Tez No: 942301
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sternum, medyan sternotomi, ağrı, postoperatif dönem, kalp cerrahisi, Sternum, median sternotomy, pain, postoperative period, cardiac surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: Günümüzde teknolojik alanda olan gelişmelerle beraber minimal kesiler ve endoskopik cerrahi gibi yöntemler popüler hale gelmiş olsa bile gerek uygulamadaki rahatlık ve kolaylığı, gerek sağladığı cerrahi konforla medyan sternotomi kalp cerrahisinde önemini korumaktadır. Kalp cerrahisi operasyonları sonrasında gelişen ağrı, erken dönemde iyileşmeyi olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu çalışmada medyan sternotomi ile yapılan kalp cerrahisi operasyonlarında sternum ekartör açıklığının postoperatif dönemdeki post-sternotomi ağrısı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya Eylül 2023 - Mart 2025 tarihleri arasında kliniğimizde medyan sternotomi ile açık kalp cerrahisi uygulanan hastalar dahil edildi. Acil operasyonlar, internal torasik arterin çıkarıldığı hastalar, peroperatif lokal sinir blokajı yapılan hastalar, uzamış entübasyon, geç ekstübasyon, ilk 48 saatte re-entübasyonu olan hastalar, mental hastalığı olanlar, spinal disk hernisi olan hastalar, serebrovasküler olay gelişen hastalar ve re-operasyonlar çalışma dışında bırakıldı. Postoperatif ağrı değerlendirmeleri Visual Analog Skala (VAS) ile ekstübasyon sonrası 2. Saat (VAS0), 6. Saat (VAS1), 1. Gün (post-operatif 24. Saat) (VAS2) ve 2. gün (post-operatif 48. Saat) (VAS3) yapıldı. Daha sonra hastalar sternum ekartör açıklığı 9 cm altı (Grup 1) ve 9 cm ve üzeri olanlar (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Araştırmaya toplam 124 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşları 59,8± 14.2 (Dağılım: 19-81) olup 67 (%54) hasta kadın cinsiyetteydi. Hastaların 62'sinde (%50) hipertansiyon, 35'inde (%28.2) diabetes mellitus, 15'inde (%12.1) kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve 53 (%42.7) hastada sigara içiciliği mevcuttu. Yapılan analizler sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark sadece VAS0 değerleri arasında saptandı. Grup 1'de VAS0 medyan değeri 4 (Dağılım:0- 10) iken Grup 2'de 6 (Dağılım: 0- 10) olarak saptandı (P=0.033). VAS1, VAS2 ve VAS3 değerleri Grup 2'de daha fazla olsa da istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (Sırasıyla P değerleri: P=0.132, P=0.421, P=0.267). Sonuçlar: Çalışmamızın sonunda ekstübasyon sonrası 2. saat yapılan değerlendirmede Grup 1 hastaların daha az ağrı hissettiği sonucuna ulaştık. Post-op 6. Saat, 1. gün ve 2. gün yapılan ağrı değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da az ekartör açıklığı olan hastalarda daha küçük ağrı skorları olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although methods such as minimal incisions and endoscopic surgery have become popular with recent technological advances, median sternotomy continues to maintain its importance in cardiac surgery due to its ease of application and the surgical comfort it provides. Pain that develops after cardiac surgery operations can negatively affect early recovery. In this study, we aimed to investigate the effect of stenal retractor opening on post-sternotomy pain in cardiac surgery operations performed with median sternotomy. Materials and Methods: Patients who underwent open cardiac surgery with median sternotomy in our clinic between September 2023 and March 2025 were included in this study. Emergency surgeries, patients in whom the internal thoracic artery was harvested, patients who underwent perioperative local nerve blockade, those with prolonged intubation, delayed extubation, re-intubation within the first 48 hours, mental illness, spinal disc herniation, cerebrovascular events, and re-operations were excluded from the study. Postoperative pain assessments were performed using the Visual Analog Scale (VAS) at the 2nd hour (VAS0), 6th hour (VAS1), 1st day (postoperative 24th hour) (VAS2), and 2nd day (postoperative 48th hour) (VAS3) after extubation. Then, patients were divided into two groups as sternum retractor opening less than 9 cm (Group 1) and 9 cm and above (Group 2). Results: A total of 124 patients were included in the study. The mean age of the patients was 59.8±14.2 (Range: 19-81), and 67 (54%) patients were female. 62 (50%) of the patients had hypertension, 35 (28.2%) had diabetes mellitus, 15 (12.1%) had chronic obstructive pulmonary disease and 53 (42.7%) were current smokers. As a result of the analysis, a statistically significant difference was found between the groups only in VAS0 values. While the median VAS0 value was 4 (range: 0-10) in Group 1, it was found to be 6 (range: 0-10) in Group 2 (P=0.033). Although VAS1, VAS2 and VAS3 values were higher in Group 2, there was no statistically significant difference (Respective P values: P=0.132, P=0.421, P=0.267). Conclusions: At the end of our study, we concluded that patients in Group 1 with a sternum retractor opening of less than nine cm felt less pain in the evaluation performed 2 hours after extubation. Although there was no statistically significant difference in the pain evaluations at the 6th postoperative hour, on the 1st day, and on the 2nd day, we found that patients with smaller retractor openings had lower pain scores.