Cessâs'ın 'Ahkâmü'l-Kur'ân' adlı eserinde aile hukukuyla ilgili Şâfiî'ye nispet ettiği görüşlerin tahkiki
The verification of the views attributed to Al-Shafi'i on family law in Al-Jassas' work 'Ahkam Al-Qur'an'
- Tez No: 942387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aile Hukuku, Cessâs, Şâfiî, Ahkâmü'l-Kur'ân, Family Law, Jassas, Shafi'i, Ahkam al-Qur'an
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Cessâs'ın“Ahkâmü'l-Kur'ân”Adlı Eserinde Aile Hukukuyla İlgili Şâfiî'ye Nispet Ettiği Görüşlerin Tahkiki adlı bu çalışmada Hanefî müçtehitlerinden Cessâs'ın Ahkâmü'l-Kur'ân adlı eserinde Şâfiî'ye nispet edilen görüşlerin doğruluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin önemi, amacı ve çalışma yapılırken kullanılan yöntem ile araştırmada yararlanılan kaynaklardan söz edilmiştir. Birinci bölümde Cessâs'ın yaşadığı dönemin özellikleri, mezhepteki konumu, i'tizâlî eğilimi, hocaları, öğrencileri, eserleri ve Ahkâmü'l-Kur'ân adlı eserin İslam ilim geleneğindeki önemine değinilmiştir. İkinci bölümde ise aile hukukuyla ilgili Şâfiî'ye atfedilen görüşlerin doğruluğu, Şâfiî mezhebi kaynaklarına başvurularak tahkik edilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen kanaat ve yorumlar okuyucuyla paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled "The Verification of the Views Attributed to al-Shafi'i on Family Law in al-Jassas' Work 'Ahkam al-Qur'an', it is aimed to investigate the accuracy of the views attributed to Shafi'i in al-Jassas' 'Ahkam al-Qur'an', one of the Hanafī mujtahids. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the importance and purpose of the thesis, the method used in the study and the sources used in the research are mentioned. In the first chapter, the life of al-Jassās, his scholarly personality, his teachers, his students, his works and the importance of his work Ahkam al-Qur'an in the Islamic scholarly tradition were mentioned. In the second part, it is tried to analyze whether the views attributed to Shafi'i on family law are correct or not by referring to the sources of the Shafi'i sect. In the conclusion part, the opinions and comments obtained are shared with the reader.