Effectiveness of Advanced Nurse Practitioners on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease
Yüksek Pratisyen Hemşirelerin Kalp Hastalıklarının Birincil Korunmasında Etkililiği
- Tez No: 942419
- Danışmanlar: DR. PATRİCİA MASTERSON ALGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yüksek pratisyen hemşire, kardiyovasküler hastalık, birincil korunma, birinci basamak sağlık hizmeti, yaşam tarzı, yetişkinler, Advanced nurse practitioner, cardiovascular disease, primary prevention, primary care, lifestyle, adults
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bangor Unıversıty-Prıfysgol Bangor
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Özet Literatur: Kardiyovasküler hastalık, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Komorbid hastalıklarla yaşayan insan sayısındaki artış eğilimi, hastane başvurularını ve dolayısıyla kardıyovasküler sistemin sosyal ve ekonomik yükünü önemli ölçüde artırmıştır. Bu nedenle, sağlığı geliştirme girişimlerini teşvik etmek ve bu ekonomik yükü azaltmak için birinci basamak sağlık hizmetini kronik hastalıkların yönetiminde birinci nokta haline geldi. Özellikle literatur, yüksek pratisyen hemşirelerin bakım kalitesini artırdığını, hasta takibini sistematik hale getirdiğini ve birinci basamak sağlık hizmetinin hasta memnuniyetini artırdığını göstermiştir. Ancak yüksek pratisyen hemşirelerin kardıyovasküler risk yönetimindeki etkilerine ilişkin kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, yüksek pratisyen hemşirelerin yüksek kaliteli bakımın sağlanmasında başarılı olup olmadığını gösteren kanıtlara ihtiyaç vardır. Amaç: Bu sistematik derlemenin amacı, yüksek pratisyen hemşireler tarafından kardiyovasküler hastalıkların birincil korunmasının etkili olup olmadığına dair mevcut kanıtları değerlendirmektir. Yöntemler: İnceleme boyunca bir kılavuz olarak York Üniversitesi Araştırma ve Yayma Merkezi ilkeleri kullanılmıştır. Önceden tanımlanmış anahtar kelimeler kullanılarak dört veritabanı (CINAHL, PubMed, Web of Science ve Cochrane Library) taranmış ve çalışmalar önceden belirlenmiş kriterlere göre seçilmiştir. Arama, 1998'den 2018'e kadar olan çalışmalarla sınırlandırılmış ve veritabanı araması sonuçlarına göre altı nicel çalışma bulunmuştur. Bulgular: Çalışma sonuçları, yüksek Pratisyen hemşirelerin risk faktörlerinin yönetiminde başarılı olduğunu ve sağlık sonuçlarının doktorlara benzer olduğunu göstermiştir. Hastaların verilen bakımdan son derece memnun olduğu tespit edildi. Ancak, hastaları yaşam tarzlarını değiştirmeye teşvik etmek için yüksek pratisyen hemşirelerin motivasyonel görüşme becerilerini geliştirmeye ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Cardiovascular disease is one of the leading cause of death over the world. Increasing trend in the number of people living with comorbid diseases significantly raised hospital admissions and therefore the social and economic burden of the cardiovascular. Therefore, to encourage health promotion programmes, and to reduce this economic burden, primary care became the first point in the management of long-term diseases. In particular, literature showed that advanced nurse practitioners increased the quality of care, systematized follow-up of patients, and raised patient satisfaction in primary care. However, there is no a comprehensive study about the effects of nurse practitioners in cardiovascular risk management. Therefore, there is a need to evidence showing whether advanced nurse practitioners are successful in the delivery of high-quality care. Aim: The aim of this systematic review was to evaluate the current evidence as to whether primary prevention of cardiovascular disease by advanced nurse practitioners are effective. Methods: The University of York Centre for Research and Dissemination principles was used as a guideline throughout the review. Four databases (CINAHL, PubMed, Web of Science, and Cochrane Library) was searched by using predefined keywords, and studies were selected according to predetermined inclusion criteria. Search was restricted to from 1998 to 2018, and database search generated six quantitative studies. Results: Study results showed that advanced nurse practitioners were successful in the management of risk factors and health outcomes were similar to physicians. Patients were found to be highly satisfied with the care provided. However, there is a need to improve motivational interviewing skills of advanced nurse practitioners to encourage patients to change their lifestyle.