Diş çekimi ile indüklenmiş sıçan osteoradyonekroz modelinde melatonin ve askorbik asitin radyoprotektif etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 942443
  2. Yazar: GÖKSAL KELDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ÇOLAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik Asit, Melatonin, Osteoradyoneknoz, Rat, Ascorbic Acid, Melatonin, Osteoradyonecnosis, Rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı radyoterapi ve diş çekimi ile indüklenmiş sıçan mandibular osteoradyonekroz modelinde melatoninin ve askorbik asitin radyoprotektif etkilerinin değerlendirilmesi ve osteoradyonekroz (ORN)'un önlenmesi ve semptomatik tedavisindeki potansiyel etkilerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada 300-400 gram arasında olan 41 adet genç- erişkin erkek Wistar-Albino Rat deney hayvanı kullanılmıştır. Ratların 5 tanesi kontrol grubu, 36 tanesi de deney grubu olarak ayrılmıştır. Deney grupları 9'ar ratdan oluşturulmuştur. G1 grubuna radyoterapi uygulaması ve herhangi bir enjeksiyon yapılmamıştır. G2 grubuna sadece radyoterapi verilmiş ve diş çekimi yapılmış, G3 grubuna radyoterapi uygulandıktan sonra diş çekimi yapılmış ve melatonin enjekte edilmiştir. G4 grubuna radyoterapi uygulandıktan sonra diş çekimi yapılmış ve askorbik asit enjekte edilmiştir. G5 grubuna radyoterapi uygulandıktan sonra diş çekimi yapılmış, melatonin ve askorbik asit kombinasyonu enjekte edilmiştir. Tüm gruplardaki ratlar 28. günde sakrifiye edilmiştir ve sol mandibulaları çıkarılmıştır. Her gruptan elde edilen değerlerin grup ortalamaları istatistiksel olarak karşılaştırılıp anlamlılık düzeylerine bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel veriler üzerinden yorumlar yapılarak çalışma sonuçlandırılmıştır. Elde edilen bulgular, alkalen fosfataz (ALP) ekspresyonunun G2 grubunda hem G1 hem de G5 grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Ancak, G3 ve G4 gruplarıyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. BMP-2 ekspresyonu, G2 grubunda G1 grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Buna karşın, G3, G4 ve G5 gruplarına kıyasla BMP-2 ekspresyonu düşük olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Osteonektin (ONC) ekspresyonu, G2 grubunda G1 ve G5 gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edilmiştir. Ancak, G3 ve G4 gruplarına kıyasla düşük olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı seviyeye ulaşmamıştır. Tartara dirençli asit fosfataz (TRAP) ekspresyonu, G2 grubunda diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunmuş, ancak bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bir düzeye ulaşmamıştır. Bu bulgular, G2 grubunun osteoblastik aktiviteyi destekleyen ALP, BMP-2 ve ONC ekspresyonlarında belirgin bir düşüş gösterirken, kemik rezorpsiyonu ile ilişkili TRAP ekspresyonunun diğer gruplara kıyasla artış gösterdiğini ancak istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşmadığını göstermektedir. Sonuç olarak; elde edilen histopatolojik ve immünohistokimyasal bulgular değerlendirildiğinde, tüm gruplarda melatonin ve askorbik asit uygulamalarının kemik iyileşmesi üzerindeki olumlu etkilerinin özellikle anti-inflamatuar özellikleri ve yeni kemik oluşumunu artırıcı etkileri ile ilişkili olduğu düşünülmüştür. Özellikle, bu bileşiklerin inflamasyonu baskılaması, osteoblast aktivitesini desteklemesi, yeni kemik oluşumunu artırması, kemik kaybını azaltması gibi etkileri, osteoradyonekroz gelişimi üzerinde koruyucu bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the radioprotective effects of melatonin and ascorbic acid in a rat mandibular osteoradionecrosis model induced by radiotherapy and tooth extraction and to determine their potential effects in the prevention and symptomatic treatment of osteoradionecrosis (ORN). In this study, 41 young-adult male Wistar-Albino rats weighing between 300-400 grams were used. Five rats were divided into control group and 36 rats were divided into experimental group. Experimental groups were composed of 9 rats each. The G1 group did not receive radiotherapy or any injection. G2 group received only radiotherapy and tooth extraction, G3 group received tooth extraction after radiotherapy and melatonin was injected. G4 group underwent tooth extraction after radiotherapy and was injected with ascorbic acid. The G5 group underwent tooth extraction after radiotherapy and was injected with a combination of melatonin and ascorbic acid. The rats in all groups were sacrificed on day 28 and the left mandible was removed. Group averages of the values obtained from each group were statistically compared and significance levels were examined. The results obtained were evaluated statistically. The study was finalized by making comments on the statistical data. Alkaline phosphatase (ALP) expression was found to be statistically significantly lower in the G2 group compared to both G1 and G5 groups. However, no statistically significant difference was detected when compared to G3 and G4 groups. BMP-2 expression was found to be statistically significantly lower in the G2 group compared to the G1 group. However, although BMP-2 expression was lower in the G3, G4 and G5 groups, this difference was not statistically significant. Osteonectin (ONC) expression was significantly lower in the G2 group compared to the G1 and G5 groups. However, although it was lower compared to G3 and G4 groups, this difference did not reach statistically significant level. Tartrate-resistant acid phosphatase (TRAP) expression was higher in the G2 group compared to the other groups, but this difference did not reach a statistically significant level. These findings indicate that the G2 group showed a significant decrease in ALP, BMP-2 and ONC expressions supporting osteoblastic activity, while TRAP expression associated with bone resorption increased compared to the other groups, but no statistically significant difference was observed. In conclusion, when the histopathologic and immunohistochemical findings were evaluated, it was concluded that the positive effects of melatonin and ascorbic acid on bone healing in all groups were related to their anti-inflammatory properties and their effects on increasing new bone formation. In particular, the effects of these compounds such as suppressing inflammation, supporting osteoblast activity, increasing new bone formation and decreasing bone loss suggest that they may play a protective role on the development of osteoradionecrosis.