Kentsel mekanda yürünebilirlik ve etkileşim ilişkisi, sokak arayüzlerinin yaya deneyimine etkisi
Walkability and interaction in urban space, the impact of street interfaces on pedestrian experience
  1. Tez No: 942560
  2. Yazar: DEMET HAYTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yürünebilirlik, etkileşim, mikro 3D, yürüme çekiciliği, etkileşim çekiciliği, Walkability, interaction, micro 3D, walking appeal, interaction appeal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez, insan-çevre etkileşiminin yürünebilirlik ve yürüme deneyiminin niteliği üzerindeki etkilerini çok boyutlu bir yaklaşımla incelemektedir. Çalışma kapsamında yürüme bireyin kentsel mekanla kurduğu sosyal, mekansal ve deneyimsel bir süreç olarak ele alınmış, bu kapsamda sokak arayüzlerinin tasarımı ve etkileşim potansiyelinin bireylerin yürüme deneyiminden duyduğu memnuniyet üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, sokak arayüzlerinin ve yürümenin değişen anlamları tartışılarak, yürünebilirlik literatürüne dair genel bir çerçeve sunulmuş, araştırma problemi ve çalışmanın amacı tanımlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, yürünebilir arayüzlerin yaşanabilir çevre oluşturmada oynadığı rolü anlamak; alt amaç ise fiziksel, sosyal ve algısal boyutları içeren çok katmanlı bir analiz modeli geliştirmektir. Çalışma,“sokak arayüzlerinin etkileşim kapasitesinin yürüme deneyiminin niteliğini etkilediği”ve“kamusal mekan hiyerarşisinin insan-çevre etkileşimini şekillendirerek yürünebilirliği etkilediği”hipotezleri üzerine kurgulanmıştır. Literatürde makro ölçekte ele alınan yoğunluk, çeşitlilik ve tasarım parametreleri, mikro ölçekli bir perspektifle yeniden değerlendirilerek etkileşim alanlarının yoğunluğu, çeşitliliği ve tasarımı (mikro 3D) ek parametreler olarak önerilmiştir. Tezin ikinci ve üçüncü bölümü çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Bu bölümlerde, yürünebilirlik kavramı, araştırma alanları, parametreleri ve ölçüm yöntemleri ile insan-çevre etkileşimi arasındaki bağlantılar tartışılmış, sokak arayüzlerinin etkileşimle ilişkili tasarımsal unsurları ele alınarak“yürüme çekiciliği”kavramı doğrultusunda teorik bir zemin oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde, Kadıköy'deki Ömerpaşa ve Ethem Efendi Caddeleri'nde yapılan alan çalışması sunulmuştur. Alan çalışmasında fiziksel/mekansal analizler, yaya yoğunluğu ölçümleri, sistematik gözlemler, anketler ve görüşmeler yoluyla elde edilen verilerle, yürünebilirlik deneyimini etkileyen arayüz özellikleri tanımlanmış ve bu özellikleri değerlendiren bir model geliştirilmiştir. Son bölümde yürünebilirlik ile etkileşim arasındaki bağlantılar tartışılmış, araştırma sonucunda, arayüzlerdeki etkileşim çekiciliğinin yürümeyi çekici hale getirerek bireylerin yürüme deneyimi ile mekanın kamusal ve yaşamsal bağlamını dönüştürme potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma, yürünebilirlik literatürüne sosyal, algısal ve mekansal boyutlarıyla hem kuramsal hem de pratik katkılar sağlayarak, insan odaklı kentsel tasarıma yönelik yeni bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of human-environment interaction on walkability and the quality of the walking experience through a multidimensional approach. Within the scope of the study, walking is considered as a social, spatial, and experiential process through which the individual engages with urban space. In this context, the study explores the impact of street interface design and its potential to foster interaction on individuals' satisfaction with their walking experience. The thesis is structured into five chapters. The first chapter discusses the evolving meanings of street interfaces and walking, provides a general framework for the walkability literature, defines the research problem and objectives. The main objective of the study is to understand the role of walkable interfaces in creating a livable environment, while the secondary objective is to develop a multilayered analysis model that incorporates physical, social, and perceptual dimensions. The study is built upon two central hypotheses:“the interaction capacity of street interfaces affects the quality of the walking experience”, and“the hierarchy of public space shapes human-environment interaction, thereby influencing walkability”. In contrast to the conventional macro-scale parameters of density, diversity, and design found in the literature, this research re-evaluates these concepts from a micro-scale perspective and proposes additional parameters interaction density, diversity, and design (Micro 3D). The second and third chapters establish the theoretical framework of the study. These chapters explore the concept of walkability, its research domains, parameters, and measurement methods, as well as the links between walkability and human-environment interaction. The design-related components of street interfaces associated with interaction are discussed, forming a theoretical basis under the concept of“walking appeal.”The fourth chapter presents the fieldwork conducted on Ömerpaşa and Ethem Efendi Streets in Kadıköy, Istanbul. Through physical/spatial analyses, pedestrian density measurements, systematic observations, surveys, and interviews, the study identifies interface characteristics that affect the walkability experience and develops a model to evaluate these characteristics. The final chapter discusses the relationship between walkability and interaction. The findings reveal that interaction appeal within interfaces enhances the attractiveness of walking and has the potential to transform both the public and lived context of space through the walking experience. This study contributes to the walkability literature both theoretically and practically by incorporating social, perceptual, and spatial dimensions, offering a new perspective for human-centered urban design.