Women taken away from nature in Contemporary British Drama: An ecofeminist analysis
Çağdaş Britanya Tiyatrosu'nda doğadan koparılan kadınlar: Ekofeminist bir eleştiri
- Tez No: 942653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ATİLLA MAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ekofeminizm, çağdaş Britanya draması, ekodrama, patriyarka, kültürel ekofeminizm, dönüştürücü ekofeminizm, ecofeminism, contemporary British drama, ecodrama, patriarchy, cultural ecofeminism, transformative ecofeminism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ekofeminizm, ataerkil sistemin kadın ve doğa üzerinde kurmuş olduğu ikili baskıyı inceler. Bu ataerkil sistemlerin kadın ve doğayı erkeklerden aşağıda gördüğünü, dolayısıyla her ikisini de benzer bir sömürünün öznesi haline getirdiğini savunur. Bu sebeple, ekofeminizm, ataerkil düşünce yapısına karşı gelerek bu ikircikli baskı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlar. Edebiyat, ekofeministlerin bu farkındalığı yaratabilmek için kullandığı önemli araçlardan biri olmuştur. Özellikle drama, toplumsal sorunları açıkça yansıttığı için ekofeminist temaları ve bakış açılarını bünyesinde barındırmaktadır. Gittikçe kötüleşen çevre krizi sebebiyle de çağdaş drama, ekolojik konularla daha iç içe hale geldiğinden ekofeminist öğeler içeren tiyatro oyunlarının sayısında bir artış meydana gelmiştir. Buna bağlı olarak, ekofeminist teori ışığında yapılan edebiyat analizlerinin sayısı da artmıştır. Bu tez, üç çağdaş Britanya oyun yazarının—David Greig'in Outlying Islands (2002), Marina Carr'ın By the Bog of Cats… (1998), ve Zinnie Harris'in Further than the Furthest Thing (2000)—oyunlarını ekofeminist bakış açısı ile incelemektedir. Bu oyunlar analiz edilirken, özellikle 'öteki' kavramı, patriyarkanın kadın ve doğayı nesneleştirmesi, kadının ataerkil baskıya karşı verdiği mücadele ve kadın ve doğa arasındaki bağlantı üzerinde durulmaktadır. Bu tezin amacı, seçilmiş olan oyunlarda kadın ve doğa üzerindeki ikili ataerkil tahakkümü ortaya çıkarmak ve ayrıca ekofeminizmin kültürel ve dönüştürücü ekofeminizm olmak üzere alt dallarını inceleyip bunların oyunlardaki varlığını ortaya koymaktır. Bu tez, ataerkil erkek karakterler tarafından hem kadın karakterlerin hem de doğanın aşağı olarak görüldüğünü, bu benzer muameleyi gören kadınların kendilerini doğa ile özdeşleştirdiğini ve onu korumaya daha yatkın hale geldiğini savunur. Kadın, içsel bir bağlantı veya benzerlik sebebiyle doğaya yardım etmez, aksine, bu duruma sebep olan ataerkil sistem olduğundan bu bağlantı patriyarkanın bir ürünüdür. Kadınların doğayı koruma mücadelesini gören ataerkil karakterler, her ikisinin de üzerinde daha kolay hakimiyet kurabilmek için kadınları doğadan uzaklaştırmaya çalışmaktadır. Tez, ataerkil baskıcı sistemin bu sonucunu göstermenin yanı sıra, kadın karakterlerin bu tahakküme verdikleri tepkileri ve kadın ve doğa arasındaki ilişkiyi de inceler. Her oyunda farklı şekilde ele alınan kadın ve doğa bağlantısı ile kadınların ataerkil sisteme vermiş olduğu farklı tepkiler ekofeminizmin alt dallarından kültürel ve dönüştürücü ekofeminist bakış açılarını yansıtır. Bu bağlamda tez, ekofeminist teorinin gelişmesini ve değişmesini de ele almış olur. Dolayısıyla, bu çalışma, seçilen çağdaş Britanya oyunlarında kadın ve doğa üzerindeki benzer ataerkil tahakkümün altını çizerken, kadın karakterlerin bu baskıya vermiş oldukları tepkileri inceleyerek ekofeminizmin farklı bakış açılarının bu oyunlarda nasıl yansıtılmış olduğunu ortaya koyar. Bu bağlamda, bu tez çalışması çağdaş Britanya ekodrama incelemelerine ve yeni bir alan olan ekofeminist edebiyat eleştirisi alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ecofeminism explores the dual oppression of women and nature by patriarchal systems. It advocates that patriarchal systems perceive women and nature as inferior to men, making them the subjects of a similar exploitation. Thus, ecofeminism aims to raise awareness about this interconnected oppression by challenging the patriarchal mindset. Literature has become an essential medium that ecofeminists consult as a way of highlighting these issues. Especially drama, as it demonstratively reflects social problems, incorporates ecofeminist themes and perspectives. Due to the deteriorating environmental crisis, contemporary drama has become more engaged with ecological concerns. Therefore, the number of plays that consist of ecofeminist reflections has increased recently. Correspondingly, the number of ecofeminist analyses has increased as well. This thesis, likewise, examines the plays of three contemporary British playwrights—David Greig's play Outlying Islands (2002), Marina Carr's play By the Bog of Cats… (1998), and Zinnie Harris's play Further than the Furthest Thing (2000)—through a critical ecofeminist point of view. While analysing these plays, it focuses on the concept of 'the Other', the patriarchal objectification of women and nature, the struggles of women towards patriarchal oppression, and the connection between women and nature. The aim of this thesis is to uncover the dual patriarchal domination of women and nature in these plays, and to examine the different subcategories of ecofeminism, cultural and transformative ecofeminism. The thesis argues that the female characters and nature are both treated as inferior by patriarchal male characters, prompting the female characters to identify themselves with nature and become more inclined to protect it. In other words, the female characters do not help nature because of an inherent connection between them, on the contrary, this connection is a product of patriarchy since it is the patriarchal system that causes this situation. Seeing women's struggle to protect nature, patriarchal characters seek to take women away from nature so that they can exert control over both. In addition to showing this result of the patriarchal oppressive system, the thesis investigates the female characters' responses to this domination while it also examines the connection between women and nature. The different portrayals of the connection between them, as well as the varied responses of the female characters, reflect the distinct subcategories of ecofeminism, particularly, cultural and transformative ecofeminism. Thus, the thesis traces the evolution of ecofeminist theory through the selected plays. While underlining the parallel patriarchal destruction of women and nature in the selected contemporary British plays, it also reveals how the female characters' responses to the patriarchal oppression reflect the different subcategories of ecofeminism. In this context, this study contributes to the contemporary British ecodrama studies and the field of ecofeminist literary criticism.