Evli bireylerde bilinçli farkındalık becerilerinin kullanıldığı ilişki geliştirme programının empati, ilişki kalitesi, evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluşa etkisi
The effect of relationship enhancement program using mindfulness skills in married individuals on empathy, relationship quality, marital satisfaction and psychological well-being
- Tez No: 942658
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TEMEL EGİNLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, Public Relations, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, İlişki Geliştirme Programı, Empati, İlişki Kalitesi, Evlilik Doyumu, Psikolojik İyi Oluş, Mindfulness, Relationship Enhancement Program, Empathy, Marital Quality, Marital Satisfaction, Psychological Well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Araştırmada bilinçli farkındalık becerilerinin kullanıldığı ilişki geliştirme programının, evli bireylerde empati, ilişki kalitesi, evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluşa etkisi incelenmiştir. Örneklemi oluşturmak için amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ve karma yöntemin ardışık açıklayıcı deseni kullanılmıştır. Araştırmaya katılmak isteyen bireylere araştırmacı tarafından hazırlanan bilgilendirilmiş onam formu, ön görüşme formu ve Ruhsal Belirti Tarama Envanteri (SCL-90-R) e-posta yoluyla gönderilmiştir. 61 kişi formları doldurarak geri dönüş yapmıştır. Belirlenen kriterleri karşılayan kişilerden rastlantısal olarak seçilen 10 kişi ile pilot uygulama yapılmıştır. Seçkisiz atama ile deney (n=10), plasebo (n=10), kontrol grubu (n=10) oluşturulmuş ve öntest olarak Toronto Empati Ölçeği, Evlilik Kalitesi Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği uygulanarak gruplar arasında anlamlı farklılık olup olmadığı Kruskal Wallis H testi ile incelenmiştir. Üç grup arasında öntest sonuçları açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney grubuna pilot çalışma sonrası gerekli düzenleme ve düzeltmelerin yapıldığı şekliyle bilinçli farkındalık becerilerinin kullanıldığı ilişki geliştirme programı; plasebo grubuna ise film tartışması grubu uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Sontest ve izleme için aynı ölçekler her üç gruba da tekrar uygulanmıştır. Deney grubuna uygulanan programın etkisinin daha iyi anlaşılması amacıyla program tamamlandıktan sonra deney grubu ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Sonuçlar nicel ve nitel veri analiz yöntemleriyle incelenerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of a relationship enhancement program using mindfulness skills on empathy, relationship quality, marital satisfaction and psychological well-being in married individuals. To form the sample, the criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling methods, and the sequential explanatory design of the mixed method were used. The individuals who wanted to participate in the study were sent an informed consent form, a preliminary interview form prepared by the researcher and the Symptom Check List (SCL-90-R) via e-mail. 61 people returned the forms by filling them out. A pilot study was conducted for the program to be applied to the experimental group with 10 people randomly selected from among those who met the required criteria. Experimental (n=10), placebo (n=10), and control groups (n=10) were formed by random assignment and the Toronto Empathy Scale, Marital Quality Scale, Marital Life Scale and Psychological Well-Being Scale were applied as pretests to examine whether there were significant differences between the groups using the Kruskal Wallis H test. There is not significant difference was observed between the three groups in terms of pretest results. The relationship enhancement program using mindfulness skills was applied to the experimental group, with the necessary arrangements and corrections made after the pilot study; and the movie discussion group was applied to the placebo group, while the control group did not receive any intervention. The same scales were re-applied to all three groups for posttest and follow-up. In order to better understand the effect of the program applied to the experimental group, a focus group interview was conducted with the experimental group after the program was completed. The results were examined and discussed with quantitative and qualitative data analysis methods.