1214 numaralı Edremid kazâsı şer'iyye sicili (Transkripsiyon ve değerlendirme)
The judicial court registers of Edremid district number 1214 (Transcription and assessment)
- Tez No: 942664
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ERDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı Defteri, Edremit, Kaza, Kadı, Judicial Court Registers, Kadi Books, Edremit, Kaza, Kadi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Şer'iyye sicilleri, Osmanlı sosyal tarihi çalışmalarında oldukça önemli birincil kaynaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. İdarî ve adlî görevli olarak kazada bulunan kadıların tuttuğu bu siciller, çeşitli konulardan kayıtları ihtiva etmektedir. Bu yönüyle şer'iyye sicilleri çok yönlü bir kaynak olma özelliğine sahiptir. Tezin konusu olan 1214 numaralı Edremid kazası şer'iyye sicilinin orijinali Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA)'nde bulunmaktadır. Edremid kazâsının sosyal, iktisadî ve idarî olmak üzere çeşitli yönlerinden kayıtların bulunduğu sicil 106 sayfadan oluşmaktadır. H. 1013-1016 [M. 1605-1607] tarihli sicilin basit transkripsiyon yöntemiyle transkribe hâli ve değerlendirmesini içeren bu tez çalışması, dönemin gelişmelerinin Edremid kazâsındaki yansımalarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Edremid şer'iyye sicilleri, onlara dair çalışmalar ile defter hakkında genel bir bilgilendirme verilmiş ve sicildeki kayıtlar konularına göre tasnif edilmiştir. İkinci bölüm olan değerlendirme kısmında sicilin tekabül ettiği I. Ahmed dönemiyle ilgili genel bir bilgilendirme yapılmış, ardından sicile göre Edremid kazâsı hakkında bilgi verilerek sicilin içerdiği sosyal ve iktisadî hayatla ilgili kayıtlardan alt başlıklarına değinilerek bahsedilmiştir. Üçüncü bölüm olan transkripsiyon kısmı ise basit transkripsiyon yöntemiyle transkribe edilen sicilin çeviriyazı metnini ve hüküm özetlerini ihtiva etmektedir. Yapılan çalışma sonucunda Edremid kazasının dönemin Osmanlı Devleti'nin sosyal, iktisadî ve idarî gelişmelerini yansitteığı ve Osmanlı Devleti'nin Batı Anadolu'daki küçük bir panoraması mahiyetinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Judicial court registers are considered significant primary sources in Ottoman social history studies. These registers, recorded by the kadis who were in their appointed districts as administrative and judicial executives, contain records on various issues. In this respect, judicial court registers have the feature of being versatile sources. The original of the judicial court registers of Edremid district number 1214, which is the subject of this thesis is in the Presidency of the Republic of Türkiye Directorate of State Archives Ottoman Archives. 106 pages book contains records about various aspects of Edremid district including social, economic and administrative aspects. This thesis, which contains the transcription and assessment of the registry dated H. 1013-1016 [C.E. 1605-1607] using the simple transcription method, aims to enlighten the reflections of the incidents of the period in Edremid district. The study consists of three chapters. In the first chapter, general information about judicial court registers of Edremid, studies about them and the book is given, also the records in the registry are classified. In the second chapter, which is the assessment chapter, general information about the period of Ahmed I, which the registry coincides to, is given, then information about Edremit district according to the register is given, the records related to social and economic life contained in the judicial court registers of Edremid district number 1214 are mentioned by referring to subheadings. And the third chapter, which is the transcription chapter, contains the transcription text of the registry transcribed using the simple transcription method and the summaries of the records. As a result of the study, it was concluded that Edremid district reflected the social, economic and administrative incidents of the Ottoman Empire in the mentiond period and was a small panorama of the Ottoman Empire in Western Anatolia.