Acil serviste prosedürel sedoanaljezi uygulanan hastalarda entegre pulmoner indeks ile solunum komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory complications using the integrated pulmonary index in patients undergoing procedural sedoanalgesia in the emergency department
  1. Tez No: 942774
  2. Yazar: ANIL EMRE ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ERBİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Procedural Sedoanalgesia, Integrated Pulmonary Index, Aldrete Score, Respiratory Complications, Emergency Department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Prosedürel sedoanaljezi (PSA), hastanın tıbbi prosedürleri tolere etmesini sağlamak için sedoanaljezik ajanların uygulanmasına yönelik bir tekniktir. Çalışmadaki amacımız, acil serviste PSA uygulanan hastalarda solunum komplikasyonlarının erken saptanmasında Entegre Pulmoner İndeks monitörizasyonunun etkinliğini araştırmak, meydana gelen komplikasyonları değerlendirmek, ideal hasta takip süresi için standardizasyon sağlamak ve IPI ile Aldrete Skoru (AS) arasındaki korelasyonu değerlendirmektir. Prospektif gözlemsel araştırma olarak yapılan bu çalışmaya, Acil servise başvuran 18 yaş üstü, klinisyen tarafından prosedürel sedoanaljezi uygulanmasına karar verilen 154 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, uygulanan işlem türü, sedasyon derinlik düzeyi, vital bulguları, IPI ve Aldrete Skorları ile meydana gelen komplikasyonlar kaydedilmiştir. IPI'nın solunum komplikasyonlarını öngörmedeki etkinliği ve Aldrete Skoru ile korelasyonu değerlendirilmiştir. Hastaların %73,4'ü erkek, %26,6'sı kadın yaş ortancası 42 yıl idi. En sık uygulanan işlem %61,7 ile fraktür redüksiyonudur. 2., 5., 10. ve 30. dakikalarda IPI skoru için kesim noktaları sırasıyla 6, 6, 6 ve 5 olarak belirlenmiş; bu değerlerin solunum komplikasyonlarını öngörmede etkili olduğu saptanmıştır. IPI skorları ile solunum sayısı, SpO2, EtCO2 ve Aldrete Skoru arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Derin sedasyon uygulanan hastalarda solunum komplikasyonları daha sık izlenmiştir. Sonuç olarak, IPI monitörizasyonu, acil serviste PSA uygulanan hastalarda solunum komplikasyonlarının erken saptanmasında güvenilir ve etkili bir yöntemdir. IPI, Aldrete Skoru ile korelasyon göstermekte ve taburculuk zamanlaması için yol gösterici olabilmektedir. Anahtar Kelime: Prosedürel Sedoanaljezi, Entegre Pulmoner İndeks, Aldrete Skoru, Solunum Komplikasyonları, Acil Servis.
Özet (Çeviri)
Procedural sedoanalgesia (PSA) is a technique involving the administration of sedoanalgesic agents to enable patients to tolerate medical procedures. The aim of this study is to investigate the effectiveness of Integrated Pulmonary Index (IPI) monitoring in the early detection of respiratory complications in patients undergoing procedural sedation and analgesia (PSA) in the emergency department, to evaluate the complications that occur, to establish a standardization for the ideal patient follow-up period, and to assess the correlation between IPI and the Aldrete Score (AS). This prospective observational study included 154 patients over the age of 18 who presented to the emergency department and were deemed eligible for PSA by a clinician. Demographic data, type of procedure performed, level of sedation, vital signs, IPI and Aldrete Scores, as well as any complications that occurred, were recorded. The effectiveness of the IPI in predicting respiratory complications and its correlation with the Aldrete Score were analyzed. Of the patients, 73.4% were male and 26.6% were female, with a median age of 42 years. The most commonly performed procedure was fracture reduction (61.7%). Cut-off values for the IPI score at the 2nd, 5th, 10th, and 30th minutes were identified as 6, 6, 6, and 5, respectively; these thresholds were found to be effective in predicting respiratory complications. Statistically significant correlations were observed between IPI scores and respiratory rate, SpO₂, EtCO₂, and the Aldrete Score. Respiratory complications were more frequently observed in patients who received deep sedation. In conclusion, IPI monitoring is a reliable and effective method for the early detection of respiratory complications in patients undergoing PSA in the emergency department. IPI correlates with the Aldrete Score and can provide guidance for determining the appropriate timing of patient discharge.