Türkiye'de hemşirelik eğitimi almış hemşirelerin yurt dışındaki çalışma yaşamlarına ilişkin deneyimleri: Nitel araştırma
Experience of nurses who studied in Turkey regarding their work-life abroad: Qualitative research
  1. Tez No: 942914
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜREL ORTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Süreci, Hemşire Göçü, Uluslararası Hemşirelik, Hemşirelik Eğitimi, Migration Process, Nurse Migration, International Nursing, Nursing Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, hemşirelik eğitimini Türkiye'de tamamlamış hemşirelerin Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere'deki mesleki deneyimlerini incelemek amacıyla, nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Kartopu örnekleme yöntemiyle her ülkeden 10'ar kişi olmak üzere toplam 30 katılımcıyla çevrim içi bireysel derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, alan yazın incelemesi doğrultusunda geliştirilen yarı yapılandırılmış toplam 12 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bireysel derinlemesine görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadaki bireysel görüşmeler, çevrim içi ortamda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, MAXQDA 2024 programı kullanılarak içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular,“yurt dışına çıkma süreci”,“yurt dışında yaşamak”,“hemşirelerin çalışma koşulları”ve“yurt dışında hemşire olarak çalışmak isteyenlere öneriler”olmak üzere dört ana tema altında toplanmış olup bu ana temaların altında alt temalar ve kodlar şeklinde yapılandırılmıştır. xiv Göç kararında daha iyi mesleki olanaklar ve ekonomik kazanç öne çıkarken; dil yeterliliği, denklik ve kültürel uyum başlıca zorluklar arasında yer almıştır. Katılımcılar, ayrımcılık ve yalnızlıkla bireysel ve kurumsal destek yoluyla baş ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca görev tanımı, mesleki özerklik ve hasta beklentileri açısından ülkeler arasında belirgin farklılıklar olduğu görülmüştür. Son olarak, hedef ülkeye yönelik mesleki ve sosyal hazırlığın önemi vurgulanmıştır. Katılımcıların anlatımları doğrultusunda, göç deneyiminin yalnızca mekânsal değil, aynı zamanda mesleki ve bireysel dönüşümleri içeren çok katmanlı bir süreç olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, hemşirelerin yurt dışı deneyimlerinin çok boyutlu ve bağlamsal olduğu, bu süreçte karşılaşılan güçlüklerin hem bireysel hem de kurumsal düzeyde ele alınması gerektiği görülmüştür. Araştırma bulgularına dayanarak, yurt dışında çalışmak isteyen hemşireler için rehberlik, destek ve hazırlık süreçlerine yönelik politikaların geliştirilmesi önerilmektedir. Mayıs 2025 , 148. sayfa.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a qualitative research design to explore the professional experiences of nurses who completed their nursing education in Turkey and currently work in the United States, Germany, and the United Kingdom. Data were collected through online individual in-depth interviews with a total of 30 participants (10 from each country), selected via snowball sampling. A semi-structured interview form consisting of 12 questions, developed based on a literature review, was used for data collection. The data obtained were evaluated by content analysis method using the MAXQDA 2024 program. The findings were collected under four main themes:“the process of going abroad,”“living abroad”“working conditions of nurses,”and“suggestions for those who want to work as nurses abroad”, and were structured as subthemes and codes. xvi While improved professional opportunities and economic gains emerged as key motivators for migration, major challenges identified included language proficiency, degree equivalency, and cultural adaptation. Participants noted that they coped with experiences of discrimination and loneliness through both individual strategies and institutional support. Significant differences were also reported between countries in terms of job descriptions, professional autonomy, and patient expectations. Finally, the importance of both professional and social preparation for the target country was emphasized. Based on participants' narratives, it was concluded that migration is not merely a spatial relocation but rather a multilayered process involving both professional and personal transformation. In conclusion, the overseas experiences of nurses are complex and context-dependent, and the challenges encountered throughout this process should be addressed at both individual and institutional levels. Based on the research findings, it is recommended that policies be developed to support guidance, preparation, and adaptation processes for nurses intending to work abroad. May 2025, 148 pages.