Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin hasta bakımının denetimine ilişkin görüşleri ve hemşirelik bakımını değerlendirme formunun geliştirilmesi
Nurse managers' and nurses' views on supervision of patient care and the development of a nursing care evaluation form
- Tez No: 942913
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hasta bakımı, bakımın denetimi, form geliştirme, hemşirelik yönetimi, Nursing, patient care, care supervision, form development, nursing management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu doktora tez çalışması; yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin hasta bakımının denetimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve hemşirelik bakımını değerlendirme formunun geliştirilmesi amacıyla nitel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma, özel hastane ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevli, çalışmaya katılmayı kabul eden 39 yönetici hemşire ve hemşireyle tamamlanmıştır. Nitel veriler, 8 sorudan oluşan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak bireysel derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler MAXQDA 2022 programından yararlanılarak, içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Nitel görüşmelerden yola çıkılarak sorumlu hemşirelerin hasta bakımını denetlemeleri amacıyla“Hemşirelik Bakımını Değerlendirme Formu”geliştirilmiştir. Katılımcıların hasta bakımının denetimine ilişkin görüşleri; yöneticilerin hasta vizitinde dikkate aldıkları konular, yöneticinin hasta bakımına ilişkin beklentisi, hasta bakımının denetiminde kullanılan yöntemler, hasta bakımının denetiminde yaşanan sorunlar, hasta bakımının etkin denetiminin sağlanmasına ilişkin öneriler, etkin hasta bakım denetiminin sonuçları olarak altı temada incelenmiştir. Yöneticilerin hasta vizitlerinde; hastanın fiziksel bakımı ve görünümüne, hasta odasının genel düzenine, hasta ve yakınıyla kurulan iletişim şekline, hasta güvenliği uygulamalarına dikkat ettikleri belirlenmiştir. Yöneticilerin hasta bakımına ilişkin beklentileri; hastanın hemşirelik bakımının verilmesi, tanı ve tedavi işleminin yapılması, hasta güvenliğinin sağlanması, hasta ve yakınıyla iletişim, hasta ve yakınının eğitimi, kayıt ve dokümantasyonun yapılması olarak altı alt tema altında toplanmıştır. Yönetici hemşirelerin hasta bakımını denetlerken çoğunlukla gözlem ve görüşme yaptıkları, hasta kayıtlarını inceledikleri belirlenmiştir. Hasta bakımının denetiminde yaşanan sorunlar; iş yükünün fazlalığı, malzeme- donanım ve insan kaynağı eksikliği, iletişim sorunları, mesleki farkındalık olmaması olarak değerlendirilmiştir. Hasta bakımının etkin denetlenebilmesi için özellikle insan kaynağı eksikliğinin giderilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Bakımın denetimini sağlamada sorumlu hemşirelerin önemli rolünün olduğu, ancak kendi rolleri dışında görev üstlenmelerinden dolayı bakımın denetimine yeterli zaman ayıramadıkları ve bu konuda iyileştirmelerin yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Hasta bakımı etkin denetlendiğinde; bunun mesleki açıdan, hasta açısından ve kurumsal açıdan olumlu sonuçları olacağı belirtilmiştir. Araştırma sonucunda; yönetici hemşirelerin, özellikle de sorumlu hemşirelerin bakımın sistematik olarak denetimini yapmaları için farkındalık geliştirmeleri ve bakımın tüm boyutlarını içeren kapsamlı bir değerlendirme formunu kullanmaları gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis was conducted with a qualitative design to determine the views of nurse managers and nurses regarding the supervision of patient care and to develop a Nursing Care Evaluation Form. The study was completed with 39 nurse managers and nurses working in private hospitals and Ministry of Health hospitals who agreed to participate in the study. Qualitative data were collected through individual in-depth interviews using a“Semi-Structured Interview Form”consisting of 8 questions. The data were analyzed using MAXQDA 2022 software, and content analysis was performed. Based on the qualitative interviews, a“Nursing Care Evaluation Form”was developed to monitor patient care by first-line nurse managers. The participants' opinions on patient care supervision were analyzed under six themes: the aspects nurse managers pay attention to during patient rounds, the expectations of the manager regarding patient care, the methods used in the supervision of patient care, the problems encountered in the supervision of patient care, suggestions for ensuring effective supervision of patient care, and the results of effective patient care supervision. It was determined that nurse managers pay attention to the patient's physical care and appearance, the general order of the patient's room, the communication style with the patient and their relatives, and patient safety practices during patient rounds. The expectations of the nurse managers regarding patient care were grouped under six sub-themes: providing nursing care, conducting diagnosis and treatment procedures, ensuring patient safety, communication with the patient and their relatives, educating the patient and their relatives, and completing records and documentation. It was found that when supervising patient care, nurse managers mostly use observation, interviews, and review patient records. The problems encountered in the supervision of patient care were identified as heavy workload, lack of materials/equipment and human resources, communication problems, and lack of professional awareness. To ensure effective supervision of patient care, the need to address the shortage of human resources was emphasized. It was noted that while the responsible nurses play an essential role in monitoring care, they do not have enough time to devote to supervision due to taking on tasks outside their role, and improvements in this regard are necessary. It was stated that when patient care is effectively supervised, there will be positive outcomes from a professional, patient, and institutional perspective. As a result of the study, it was concluded that nurse managers, particularly first-line nurse managers, should develop awareness for systematically supervising care and should use a comprehensive evaluation form that covers all aspects of care.