Adölesanların e-sağlık okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi
Determining the e-health literacy levels of adolescents
- Tez No: 942925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, E-sağlık Okuryazarlığı, Hemşirelik, Sağlık Bilgisi, Adolescent, E-health Literacy, Health Information, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırma, Tokat ili Niksar ilçesinde bulunan okullardaki adölesanların e-sağlık okuryazarlığı düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Prof. Dr. Mustafa Erol Turaçlı Fen Lisesi, Nizameddin Yağıbasan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ahmet Altıkulaç Anadolu Lisesi ve 15 Temmuz Şehit Erdem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim görmekte olan 9.,10.,11.,12. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem seçiminde evreni bilinen örnekleme yöntemi kullanılmış ve 646 adölesan bireyle araştırma tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında, veri toplama formu ve“Adölesanlarda e-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama formunda öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular ile internete erişimde kullanılan teknolojik cihazlara, kendilerinde ve yakınlarında kronik hastalık varlığı, sağlık kurumuna başvurma sıklığına yönelik sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS 27 paket programında; ortanca, minimum ve maksimum değerler, yüzdelik, sayılar, Kruskall-Wallis H ve Mann-Whitney U testi, ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada adölesanların E-SOYÖ puan ortancasının 29.0 (min:8, maks:40) olduğu belirlenmiştir. Adölesanların e-sağlık okuryazarlığı düzeylerinde cinsiyet, sağlıkla ilgili bilgilere internetten erişme durumu, evde internet bağlantısı bulunması, telefonda internet bağlantısı bulunması, diyet, egzersiz, hastalıkların önlenmesi gibi sağlıkla ilgili konularda interneti kullanma durumu gibi özellikler açısından anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, adölesanların e-sağlık okuryazarlığı düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Adölesanların elektronik sağlık bilgilerini anlamaları, kullanmaları ve sağlık okuryazarlığı düzeylerinin yükseltilmesinde hemşirelerin görev alması önemlidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the e-health literacy levels of adolescents in schools located in the Niksar district of Tokat province. The study population consisted of 9th, 10th, 11th, and 12th grade students attending Prof. Dr. Mustafa Erol Turaçlı Science High School, Nizameddin Yağıbasan Vocational and Technical Anatolian High School, Ahmet Altıkulaç Anatolian High School, and 15 Temmuz Şehit Erdem Diker Anatolian Imam Hatip High School. A known population sampling method was used in the selection of the study sample, and the research was completed with 646 adolescent individuals. A data collection form and the“Adolescent e-Health Literacy Scale”were used to collect the data. The data collection form included questions to determine students' socio-demographic characteristics, as well as questions about the technological devices used to access the internet, the presence of chronic diseases in themselves and their relatives, and the frequency of applying to healthcare institutions. The obtained data were analyzed using the SPSS 27 statistical software package, employing median, minimum and maximum values, percentages, frequencies, Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests, and the chi-square test. In the study, the median e-Health Literacy Scale for Adolescents (e-HEALS) score was determined to be 29.0 (min: 8, max: 40). A significant difference was found in the e-health literacy levels of adolescents in terms of gender, access to health-related information via the internet, the presence of internet connection at home, the presence of internet connection on the phone, and internet use for health-related topics such as diet, exercise, and disease prevention. As a result, it was determined that the e-health literacy levels of adolescents were high. It is important for nurses to take a role in helping adolescents understand and utilize electronic health information and in increasing their health literacy levels.