Farklı derişimlerdeki kahve telvesi ile zenginleştirilmiş çikolata örneklerinin lif içeriğinin tayini, kalite göstergeleri ve duyusal analizinin değerlendirilmesi
Sensory evaluation and determination of fiber content and quality indicators of chocolate samples enriched with spent coffee grounds at different concentrations
  1. Tez No: 942924
  2. Yazar: HARİKA BENGÜ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: kahve telvesi, diyet lifi, besin artığı, bitter çikolata, fonksiyonel besin bileşeni, sürdürülebilir beslenme, spent coffee grounds, dietary fibre, food waste, functional nutritional component, sustainable nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kahve telvesinin bitter çikolataya eklenmesi besin artıklarının azaltılması ve Türk toplumunda yetersiz alınan diyet lifinin artırılması konusunda bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın ilk basamağında Türk Gıda Kodeksi'ndeki kriterler göz önünde bulundurularak hazırlanan %5 ve %21 derişimde kahve telvesi eklenmiş bitter çikolata örnekleri yaş ortalaması 33,8±13,5 yıl olan bir örnekleme tattırılmıştır (n=34). Tadım sonucunda daha yüksek puan alan %5 telve derişimine sahip çikolata örneği (p0,05). Tat yönünden telve eklenmemiş çikolataya verilen puan (7,0±1,4) telve eklenmiş çikolataya verilen puandan (6,2±1,8) daha yüksektir (p=0,004). Doku yönünden telve eklenmemiş çikolataya verilen puan (7,0±1,5) telve eklenmiş çikolataya verilen puandan (6,2±1,8) daha yüksektir (p=0,001). Panelistlerin, telve içermeyen ve telve içeren çikolatayı satın alma tercihleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,199). Bitter çikolataya %5 derişimde telve eklenmesi ile çikolatanın sertliği ve kırılganlığında anlamlı bir artış meydana gelmiştir (p=0,002 ; p=0,042). Panelistlerin 27'si (%49,1) çikolatanın içindeki telve boyutunu uygun bulmadığını belirtmiştir. Panelistlerin 32'sinin %58,2'sinin diyet lifi hakkında bilgi sahibi olduğu fakat diyet lifi hakkında bilgi sahibi olmalarının telve içeren çikolatayı tercih etmeleri, daha sağlıklı bulmaları veya çikolatanın diyet lifi içeriğini önemsemeleri konusunda bir fark oluşturmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Addition of spent coffee grounds (SCG) to dark chocolate emerges as a potential solution for reducing food waste and increasing dietary fiber intake. In the first phase of this study, dark chocolate samples enriched with 5% and 21% SCG, prepared in accordance with the criteria of the Turkish Food Codex, were presented to a sample group with a mean age of 33.8±13.5 years (n=34). Based on the sensory panel results, the chocolate sample containing 5% SCG, which received higher scores (p0.05). In terms of taste, the chocolate without SCG received higher scores (7.0±1.4) compared to the one with SCG (6.2±1.8) (p=0.004). Similarly, in terms of texture, the chocolate without SCG scored higher (7.0±1.5) than the one with SCG (6.2±1.8) (p=0.001). No significant difference was found between participants' purchase preferences for chocolate with and without SCG (p=0.199). The addition of 5% SCG to dark chocolate led to a significant increase in hardness and brittleness (p=0,002 ; p=0,042). Twenty-seven participants (49.1%) stated that the particle size of the SCG in the chocolate negatively affected the overall mouthfeel. Furthermore, 32 participants (58.2%) , reported having prior knowledge about dietary fiber; however, this knowledge did not influence their preference for SCG containing chocolate, their perception of its healthiness, or the importance they placed on its dietary fiber content.