Konya ili meram ilçesinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerde sarkopeni taraması ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Sarcopenia screening and determination of related factors in individuals aged 65 years and over living in meram district of Konya province
  1. Tez No: 942973
  2. Yazar: SANİYE BİLGE KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, yaşlı erişkinler, kitle taraması, sedanter yaşam tarzı, beslenme davranışı, Sarcopenia, older adults, mass screening, sedentary lifestyle, feeding behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada Konya ili Meram ilçesinde yaşayan yaşlılarda sarkopeni sıklığını ve sarkopeni düzeyi ile ilişkili faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Konya ili Meram ilçesinde yer alan Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 65 yaş üstü 220 katılımcı ile gerçekleştirilen bu çalışma kesitsel tipte tasarlanmıştır. Araştırma 1 Temmuz 2024-15 Eylül 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Katılımcılara uygulanan anket formunda sosyodemografik özelliklerinin ve sarkopeni ile ilişkili olabilecek faktörlerin sorgulandığı sorular ile sarkopeninin taranması için kullanılan SARC-F ölçeği yer almıştır. Ayrıca katılımcıların 5 kez sandalyeden kalkma süreleri, yürüme hızları, kol ve baldır çevreleri ile ağırlık ve boy ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların sarkopeni sıklıkları; SARC-F anketine göre %30,0, sandalyeden kalkma testine göre %45,0, yürüme hızına göre %35,5, kol çevresi ölçümüne göre %4,1, baldır çevresi ölçümüne göre %30,9 bulunmuştur. Katılımcıların %38,2'sinde obezite tespit edilmiştir. Kadınlarda, ileri yaşlarda, evli olmayanlarda, eğitim durumu düşük olanlarda, ev hanımlarında, günümüzde aktif olarak bir işte çalışmayanlarda, sigara içmeyenlerde, obez olanlarda, kronik hastalığı olanlarda, düzenli egzersiz yapmayanlarda, kendi başına günlük işlerini yapamayanlarda, hobisi olmayanlarda, tükettiği kırmızı et, beyaz et ve taze meyve/sebze miktarı düşük olanlarda sarkopeni düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların önemli bir kısmında sarkopeni tespit edilmiştir. Sarkopeni düzeyinin çeşitli sosyodemografik özelliklerden, fiziksel aktiviteden ve yetersiz beslenmeden etkilenebileceği tespit edilmiştir. Sarkopeniden korunmak ve ilerlemesinin önüne geçmek için gereken önlemlerin alınmasının ve erken dönemde tespit edilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of sarcopenia and factors associated with sarcopenia in elderly people living in Meram district of Konya province. Method: This study, which was conducted with 220 participants over the age of 65 who applied to Family Health Centers in Meram district of Konya province, was designed in cross-sectional type. The study was conducted between July 1, 2024 and September 15, 2024. The questionnaire form applied to the participants included questions about sociodemographic characteristics and factors that may be associated with sarcopenia and the SARC-F scale used to screen sarcopenia. In addition, the participants were measured for the chair stand test, gait speed, arm and calf circumferences, weight and height. Results: The prevalence of sarcopenia was 30.0% according to SARC-F questionnaire, 45.0% according to chair rise test, 35.5% according to walking speed, 4.1% according to arm circumference measurement and 30.9% according to calf circumference measurement. Obesity was found in 38.2% of the participants. Sarcopenia levels were found to be higher in women, older people, those who were unmarried, those with low education levels, housewives, those who were not actively employed, those who did not smoke, those who were obese, those with chronic diseases, those who did not exercise regularly, those who could not do their daily work on their own, those who did not have hobbies, and those who consumed low amounts of red meat, white meat, and fresh fruits/vegetables. Conclusion: Sarcopenia was detected in a significant proportion of the participants. Sarcopenia level was found to be affected by various sociodemographic characteristics, physical activity and malnutrition. It is thought that it is necessary to take the necessary precautions to prevent sarcopenia and to prevent its progression and to detect it at an early stage.