İkinci Meşrutiyet döneminde Trablusgarp vilayeti
Tripoligarp province during the Second Constitutional period
- Tez No: 943073
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ARTUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Trablusgarp, savaş, Osmanlı, barış, İtalya, Kuzey Afrika, Enver Paşa, Tripoli, war, Ottoman, peace, Italy, North Africa, Enver Pasha
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ekonomik, kültürel, sanayi anlamında gelişen Avrupa ülkeleri sömürgecilik yarışına girmiş ve Berlin'de konferans düzenleyerek birçok ülkeyi kendi aralarında paylaşmıştı. Sömürgecilik yarışında en çok pay alan iki devlet olan İngiltere ve Fransa, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmiş ve Osmanlı toprakları büyük ölçüde sömürgeleştirilmişti. Osmanlı Devleti'nin sömürgeye maruz kalmasının en önemli nedenlerinden biri askeri ve teknoloji alanında kendini yenilememesi, teknolojiye ayak uyduramaması, matbaanın gelişmesine izin vermeyen bir kesimin etkisinde kalmasıdır. İtalya, gelişimini geç tamamlamış ve hızlı bir şekilde sömürgeciliğe başlamış ve gözünü Trablusgarp'a dikmişti. Trablusgarp donanmasının olmamasından ötürü denizde savunulamamış, İtalyanlarla karada mücadele edilmişti. Karadan savunma yapmak için gönüllü genç subaylar Mısır üzerinden gizlice Trablusgarp'a gitmiş, başta Enver Paşa olmak üzere adeta destan yazmışl. İtalya kıyı kesimlerden iç bölgelere gidememiş, büyük devletlere başvurarak barış yapmak istemiştir. Barıştan yana olan İtalya işgalden de vazgeçmemişti. Osmanlı, Balkan Savaşları'nın çıkması üzerine Uşi Antlaşmasını imzalanmak zorunda kalmıştı. Böylece Kuzey Afrika'daki son Osmanlı toprağı olan Trablusgarp kaybedilmiş daha sonra Osmanlı'ya verilmek üzere İtalya'ya verilen 12 ada da kaybedilmiştir.
Özet (Çeviri)
European countries, which developed economically, culturally and industrially, entered the race for colonialism and organized a conference in Berlin, sharing many countries among themselves. The two states that had the biggest share in the colonial race, England and France, acted in their own interests and the Ottoman lands were largely colonized. One of the most important reasons why the Ottoman Empire was subjected to colonialism was that it did not renew itself in the field of military and technology, could not keep up with technology, and was under the influence of a segment that did not allow the printing press to develop. Italy completed its development late and quickly started colonialism and set its sights on Tripoli. Due to the lack of a navy in Tripoli, Tripoli could not be defended at sea and the Italians were fought on land. Young officers who were willing to defend themselves from land secretly went to Tripoli via Egypt, and our young officers, especially Enver Pasha, wrote epics. Italy could not go from the coastal areas to the inner regions and wanted to make peace by appealing to the great powers. Italy, which was in favor of peace, did not give up on the occupation. The Ottoman Empire was forced to sign the Treaty of Ushi following the outbreak of the Balkan Wars. Thus, Tripoli, the last Ottoman territory in North Africa, was lost, and then the 12 islands given to Italy to be given to the Ottomans were also lost.