Düzenli fiziksel egzersiz yapan bireylerin dişeti oluğu sıvısındakiadrenomedullin ve kortizol seviyelerinin periodontal sağlıkla olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between adrenomedullin and cortisol levels in gingival crevicular fluid and periodontal health in individuals engaging in regular physical exercise
- Tez No: 943096
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ÖZKAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adrenomedullin, Dişeti Oluğu Sıvısı, Fiziksel Egzersiz, Kortizol, Periodontitis, Periodontal Sağlık, Adrenomedullin, Gingival Crevicular Fluid, Physical Exercise, Cortisol, Periodontitis, Periodontal Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Düzenli fiziksel egzersizin periodontal hastalık üzerine etkisini araştırmak, dişeti oluğu sıvısında (DOS) biyokimyasal parametrelerden olan Adrenomedullin (ADM) ve Kortizol (KOR) düzeylerine olan yansımalarını incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 105 birey 7 eşit gruba ayrıldı; S: Sistemik ve periodontal sağlıklı (n:15), G1: Sistemik sağlıklı, gingivitis, fiziksel inaktif (n:15), G2: Sistemik sağlıklı, gingivitis, minimal fiziksel aktif (n:15), G3: Sistemik sağlıklı, gingivitis, maksimum fiziksel aktif (n:15), P1: Sistemik sağlıklı, periodontitis, fiziksel inaktif (n:15), P2: Sistemik sağlıklı, periodontitis, minimal fiziksel aktif (n:15), P3: Sistemik sağlıklı, periodontitis, maksimum fiziksel aktif (n:15). Periodontal klinik ölçümler; Pİ, Gİ, SCD, SKİ, KAS yapıldı ve DOS numuneleri toplandı. ELİSA yöntemiyle DOS ADM ve KOR düzeyleri tespit edildi. Bulgular: Periodontitis gruplarında (P1, P2, P3) DOS ADM ve KOR düzeyleri Gingivitis gruplarına (G1, G2, G3) göre yüksek bulundu. Fiziksel aktivite düzeyi arttıkça DOS ADM düzeyi artarken, DOS KOR düzeyleri azaldı. DOS ADM ve KOR arasında; periodontal klinik parametreler arasında korelasyon tespit edildi. Sonuç: DOS ADM ve KOR konsantrasyonlarının hem periodontal hastalık hem de fiziksel aktivite düzeyi ile ilişkili olabileceği ve fiziksel hareketsizliğin de periodontal hastalık için bir risk indikatörü olabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the effects of regular physical exercise on periodontal diseases and to evaluate its reflections on the levels of Adrenomedullin (ADM) and Cortisol (COR), which are biochemical parameters found in gingival crevicular fluid (GCF). Materials and Methods: A total of 105 individuals were divided into seven equal groups: S: Systemically and periodontally healthy (n=15), G1: Systemically healthy, gingivitis, physically inactive (n=15), G2: Systemically healthy, gingivitis, minimally physically active (n=15), G3: Systemically healthy, gingivitis, maximally physically active (n=15), P1: Systemically healthy, periodontitis, physically inactive (n=15), P2: Systemically healthy, periodontitis, minimally physically active (n=15), P3: Systemically healthy, periodontitis, maximally physically active (n=15). Periodontal clinical measurements, including PI, GI, PPD, CAL, and BOP, were performed, and GCF samples were collected. ADM and COR levels in GCF were determined using the ELISA method. Results: In periodontitis groups (P1, P2, P3), DOS ADM and KOR levels were found to be higher compared to gingivitis groups (G1, G2, G3). As the level of physical activity increased, DOS ADM levels rose, whereas DOS KOR levels decreased. A correlation was identified between DOS ADM and KOR, as well as among periodontal clinical parameters. Conclusion: It was demonstrated that ADM and COR concentrations in GCF may be associated with both periodontal disease and the level of physical activity, and that physical inactivity could be a risk indicator for periodontal disease.