Problem çözmeye dayalı psikoeğitim programının kadınlarda problem çözme ve öfke düzeylerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of problem solving-based psychoeducation program on problem solving and anger levels in women
  1. Tez No: 943095
  2. Yazar: HATİCE KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Problem çözme, Öfke, Psikoeğitim, Women, Problem solving, Anger, Psychoeducation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma kadınlara verilen problem çözmeye dayalı psikoeğitimin, problem çözme ve öfke yönetimine etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel olarak ön test-son test desen kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Şubat-Nisan 2024 tarihleri arasında Aksaray Belediyesi Kadın Aktivite Merkezi'ne gelen 56 kadın oluşturmuştur. Deney grubundaki kadınlara haftada bir kez 90 dakika ve 8 hafta boyunca grup oturumları yapılmıştır. Kontrol grubundaki katılımcılara herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Problem Çözme Envanteri”ve“Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler Ki-kare testi, Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında deney grubu Problem Çözme Envanteri toplam puan, Yaklaşma Kaçınma ve Kişisel Kontrol alt ölçeklerinden alınan puan ortalamalarında eğitim sonrasında azalma bulunmuştur. Deney grubundaki kadınlarda Öfke Kontrolü puan ortalamalarında artış bulunmuştur. Kontrol grubunda Problem Çözme Envanteri, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği puan ortalamalarında fark bulunmamıştır. Çalışma sonuçları psikoeğitimin kadınların problem çözme beceri algılarını geliştirmeye ve öfkelerini kontrol edebilmeye katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a quasi-experimental pre-test-post-test design in order to examine the effects of problem-solving-based psychoeducation given to women on problem solving and anger management. The sample of the study consisted of 56 women who came to Aksaray Municipality Women's Activity Center between February and April 2024. Group sessions were held for 90 minutes once a week and for 8 weeks for the women in the experimental group. No application was applied to the participants in the control group. The data of the study were collected using the“Personal Information Form”,“Problem Solving Inventory”and“Trait Anger and Anger Expression Style Scale”. Descriptive statistics Chi-square test, Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank Test were used in the evaluation of the data. In the analysis results, a decrease was found in the mean scores obtained from the total Problem Solving Inventory, Approach Avoidance and Personal Control subscales in the experimental group after the education. An increase was found in the mean Anger Control scores of the women in the experimental group. In the control group, no difference was found in the mean scores of the Problem Solving Inventory, Trait Anger and Anger Expression Style Scale. The study results show that psychoeducation contributes to the development of women's problem solving skills and their ability to control their anger.