Diyarbakır'da hipertansiyon hastalarında Akdeniz diyetine bağlılık durumunun değerlendirilmesi ve yaşam kalitesine etkisi
Evaluation of the status of adhesion to the Mediterranean diet in hypertension patients in Diyarbakır and its effect on the quality of life
- Tez No: 943295
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Hipertansiyon, Yaşam Kalitesi, Mediterranean Diet, Hypertension, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Beslenme şeklinden etkilenen hastalıkların başında kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon gelmektedir. Diyarbakır ilindeki hipertansiyon hastalarında sağlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyetine uyum ve yaşam kalitesine olan etkisi incelendi. Diyarbakır ilinde farklı lokasyondaki üç hastanede kardiyoloji polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri takipte olan 150 hipertansiyon hastası Ekim 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında çalışmaya dahil edildi. Hastalara sosyodemografik ve hastalığa ilişkin bulguları içeren“veri toplama formu”ile“Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (MEDAS)”ve“Ferrans and Powers-kardiyak Yaşam Kalitesi Ölçeği (QLI)”anket formları yüz yüze görüşülerek uygulandı. Hastaların yaş ortalaması 54,75±11,72 olup, 82'si (%54,7) kadın hastalardı. Ortalama hipertansiyon süresi 8,7±7,9 yıl olan hastaların başvuru anındaki tansiyon ölçümüne göre %42,0'sinde hipertansiyonun kontrol altında olmadığı görüldü (>140/90 mmHg). Hastaların %77,3'ünde beden kütle indeksi (BKİ) değerleri ≥25,0 olarak saptandı. Sigara içen hastalar %30,0, egzersiz yapan hastalar %15,3 oranındaydı. Hastaların ortalama MEDAS skoru 5,66±1,65 olarak bulundu ve %34 hastada bu değer ≥7 olarak saptandı. Ortalama Total QLI skoru 21,68±5,05 olarak hesaplandı. Total QLI alt kategorileri arasında en düşük skor 20,71±6,47 ile 'Sağlık ve Fonksiyonellik' alt kategorisindeydi. MEDAS skorları kentte ikamet eden hastalarda daha yüksek bulundu (p=0,006). MEDAS skorları ile BKİ'nin düşük olması, tansiyon ölçümünün düşük olması ve tuz tüketiminin kısıtlı olması arasında pozitif anlamlı korelasyon bulundu (p0,05). Sonuç olarak, Diyarbakır'da hipertansiyon hastalarında Akdeniz diyetine uyum oranının düşük olduğu ve total QLI üzerinde doğrudan belirleyici olmadığı; ancak Akdeniz diyetine uyumun hastalarda daha iyi BKİ ve tansiyon kontrolü ile ilişkili olduğu görüldü. Hipertansiyon kontrolü için poliklinik takibinde olan hastalarda ilaç tedavisinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da değiştirilmesinin önemi vurgulandı.
Özet (Çeviri)
The main diseases affected by nutrition are cardiovascular diseases and hypertension. Compliance with the Mediterranean diet, a healthy diet, and its effect on quality of life in hypertension patients in Diyarbakır province were examined. 150 hypertension patients aged 18 years and over who were followed up at three hospitals in different locations in Diyarbakır province were included in the study between October 2023 and April 2024. The“data collection form”containing sociodemographic and disease-related findings, as well as the“Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS)”and“Ferrans and Powers-cardiac Quality of Life Scale (QLI)”survey forms were administered to the patients through face-to-face interviews. The average age of the patients was 54.75±11.72 and 82 (54.7%) were female patients. According to the blood pressure measurement at the time of admission, 42.0% of the patients, whose average hypertension duration was 8.7±7.9 years, were found to have uncontrolled hypertension (>140/90 mmHg). Body mass index (BMI) values were found to be ≥25.0 in 77.3% of the patients. The rate of patients who smoked was 30.0%, and the rate of patients who exercised was 15.3%. The average MEDAS score of the patients was found to be 5.66±1.65, and this value was found to be ≥7 in 34% of the patients. The average Total QLI score was calculated as 21.68±5.05. Among the Total QLI subcategories, the lowest score was in the 'Health and Functionality' subcategory with 20.71±6.47. MEDAS scores were found to be higher in patients residing in urban areas (p=0.006). A positive significant correlation was found between MEDAS scores and low BMI, low blood pressure measurement and limited salt consumption (p0.05). As a result, the rate of compliance with the Mediterranean diet in hypertension patients in Diyarbakır is low and it is not a direct determinant of total QLI; However, adherence to the Mediterranean diet was associated with better BMI and blood pressure control in patients. The importance of changing nutritional habits, as well as drug treatment, was emphasized in patients being followed up in outpatient clinics for hypertension control.