Genç basketbolcuların mevkilere göre antropometrik ölçümleri ve biyomotor yetilerinin normatif çalışması
Normative study of anthropometric characteristics and biomotor abilities of young basketball players according to positions
- Tez No: 943294
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN, PROF. DR. IŞIK BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, biyomotor, antropometrik, norm, atletik performans, Basketball, biomotor, anthropometric, norm, athletic performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Basketbolda antropometrik ve biyomotor yetiler gibi atletik performans bileşenlerine sahip olmak, ligde ve turnuvalarda bireysel ve takım başarısı için bir ön koşuldur. Branşa özgü antropometrik ve biyomotor yetiler performansı etkileyen önemli bir faktör olarak bilinmektedir. Takım ve sporcunun belirlenmiş hedeflere etkili bir şekilde ulaşabilmesi için doğru bir antrenman programı hazırlayabilmek için normatif verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Buna istinaden basketbol oynayan sporcuların sınıflandırılmasını yaparak sporcu seçiminde kulüplere, antrenörlere yol göstermek ve bu konuda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye genelinde 17-19 yaş aralığında Basketbol Gençler Ligi (BGL), Türkiye Basketbol Ligi U-18 (TBL U-18), Türkiye Basketbol 2. Ligi (TB2L U-18) ve Türkiye Basketbol Bölgesel Ligi U-18 (TBBL U-18) liglerinde oynayan 265 sporcunun belirlenmiş ölçütlerdeki normatif çalışması Şubat 2024-Mayıs 2024 ve Ocak 2025- Şubat 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma grubundaki sporculara boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, vücut kütle indeksi, kulaç erişim uzunluğu, yatay kulaç uzunluğu, alt ekstremite uzunluğu, oturma boyu uzunluğu, karış uzunluğu, 10 metre sprint, 20 metre sprint, lineagilitydrill, Y-balance, flamingo denge testi, shuttlerun, tekrarlı sprint, otur eriş, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, squat, mekik, şınavtest ve ölçümleri yapılmış mevkilere ve liglere göre kategorize edilerek incelenmiştir. Değişkenlerin ortalama, standart sapma ve yüzdelik değerleri sunularak değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda basketbolcuların mevkilerine göre normatif değerleri değişkenlik göstermiştir. Liglere göre ise boy uzunluğu, kulaç erişim uzunluğu, yatay kulaç, oturma boyu, alt ekstremite, karış uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, 10 metre sptint, 20 metre sprint, line agility drill, Y-balance, shuttle run, tekrarlı sprint, otur eriş, dikey sıçrama, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, squat, mekik ve şınav değerlerinde anlamlı farklılık tespit edilirken (p.05).
Özet (Çeviri)
Having athletic performance components such as anthropometric and biomotor abilities in basketball is a prerequisite for individual and team success in the league and tournaments. Branch-specific anthropometric and biomotor abilities are known to be an important factor affecting performance. In order to prepare a correct training program for the team and the athlete to effectively reach the determined goals, normative data is needed. Based on this, it is aimed to guide clubs and coaches in the selection of athletes by classifying the athletes playing basketball and to contribute to the studies to be carried out in this regard. In line with this goal, the normative study of 265 athletes playing in the Basketball Youth League (BGL), Turkish Basketball League U-18 (TBL U-18), Turkish Basketball 2nd League (TB2L U-18) and Turkish Basketball Regional League U-18 (TBBL U-18) leagues between the ages of 17-19 throughout Turkey was conducted between February 2024-May 2024 and January 2025-February 2025. Height, body weight, body fat percentage, body mass index, stroke reach length, horizontal stroke length, lower extremity length, sitting height length, span length, 10 meter sprint, 20 meter sprint, lineagilitydrill, Y-balance, flamingo balance test, shuttlerun, repeated sprint, sit reach, hand grip strength, leg strength, squat, sit-up, push-up test and measurements were made to the athletes in the research group and were categorized according to positions and leagues and examined. The evaluation was carried out by presenting the mean, standard deviation and percentage values of the variables. As a result of the research, the normative values of the basketball players varied according to their positions. According to the leagues, significant differences were found in height, stroke reach length, horizontal stroke, sitting height, lower extremity, span length, body weight, body mass index, 10-meter sprint, 20-meter sprint, line agility drill, Y-balance, shutt lerun, repeated sprint, sit-and-reach, vertical jump, hand grip strength, leg strength, squat, sit-up and push-up values (p.05).