Sosyal kimliğin sosyal medyadaki mahremiyet algısına etkisi
The effect of social identity on the perception of privacy in social media
  1. Tez No: 943355
  2. Yazar: HATİCE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Sosyal medyada mahremiyet yönetimi, Sosyal Kimlik, Nicel Araştırma, Privacy, Privacy management in social media, Identity, Social identity, Quantitative Research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, birey için önemi tartışılmaz olan mahremiyet konusu ele alınmaktadır. Dijitalleşmenin ortaya çıkışıyla birlikte, sosyal medya platformlarının/mecralarının kullanım yaygınlığı ve kullanım sürelerindeki artış, bireylerin mahremiyeti algılama biçiminde önemli bir değişim meydana getirmiştir. Sosyal medya platformlarında kimlik oluşturma süreçlerinde, mahremiyetin korunması daha fazla önem kazanmaktadır. Bireyler, görünür olmanın cazibesiyle özel bilgilerini paylaşmakta ve sosyal medyada kimlik oluşturma süreçlerine katılmaktadır. Bununla birlikte mahremiyetin korunması, günümüz dünyasında giderek önem kazanmaktadır. Çalışmada, sosyal kimlik algısının sosyal medyada mahremiyet algısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesi, bireylerin sosyal gruplara duyduğu aidiyetin duygu ve davranışlarını şekillendirdiğini öne süren sosyal kimlik teorisine dayanmaktadır. Bu doğrultuda sosyal kimlik algısının, bireylerin dijital ortamlarda mahremiyet sınırlarını nasıl algıladıkları üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Nicel bir araştırma yöntemi kullanılarak tasarlanan çalışmada 283 kişiye soru formu yöneltilmiştir. Regresyon analizinden elde edilen bulgulara göre, sosyal kimlik algısının sosyal medyada mahremiyet algısı üzerinde önemli bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın katkısı iki yönlüdür: ilki, sosyal medya ve mahremiyet konusundaki literatürün varlığına rağmen, sosyal kimlik algısının mahremiyet algısı üzerindeki etkisini doğrudan inceleyen çalışmaların sayısı sınırlıdır. Ikincisi ise, bu çalışmanın dijital iletişimde mahremiyet konusunda farkındalık yaratması ve sosyal medya kullanıcılarına daha bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the issue of privacy, which is of indisputable importance for individuals. With the emergence of digitalization, the prevalence of use of social media platforms/channels and the increase in their duration of use have brought about a significant change in the way individuals perceive privacy. In identity formation processes on social media platforms, protecting privacy is gaining more importance. Individuals share their private information with the attraction of being visible and participate in identity formation processes on social media. However, protecting privacy is increasingly gaining importance in today's world. The study investigated the effect of social identity perception on privacy perception on social media. The theoretical framework of the study is based on the social identity theory, which suggests that individuals' sense of belonging to social groups shapes their emotions and behaviors. Accordingly, it is thought that social identity perception may have an effect on how individuals perceive privacy boundaries in digital environments. In the study designed using a quantitative research method, a questionnaire was administered to 283 people. According to the findings obtained from the regression analysis, it was determined that social identity perception has a significant effect on privacy perception on social media. The contribution of the research is twofold: first, despite the existence of literature on social media and privacy, the number of studies directly examining the effect of social identity perception on privacy perception is limited. Second, this study is expected to raise awareness about privacy in digital communication and help social media users make more conscious choices.