Sosyal medyada anonim kimlik ve gerçek (isim) kimlik: İzlenim yönetiminden bir bakış
Anonymous identity and real (name) identity on social media: A perspective from impression management
  1. Tez No: 774555
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Sunumu, izlenim yönetimi, sosyal medya, anonimlik, Twitter, Self-presentation, impression management, social media, anonymity, Twitter
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışma, sosyal medya platformlarından birisi olan Twitter'da bireylerin benlik sunumlarının incelenmesi üzerinedir. Günümüzde bireyler, Twitter'da gerçek ve anonim hesaplar oluşturarak benliklerini sunmaktadır. Araştırmada bireylerin sunum aşamasında gerçek ve anonim hesaplarından hangisinin tercih ettiği, kullanım amaçları, kullanım farklılıkları detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bireyler, diğer bireyler üzerinde etkili olmak, istediği izlenimleri oluşturabilmek ve benzeri nedenler ile bazı taktik ve stratejilere başvurabilmektedir. Çalışmada bireylerin sosyal medya hesaplarını kullanırken sergilediği davranış ve tutumlar, izlenim yönetimi taktik ve stratejileri ile benlik sunumları üzerinden irdelenmiştir. Bireyler gerçek hesaplarını, gerçek hayatlarının sanal ortamda bir yansıması olarak görmektedir. Sanal ortamda bireyin fiziksel hayatını temsil eden gerçek hesaplar, bireylerin çevresi tarafından gözlemlenmesi ve gerçek kimliğini, imajını diğer bireyler üzerinde etkileyebilecek olması sebebiyle, bireyler tarafından dikkatli, filtrelenmiş bir şekilde kullanılmaktadır. Alanyazına bakıldığında, gerçek hesaplarından farklı olarak bireyler anonim hesaplarda daha farklı davranış ve tutumlar sergilemektedirler. Gizliğin ve mahremiyetin olması, gerçek hesaplarına kıyasla daha özgür hissetme, kimliksizliğin veya sahte kimliğin verdiği güç, rahatlık, gibi etmenler bireyin anonim hesaplarında farklı sunumlar sergilemesinin başlıca sebepleri arasındadır. Bununla birlikte bireyler anonimliğin gücü ile diğer bireyleri kolay bir şekilde rahatsız edebilmekte; manipüle etme, etkileme, tacizde bulunma, nefret söyleminde bulunma, trol davranış sergileme vb. olumsuz davranışlar sergileyebilmektedir. Bu sebeple çalışmada katılımcılar ile yapılan görüşmelerde, anonimliğin olumlu ve olumsuz yönleri kendi kullandıkları hesaplar üzerinden detaylı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların büyük bir kısmı anonim hesaplarında daha rahat ve özgür hareket ettiklerini, bu durumun trol davranış ve manipülasyonu kolaylaştırdığını kabul etmiştir. Bir kısmı ise bu davranışları doğru bulmadığını, anonim hesaba sahip olsa bile diğer kullanıcılara karşı gerçek hesabında sergilemiş olduğu davranışa benzer bir davranış sergileyeceğini belirtmiştir. İçerik analizinden elde edilen temalar birbiri ile karşılaştırılmış ve nelerin farklılaştığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the individuals' self-presentation on the social media platform Twitter. In the 21st century, individuals may express their identities through the creation of real and anonymous accounts on Twitter. This research examines in detail which of these accounts are preferred, their utilization purposes as well as differences. According to the results of the research, individuals apply some tactics and strategies in order to create an impression on other individuals. In this study, the behaviours and attitudes of individuals while using their social media accounts were examined through impression management tactics, strategies, and self-presentation. In the virtual environment, individuals see their real accounts as a reflection of their real life. Thus, the real account is a representation of the individual's real life. Therefore, real accounts are used in a carefully filtered way as they can affect the individual. However, it can be deduced throughout literature that individuals exhibit different behaviours and attitudes through their anonymous accounts. Among the main reasons for displaying a different presentation of self on their anonymous accounts are confidentiality, privacy as well as the power and convenience of anonymity or fake identity. Additionally, people can easily offend, manipulate, harass, troll or influence others through the medium of anonymity. Therefore, in this research interviews were conducted with participants who use real as well as anonym accounts. The positive, as well as negative aspects of anonymity, were examined in detail through the accounts of these participants. According to the results obtained, most of the participants agreed that they act more freely in their anonymous accounts, which also facilitates troll behaviour and manipulation. However, some participants stated that they do not encourage this behaviour. Even though these participants have anonymous accounts they underlined that they express the same deferential behaviour towards other users as they would through their real accounts. The data obtained from the content analysis were compared with each other and the differences were analysed.