Osmaniye-Zorkun yaylası'nın ekoturizm ve ziyaretçi farkındalığı bakımından araştırılması
Research of Osmaniye-Zorkun highland in terms of ecotourism and visitor awareness
  1. Tez No: 943465
  2. Yazar: YUSUF MURAT DAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Zorkun Yaylası, Sürdürülebilir Turizm, Doğa Turizmi, Osmaniye, Ecotourism, Zorkun Plateau, Sustainable Tourism, Nature Tourism, Osmaniye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Osmaniye ili sınırları içinde yer alan Zorkun Yaylası'nın ekoturizm potansiyelini araştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de turizmin gelişimiyle birlikte ekoturizm de önemli bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada, Zorkun Yaylası'nın ekoturizm açısından taşıdığı değerler, karşılaştığı sorunlar ve sürdürülebilir kullanımı ele alınmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel yöntemler kullanılarak yaylanın ekoturizm potansiyeli analiz edilmiştir. Örneklem seçimi, istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edebilmek amacıyla tabakalı rastgele örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel kısmında katılımcılar basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup, anket tekniği uygulanmıştır. Yapılan bu çalışma için 25 soruluk bir anket formu hazırlanmıştır. Yerel halk ve ziyaretçilerle yapılan anket ve mülakatlar doğrultusunda, yaylanın turistik çekiciliği, mevcut altyapısı ve ekoturizme yönelik farkındalık düzeyi değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, Zorkun Yaylası'nın doğa turizmi ve sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu, ancak altyapı çevresel bilinç eksiklikleri nedeniyle bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini göstermektedir. Örneğin; katılımcılara Zorkun Yaylası'nda herhangi bir ekoturizm faaliyetine katılıp katılmadıklarının yöneltildiği soruya yarıdan fazla hayır cevabı verilmiştir. Ziyaretçilerin Zorkun Yaylası'na hangi araçla gitme olanağı bulabildiklerine ilişkin soruya verilen yanıt ise bunların yarıdan fazlasının özel araçlarıyla gitmeyi tercih ettikleri şeklindedir. Bu ve buna benzer bir çok sorudan elde edilen bulgular; Zorkun Yaylası'nın hem ekoturizm faaliyetlerinin tanıtımı ve altyapısı, hem de ulaşım olanakları açısından yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda, ekoturizmin geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri sunularak, Zorkun Yaylası'nın daha sürdürülebilir bir turizm destinasyonu haline gelmesi için yapılması gerekenler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the ecotourism potential of Zorkun Plateau, located within the borders of Osmaniye province. Ecotourism has also emerged as an important alternative along with the development of tourism in Turkey. The study addresses the values of Zorkun Plateau in terms of ecotourism, the problems it faces and its sustainable use. In the study, the ecotourism potential of the plateau was analyzed using qualitative and quantitative methods. Sample selection was carried out with the stratified random sampling method in order to obtain statistically significant results. In the quantitative part of the study, participants were selected with the simple random sampling method and the survey technique was applied. A 25-question survey form was prepared for this study. In line with the surveys and interviews conducted with local people and visitors, the touristic attractiveness of the plateau, its current infrastructure and the level of awareness towards ecotourism were evaluated. The obtained data were analyzed using the SPSS program. The findings show that Zorkun Plateau has an important potential in terms of nature tourism and sustainable development, but this potential cannot be sufficiently evaluated due to lack of infrastructure and environmental awareness. For example; More than half of the participants responded“no”to the question of whether they participated in any ecotourism activities on Zorkun Plateau. Again, more than half of the participants responded“no”to the question of which vehicle they could use to go to Zorkun Plateau. The findings obtained from this and many similar questions reveal that Zorkun Plateau is inadequate both in terms of the promotion and infrastructure of ecotourism activities and in terms of transportation facilities. At the end of the study, solution suggestions for the development of ecotourism were presented and what needs to be done to make Zorkun Plateau a more sustainable tourism destination were discussed.