LPS ile indüklenen İn-Vitro akciğer inflamasyonu modelinde Helichrysum italicum uçucu yağının anti-inflamatuar etkilerinin araştırılması
Investigation of anti-inflammatory effects of Helichrysum italicum essential oil in LPS-induced In Vitro lung inflammation model
- Tez No: 943655
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDRİS AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Anti-inflamatuar, Helichrysum italicum, Ölmez çiçek, COPD, Anti-inflammatory, Helichrysum italicum, Immortelle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), özellikle sigara dumanı ve hava kirliliği gibi çevresel tetikleyicilere bağlı olarak gelişen ve kronik inflamasyonla karakterize bir hastalıktır. Kesin tedavinin bulunmaması ve var olan tedavilerde gözlenen istenmeyen etkiler KOAH tedavisine yönelik yeni terapötiklerin keşfini gerekli kılmaktadır. Ölmez çiçek olarak da bilinen Helichrysum italicum bitkisinin uçucu yağının anti-inflamatuar etkisi çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Ancak KOAH'a karşı terapötik potansiyelini inceleyen çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, H. italicum uçucu yağının A549 hücreleri üzerindeki sitotoksisitesi ve lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen KOAH benzeri inflamasyona karşı anti-inflamatuar etkisi incelendi. A549 hücreleri 10 µg/ml konsantrasyonda LPS'ye 6 saat maruz bırakılarak inflamasyon tetiklendikten sonra hücrelere 10, 20 ve 50 µg/ml konsantrasyonlarında H. italicum uçucu yağı uygulanıp 24 saat inkübe edildi. İnflamatuar belirteçlerden IL-1β, IL-6, IL-8, TNF-α ve COX-2 düzeyleri enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA) ile analiz edildi. Etkili bulunan 20 µg/ml konsantrasyonun bu belirteçlerin gen ekspresyonuna etkisi gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile incelendi. ELISA ve PCR deneylerinde pozitif kontrol olarak deksametazon ve diklofenak kullanıldı. H. italicum uçucu yağı 100 µg/ml konsantrasyona kadar hücre canlılığını inhibe etmedi. ELISA ve PCR analiz sonuçları H. italicum uçucu yağının 20 µg/ml konsantrasyonda sitokin düzeyleri ve gen ekspresyonlarını anlamlı düzeyde azalttığını gösterdi. Etki profili bazı parametreler için deksametazona benzer şekilde izlendi. Sonuç olarak, H. italicum uçucu yağının LPS ile indüklenen KOAH benzeri inflamasyon modelinde anti-inflamatuar etki gösterdiği ve bu etkinin çoklu mekanizma ile ortaya çıktığı çıkarımı yapıldı. Bu anti-inflamatuar etkinin mekanizmasının daha detaylı çalışmalarla aydınlatılması ve in vivo modellerde güvenlilik ve etkililik analizlerinin yapılması KOAH tedavisi açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a condition characterized by chronic inflammation, primarily triggered by environmental factors such as cigarette smoke and air pollution. The lack of a definitive cure and the undesirable side effects of current treatments necessitate the discovery of novel therapeutic options. The essential oil of Helichrysum italicum, commonly known as immortelle, has demonstrated anti-inflammatory properties in various studies. However, no studies have investigated its therapeutic potential against COPD. In this thesis, the cytotoxicity of H. italicum essential oil and its anti-inflammatory effects against lipopolysaccharide (LPS)-induced COPD-like inflammation were evaluated in A549 cells. After inducing inflammation by exposing A549 cells to 10 µg/ml LPS for 6 hours, the cells were treated with 10, 20, and 50 µg/ml concentrations of H. italicum essential oil and incubated for 24 hours. Inflammatory markers including IL-1β, IL-6, IL-8, TNF-α, and COX-2 were analyzed using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The gene expression of these markers at the effective concentration (20 µg/ml) was further examined using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). Dexamethasone and diclofenac were used as positive controls in ELISA and PCR experiments. H. italicum essential oil did not inhibit cell viability up to 100 µg/ml. ELISA and PCR results showed that 20 µg/ml H. italicum significantly reduced cytokine levels and gene expression. In some parameters, its effect was comparable to dexamethasone. In conclusion, H. italicum essential oil exhibited anti-inflammatory activity in an LPS-induced COPD-like inflammation model, likely through multiple mechanisms. Further research is needed to elucidate its mechanisms of action and to evaluate its safety and efficacy in in vivo models, which may contribute significantly to COPD treatment.