Tonsillektomi cerrahisinde hipotermiyi önlemeye yönelik uygulanan bakımın anesteziden uyanma, anksiyete ve kan glukoz düzeyi üzerine etkisi
Preventive care against hypothermia in tonsillectomy surgery: Its effects on emergence from anesthesia, anxiety and blood glucose levels
  1. Tez No: 943720
  2. Yazar: PERVİN KÖKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDAĞ YILDIRIM, PROF. DR. SİNAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tonsillektomi, istenmeyen perioperatif hipotermi, anesteziden uyanmada zorluk, anksiyete, kan glukoz düzeyi, hemşirelik, Tonsillectomy, Inadvertent perioperative hypothermia, difficulty in emergence from anesthesia, anxiety, blood glucose level, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma tonsillektomi cerrahisinde istenmeyen perioperatif hipotermiyi önlemeye yönelik uygulanan bakımın, anesteziden uyanma, anksiyete ve kan glukoz düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Randomize kontrollü prospektif bir vaka kontrol tipte olan araştırma, bir üniversite hastanesinde kulak burun boğaz servisi ve ameliyathanede gerçekleştirildi. Çalışmada güç analizi sonucunda çalışma grubuna 35 hasta, kontrol grubuna da 35 hasta dahil edildi. Kontrol grubundaki hastalara rutin işlemler uygulandı ve standart ameliyat süreci takip edildi. Çalışma grubundaki hastalara ise istenmeyen perioperatif hipotermiyi önlemek için elektrikli battaniye ile aktif, nevresim, battaniye, yorgan kullanılması ve vücut yüzeyinin dış ortama maruziyetinin en aza indirilmesi (kıyafet, başlık, çorap vs. giyilmesi) ile pasif ısıtma yapıldı. İki grup anesteziden uyanma süreleri, anksiyete düzeyleri ve kan glukoz düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Veriler parametrik şartları sağladığı için bağımsız iki grup arasında karşılaştırmalar için independent sample t testi, ikiden fazla grup için ise F testi (ANOVA) ile karşılaştırma yapıldı. İkiden fazla grubu olan karşılaştırmalar için F testi (ANOVA) kullanılırken homojenlik varsayımı sağlandığı için Tukey testi kullanıldı. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için isimsel (nominal, sınıflama) ölçekli verilerde ki-kare ya da ilişki katsayıları (Contingency Coefficient, Phi, Cramer's V) kullanıldı. Veriler tablolarda birey sayısı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değer şeklinde belirtildi ve yanılma düzeyi p=0.05 olarak alındı. Araştırmanın bulgularına göre, çalışma grubundaki hastaların anesteziden uyanma sürelerinin kontrol grubuna göre daha kısa olduğu belirlendi (çalışma grubu: 11.60±1.98 dakika, kontrol grubu: 13.45±2.36 dakika, t=3.553, p=0.001). Ameliyat öncesi dönemde ise çalışma ve kontrol grupları arasında anksiyete düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmadı (t=0.251, p=0.803). Ancak, ameliyat sonrası dönemde çalışma grubundaki hastaların anksiyete puan ortalamalarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı (çalışma grubu: 4.17±1.09, kontrol grubu: 5.62±1.23, t=5.208, p=0.000). Ayrıca, ameliyat öncesi dönemde, serviste 0., 4., 12., ve 24. saatlerde yapılan kan glukoz düzeyleri ölçümlerinde çalışma ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç olarak istenmeyen perioperatif hipotermiyi önlemeye yönelik geliştirilen rehberler doğrultusunda yapılan hemşirelik girişimlerinin istenmeyen perioperatif hipotermiye bağlı gelişebilecek komplikasyonları önleyebileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of care to prevent inadvertent perioperative hypothermia on emergence from anesthesia, anxiety and blood glucose levels in tonsillectomy surgery. The study, which was a randomized controlled prospective case-control study, was conducted in the otolaryngology service and operating room of a university hospital. As a result of power analysis, 35 patients were included in the study group and 35 patients were included in the control group. Patients in the control group underwent routine procedures and followed the standard surgical process. Patients in the study group received active heating with electric blankets and passive heating with the use of bed sheets, blankets, quilts and minimizing the exposure of the body surface to the external environment (wearing clothes, hoods, socks, etc.) to prevent inadvertent perioperative hypothermia. The two groups were compared in terms of recovery time from anesthesia, anxiety levels and blood glucose levels. Since the data met the parametric conditions, independent sample t test was used for comparisons between two independent groups and F test (ANOVA) was used for comparisons with more than two groups. While F test (ANOVA) was used for comparisons with more than two groups, Tukey test was used because the homogeneity assumption was met. In the study, chi-square or relationship coefficients (Contingency Coefficient, Phi, Cramer's V) were used in nominal scale data to determine the relationship between variables. Data were expressed in tables as number of individuals, percentage, arithmetic mean, standard deviation, minimum and maximum value and the level of error was taken as p=0.05. According to the findings of the study, the patients in the study group had shorter emergence time from anesthesia compared to the control group (study group: 11.60±1.98 minutes, control group: 13.45±2.36 minutes, t=3.553, p=0.001). In the preoperative period, there was no significant difference between the study and control groups in terms of anxiety levels (t=0.251, p=0.803). However, in the postoperative period, the mean anxiety scores of the patients in the study group were significantly lower than those in the control group (study group: 4.17±1.09, control group: 5.62±1.23, t=5.208, p=0.000). In addition, there was no significant difference between the study and control groups in terms of blood glucose levels measured at 0, 4, 12, and 24 hours in the ward in the preoperative period (p>0.05). In conclusion, nursing interventions in accordance with the guidelines developed to prevent inadvertent perioperative hypothermia may prevent complications that may develop due to inadvertent perioperative hypothermia.