Hemşirelik eğitiminde Jigsaw öğretim yönteminin öğrencinin motivasyonu ve beceri kazanımı üzerindeki etkisinin incelenmesi: Sistematik derleme
Examination of the effect of Jigsaw teaching method on students' motivation and skill acquisition in nursing education: A systematic review
  1. Tez No: 943719
  2. Yazar: TUĞBA ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Eğitimi, Öğrenci Hemşire, İşbirlikli Öğrenme, Jigsaw Tekniği, Motivasyon, Beceri, Nursing Education, Student Nurse, Coperative Learning, Jigsaw Technique, Motivation, Skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Jigsaw öğretim tekniğinin hemşirelik öğrencilerinin motivasyonu ve beceri kazanımı üzerindeki etkinliğinin sistematik derleme olarak incelenmesidir. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Ocak 1993-Kasım 2023 yılına kadar yayımlanan randomize kontrollü deneysel, yarı deneysel kontrollü çalışmalar ve kesitsel analitik çalışmalar, İngilizce dilinde yayınlanmış ve yalnızca hemşirelik öğrencilerinde Jigsaw öğrenme tekniğinin karşılaştırıldığı makaleler ve tezler dahil edilmiştir. Anahtar kelimeler doğrultusunda, Pubmed, Ovid-MEDLİNE, Cochrane Library, Akademik Search Complete, Web of Scopus, EBSCO, ERIC, YÖK Ulusal Tez Merkezi [YÖKTEZ], Dergipark ve ULAKBİM veri tabanları taranmıştır. Taramaların kaydedilmesi ve dublikasyonların ayrılması için Mendeley programı kullanılmıştır. Tarama sürecindeki adımlar Sistematik Derleme ve Meta-Analizler için Tercih Edilen Raporlama Öğelerine (PRISMA) göre gerçekleştirilmiştir. Bu sistematik derlemeye dahil edilen araştırmaların metodolojik kalitesinin incelenmesinde Joanna Briggs Institute (JBI) tarafından geliştirilen Kritik Değerlendirme Kontrol Listeleri kullanılmıştır. Bu sistematik derleme PROSPERO veri tabanına kaydedilmiştir (ID= CRD42024608371). Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinde Jigsaw öğretim tekniğinin beceri ve motivasyonu üzerindeki etkisine bakıldığı bu sistematik derlemeye dokuz çalışma dahil edilmiştir. Bu dokuz çalışmanın altısı beceri, üçü motivasyon üzerinedir. İncelenen altı çalışmaya bakıldığında Jigsaw öğretim yöntemi öğrencilerin psikomotor beceri, kişilerarası beceri, eleştirel düşünme ve çatışma çözme becerisi üzerinde etkilidir. Ayrıca Jigsaw öğretim yönteminin, öğrencilerin motivasyonu ve beceri kazanımı üzerinde pozitif yönde etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinde Jigsaw öğretim tekniğinin geleneksel öğrenme yöntemlerine göre öğrencilerin kişiler arası ilişkilerinde, eleştirel düşünme ve çatışma çözme, iletişim, psikomotor ve kilinik becerilerinde etkili olduğu, bununla birlikte öğrencilerin akademik motivasyonunu arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to systematically review the effectiveness of Jigsaw teaching technique on motivation and skill acquisition of nursing students. Materials-Methods: The study included randomized controlled experimental, quasi-experimental controlled trials and cross-sectional analytical studies published between January 1993 and November 2023, articles and theses published in English and comparing only the Jigsaw learning technique in nursing students. Pubmed, Ovid-MEDLINE, Cochrane Library, Academic Search Complete, Web of Scopus, EBSCO, ERIC, YÖK National Thesis Center [YÖKTEZ], Dergipark and ULAKBİM databases were searched in accordance with the keywords. Mendeley program was used to record the searches and separate duplicates. The steps in the screening process were performed according to the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). The methodological quality of the studies included in this systematic review was examined using the Critical Appraisal Checklists developed by the Joanna Briggs Institute (JBI). This systematic review has been registered in the PROSPERO database (ID= CRD42024608371). Findings: Nine studies were included in this systematic review examining the effect of the Jigsaw teaching technique on skills and motivation in nursing students. Six of these nine studies were on skills and three were on motivation. When the six studies examined were examined, it was found that the Jigsaw teaching method was effective on students' psychomotor skills, interpersonal skills, critical thinking and conflict resolution skills. It was also found that the jigsaw teaching method had a positive effect on students' motivation. Conclusion: It has been concluded that Jigsaw teaching technique is effective in students' interpersonal relations, critical thinking and conflict resolution, communication, psychomotor and clinical skills compared to traditional learning methods in nursing students, and also increases students' academic motivation.