Primer biliyer kolanjitte osteoporoz sıklığı
The frequency of osteoporosis in patients with primary biliary cholangitis
  1. Tez No: 943750
  2. Yazar: MARIKA NAKASHIDZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer biliyer kolanjit, Osteoporoz, Primary biliary cholangitis, Osteoporosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda PBK ve PBK-OİH örtüşme sendromu tanısı almış hastalarda osteoporoz sıklığının belirlenmesi, bu gruptaki hastaların klinik özelliklerinin, laboratuvar verilerinin, hastalığın şiddeti ve tedavi gerekliliğiyle osteoporoz arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, PBK ve PBK-OİH ÖS'da osteoporoz sıklığı ve gelişimini etkileyebilecek faktörlerin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniği'nde, 2000-2024 yılları arasında takipli PBK ve PBK-OİH ÖS tanılı 104 hasta retrospektif olarak incelendi. Son üç yıl içinde, DXA kullanılarak femur boynu ve lomber vertebra (L1-L4) BMD ölçümleri yapılan 62 hasta (48 PBK, 14 PBK-OİH ÖS tanısı almış) çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda PBK ve PBK-OİH ÖS hastalarında (n=62) osteoporoz sıklığı %32,3 (n=20), osteopeni sıklığı ise %53,2 (n=33) olarak saptanmıştır. Osteoporoz grubunda, normal gruba göre ortanca yaş (60,5 yıl (57-65)) daha yüksek bulunmuştur (p=0,035). Ayrıca, osteoporoz grubunda menopozdaki hastaların oranı %100 (n=17), osteopeni grubunda %67,7 (n=21), normal kemik mineral yoğunluğu grubunda ise %66,7 (n=21) saptanmıştır (p=0,012). Ancak, çalışmamızda PBK'de osteoporozun düşük BMI , steroid kullanımı, kırık öyküsü, sigara, alkol, ileri histolojik evre, karaciğer hastalığının şiddeti ve süresi ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ayrıca, PBK ve PBK-OİH ÖS tanılı hastalarda kronik karaciğer hastalığının varlığı ve UDCA yanıtı osteoporoz sıklığını artırmadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda PBK ve PBK-OİH ÖS hastalarında (n=62) osteoporoz sıklığı %32,3 (n=20) olarak saptanmıştır. Çalışmamızda PBK'de osteoporozun cinsiyet, ileri yaş ve menopozla güçlü bir ilişkisi olduğu doğrulanmıştır. Ayrıca, PBK ve PBK-OİH ÖS tanılı hastalarda kronik karaciğer hastalığının varlığı ve UDCA yanıtı osteoporoz sıklığını artırmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, the aim was to determine the frequency of osteoporosis in patients diagnosed with PBK and PBK-OIH overlap syndrome, and to examine the relationship between the clinical characteristics, laboratory data, disease severity, treatment requirements, and osteoporosis in this group. Additionally, the study aimed to investigate the factors that may affect the frequency and development of osteoporosis in PBK and PBK-OIH overlap syndrome. Materials and Methods: A total of 104 patients with PBK and PBK-OIH overlap syndrome, followed up between 2000 and 2024 at the Gastroenterology outpatient clinic of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, were retrospectively examined. Among them, 62 patients (48 with PBK and 14 with PBK-OIH overlap syndrome) who underwent femoral neck and lumbar vertebra (L1-L4) BMD measurements using DXA in the last three years were included in the study. Results: : A total of 104 patients with PBK and PBK-OIH overlap syndrome, followed up between 2000 and 2024 at the Gastroenterology outpatient clinic of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, were retrospectively examined. Among them, 62 patients (48 with PBK and 14 with PBK-OIH overlap syndrome) who underwent femoral neck and lumbar vertebra (L1-L4) BMD measurements using DXA in the last three years were included in the study. Conclusion: In our study, the frequency of osteoporosis in patients with PBK and PBK-OIH overlap syndrome (n=62) was found to be 32.3% (n=20). It was confirmed that osteoporosis in PBK is strongly associated with gender, advanced age, and menopause. Additionally, the presence of chronic liver disease and UDCA response in patients with PBK and PBK-OIH overlap syndrome was not found to increase the frequency of osteoporosis.