Son dönem İslam hukukçularından Mustafa Said El-Hınn'ın hayatı ve eserleri
The life and works of Mustafa Said El-Hinn, one of the last Islamic jurists
  1. Tez No: 943811
  2. Yazar: MÜCAHİT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED TAYYİB KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Fıkıh Usulü, Suriye, Mustafa Saîd el-Hınn, Eseru'l-ihtilâf fi'l-kavâ'idi'l-usûliyye fi ihtilâfi'l-fukahâ, Fiqh, Usul of Fiqh, Syria, Mustafa Said al-Hinn, Eseru'l-ihtilâf fi'l-kavâ'idi'l-usûliyye fi ihtilâfi'l-fukahâ
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Son dönem İslam hukukçularından Mustafa Saîd el-Hınn, köklü bir ilim geleneğine sahip olan bir ailenin çocuğu olarak 1922 yılında Suriye'de doğmuştur. İlk eğitim-öğretim sürecini Suriye'deki resmi okullarda tamamlamış, bir taraftan da klasik medrese usulüne göre İslâmî ilimleri tedris etmiştir. Mustafa Saîd el-Hınn lisans öğrenimi için Mısır'a gitmiş ve Câmi'atu Ezher Külliyetü'ş-Şerîâ'ya kaydolmuştur. 1955 yılında Dımaşk Üniversitesinin bünyesinde Külliyetü'ş-Şerîâ açılınca Ezher diplomasına sahip olan bir kişi olarak el-Hınn, kurum bünyesine atanan ilk hoca olmuştur. 1955-1962 yılları arasında Câmi'atü Dımaşk Külliyetü'ş-Şeri'â'da mukayeseli fıkıh, hadis ıstılahları ve fıkıh usulü gibi dersler vermiş, 1962-1966 yılları arasında da Riyad, Cami'âtü'l-İmam Muhammed b. Su'ûd el-İslâmiye Külliyyetü'ş-Şeri'â ve Külliyyetü'l-Lügati'l-Arabiyye'de hocalık yapmıştır. Sonrasında Ezher Üniversitesine giderek doktora eğitimine başlamış ve Dr. Mustafa Abdulhâlık'ın danışmanlığında kendisine esas şöhreti kazandıran eserlerinden biri olan“Eseru'l-ihtilâf fi'l-kavâ'idi'l-usûliyye fi ihtilâfi'l-fukahâ”başlıklı doktora tezini 1971 yılında tamamlamıştır. Ezher üniversitesinde doktora eğitimini tamamladıktan sonra Dımaşk Üniversitesi Şerîâ Fakültesine öğretim görevlisi olarak tayin edilmiş ve emekli olduğu 1983 yılına kadar bu kurumda hizmetine devam etmiştir. Başta fıkıh usulü olmak üzere İslâmî ilimlerin pek çoğunda sayısız eserlere imza atan ve yüzlerce öğrencinin yetişmesine hizmet eden Mustafa Saîd el-Hınn, 1 Şubat 2008 tarihinde Suriye'de vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mustafa Saîd al-Hınn, one of the late Islamic jurists, was born in Syria in 1922 as the child of a family with a deep-rooted scholarly tradition. He completed his primary education in official schools in Syria, and at the same time he taught Islamic sciences according to the classical madrasah method. Mustafa Said al-Hinn went to Egypt for his undergraduate education and enrolled in Al-Azhar University Faculty of Sharia. When the Faculty of Sharia was opened within the University of Damascus in 1955, al-Hınn, who had an al-Azhar diploma, became the first teacher appointed to the institution. Between 1955 and 1962, he taught courses such as comparative jurisprudence, hadith terminology and usul al-fiqh at the Damascus University Faculty of Sharia, and between 1962 and 1966, he taught at the al-Imam Muhammad b. Su'ud al-Islamiyyah University Faculty of Sharia and Faculty of Arabic in Riyadh. Afterwards, he went to Al-Azhar University and started his doctoral education and completed his doctoral thesis titled“Eseru'l-ihtilâf fi'l-kavâ'idi'l-usûliyye fi ihtilâfi'l-fukahâ”, one of the works that brought him real fame, under the supervision of Dr. Mustafa Abdulkhalik in 1971. After completing his doctorate at Al-Azhar University, he was appointed as a lecturer at the Faculty of Sharia at Damascus University and continued his service at this institution until his retirement in 1983. Mustafa Said al-Hinn, who wrote numerous works on many Islamic sciences, especially the usul al-fiqh, and who served to educate hundreds of students, passed away in Syria on February 1, 2008.