Türk destanlarında yaratılış anlayışı ve semitik kozmogonilerle ilişkisi
The concept of creation in Turkish epics and its relation to semitic cosmogonies
  1. Tez No: 943810
  2. Yazar: HATİCE NACIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Destanları, Semitik Dinler, Yaratılış, Kozmogoni, Teogoni, Antropogoni, Eskatoloji, Turkish Epics, Semitic Religions, Creation, Cosmogony, Theogony, Anthropogony, Eschatology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türk Destanlarında Yaratılış Anlayışı ve Semitik Kozmogonilerle İlişkisi Hatice NACIR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı İnsanoğlunun var oluşundan itibaren tüm medeniyet ve toplumlarda üzerine düşünülen ve genellikle irdelenen birtakım kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramların başında gelen, insanlarda merak uyandıran kavram yaratılış kavramıdır. Yaratılışa bağlı olarak, evrenin yaratılışı, tanrının var oluşu, insanın yaratılışı ve yaratılan her şeyin son bulması önemli başlıklar olarak göze çarpmaktadır. Bilimsel bir ifadeyle kozmogoni, teogoni, antropogoni ve eskatoloji kavramları tarih boyunca gerek filozofların gerekse de bilim adamlarının çalışmalarının odağında yer almıştır. Bu çalışmamızın amacı Türk destanlarında kozmogoni, teogoni, antropogoni ve eskatoloji kavramlarının incelenmesi ve bu öğelerin Semitik dinlerdeki anlatımlarla benzerliklerin ve farklılıklarının ortaya konulmasıdır. Çalışmamızın ilk bölümünde sınıflandırmaları da dikkate alınarak Türk Destanları kendi dönemleri içinde orijinal metinlerinin eşliğinde ortaya konulmuştur. İkinci bölümde kozmogoni ve teogoni kavramlarına, üçüncü bölümde ise antropogoni ve eskatoloji kavramlarına ait düşünceler Türk Destanlarında ve Semitik Dinlerde örneklendirilip, benzerlikleri ve farklılıkları değerlendirilmiştir. Belirlenen destanlar hakkında bilgi toplanması, toplanan bilgilerin incelenip analizinin yapılması için doküman analiz tekniği ve destanlarda ele alınan konuların Semitik dinler ile karşılaştırması için de dinler tarihine özgü“tarihi-karşılaştırmalı”metodunu kullanılmıştır. İnsanoğlu, yaşam serüveni boyunca merak ettiği yaratılış odağındaki konuları bazen ilahi kaynaklı olarak bazen de toplum içinde ortaya çıkan bilgiler ile nesilden nesile aktararak kendi hikayesini oluşturmuştur. İnsan yaşadığı coğrafyada sürekli olarak birbiri ile etkileşim içinde olduğu için anlatılan mitlerin, kabul edilen inanç ve düşüncelerin benzerlikler barındırması da kaçınılmaz olmuştur. Semitik dinlere ait metinlerin yorumlanmasında da mitolojinin etkisini görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Concept of Creation in Turkish Epics and Its Relation to Semitic Cosmogonies Hatice NACIR Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program Since the existence of mankind, there are some concepts that have been thought about and generally examined in all civilizations and societies. One of the most important of these concepts and the one that arouses curiosity in people is the concept of creation. Depending on creation, the creation of the universe, the existence of God, the creation of human beings and the end of everything created stand out as important topics. In scientific terms, the concepts of cosmogony, theogony, anthropogony and eschatology have been at the center of the studies of both philosophers and scientists throughout history. The aim of this study is to examine the concepts of cosmogony, theogony, anthropogony and eschatology in Turkish epics and to reveal the similarities and differences of these elements with the narratives in Semitic religions. In the first part of our study, Turkish Epics are presented in their own periods in the presence of their original texts, taking into account their classification. In the second part, the concepts of cosmogony and theogony, and in the third part, the ideas of anthropogony and eschatology are exemplified in Turkish Epics and Semitic Religions and their similarities and differences are evaluated. The document analysis technique was used to collect information about the epics, to examine and analyze the collected information, and the“historical-comparative”method specific to the history of religions was used to compare the issues addressed in the epics with Semitic religions. Human beings have created their own story by transferring the issues in the focus of creation, which they have been curious about throughout their life adventure, from generation to generation, sometimes with divine origin and sometimes with the information that emerged within the society. Since human beings are constantly interacting with each other in the geography where they live, it has been inevitable that the myths told and the beliefs and thoughts accepted have similarities. The influence of mythology was also seen in the interpretation of the texts of Semitic religions.