Duygusal yeme davranışının kadınların beden algısı, psikolojik iyi oluşları ve beden kitle indeksi üzerindeki etkisi: Fiziksel aktivite seviyesinin rolü
The effect of emotional eating behavior on women's body image, psychological well-being, and body mass index: The role of physical activity level
  1. Tez No: 943868
  2. Yazar: REMZİYE EŞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NUSRET BULGURCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Beden Algısı, Psikolojik İyi Oluş, Fiziksel Aktivite, Emotional Eating, Body Image, Psychological Well-Being, Physical Activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmasının amacı, duygusal yeme davranışının kadınların beden algısı, psikolojik iyi oluş düzeyi ve beden kitle indeksi (BKİ) üzerindeki etkilerini ve bu ilişkilerde fiziksel aktivite düzeyinin aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, Diyarbakır il merkezinde ikamet eden 25–65 yaş aralığındaki 534 kadın ile yürütülmüştür. Veriler çevrim içi anket yöntemi ve yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun orta yaş grubunda, lisans mezunu ve düşük gelir düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmada Duygusal İştah Anketi, Bedeni Beğenme Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kullanılmış; beden kitle indeksi katılımcıların beyan ettikleri boy ve kilo verileri üzerinden hesaplanmıştır. Veriler SPSS 25.0 ve PROCESS Macro 4.0 programları ile analiz edilmiş; korelasyon ve Hayes'in Model 4 çerçevesinde aracılık analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; duygusal yeme davranışının beden algısı, psikolojik iyi oluş ve beden kitle indeksi ile anlamlı ilişkiler içinde olduğu belirlenmiştir. Ancak fiziksel aktivite düzeyinin, sadece duygusal yeme ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği görülmüştür (β = 0.0039, CI = [-0.0006, 0.0091]). Fiziksel aktivite, duygusal yeme ile beden algısı (β = -0.0032, CI = [-0.0135, 0.0046]) ve duygusal yeme ile beden kitle indeksi (β = -0.0029, CI = [-0.0106, 0.0024]) arasındaki ilişkilerde anlamlı bir aracı değişken olarak bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, kadınların psikolojik ve fiziksel sağlıklarını desteklemeye yönelik bütüncül yaklaşımlar geliştirilmesi açısından önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of emotional eating behavior on women's body image, psychological well-being, and body mass index (BMI), and to investigate the mediating role of physical activity level in these relationships. The research was conducted with 534 women aged between 25 and 65 residing in the city center of Diyarbakır. Data were collected through online surveys and face-to-face interviews. It was determined that the majority of the participants were middle-aged, university graduates, and had low income levels. The Emotional Appetite Questionnaire, Body Image Scale, Psychological Well-Being Scale, and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) were used in the study. BMI was calculated based on the participants' self-reported height and weight. The data were analyzed using SPSS 25.0 and PROCESS Macro 4.0 software; correlation and mediation analyses were carried out within the framework of Hayes' Model 4. According to the findings, emotional eating behavior was found to be significantly associated with body image, psychological well-being, and BMI. However, physical activity level was found to play a statistically significant mediating role only in the relationship between emotional eating and psychological well-being (β = 0.0039, CI = [-0.0006, 0.0091]). Physical activity was not found to be a significant mediator in the relationships between emotional eating and body image (β = -0.0032, CI = [-0.0135, 0.0046]) or between emotional eating and BMI (β = -0.0029, CI = [-0.0106, 0.0024]). These results provide important implications for developing holistic approaches to support women's psychological and physical health.