Türkiye'de bankalardaki altın miktarını etkileyen faktörler
Factors affecting gold amount of Turkish banks
  1. Tez No: 943867
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜMEYSA BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın bankacılığı, altın hesaplar, Türkiye'de bankalardaki altın miktarı, altın piyasaları, Gold banking, gold accounts, amount of gold in Turkish banks, gold markets
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın konusunu Türkiye'deki bankalardaki altın miktarını etkileyen faktörler oluşturmaktadır. Araştırma, bankalara özgü değişkenler ve makro bazı değişkenlerin bankalardaki altın miktarlarını etkileyip etkilemediği üzerinde durmaktadır. 3 kamu sermayeli mevduat bankası, 7 özel sermayeli mevduat bankası ve 3 katılım bankası olmak üzere toplamda 13 bankanın 2010-2022 arası verileri kullanılmıştır. Çalışmada verileri kullanılan 13 bankadaki altın miktarı, bankacılık sektöründeki altınların %92'sine sahiptir. 49 adet çeyrek dönem verisiyle yapılan çalışmada panel veri analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda bankalardaki altın miktarını en çok etkileyen 3 faktörün altın fiyatları, TÜFE ve USD-EUR kur sepeti olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Banka türünün katılım bankası veya mevduat bankası olması arasında bir fark görülmediği gibi kamu sermayeli banka veya özel sermayeli banka olması arasında da bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the factors affecting the amount of gold in Turkish banks. The study focuses on bank-specific variables and whether some macro variables affect banks' gold amounts. Data from 13 banks, including three state-owned deposit banks, seven privately owned deposit banks, and three participation banks, were used between 2010 and 2022. The amount of gold in 13 banks whose data were used in the study has 92% of the gold in the banking sector. Panel data analysis was used in the study conducted with 49 quarterly data. As a result of the study, it was concluded that the three factors that most affect the amount of gold in banks are gold prices, the consumer prices index, and the USD-EUR currency basket. There was no difference between whether the type of bank was a participation bank, a deposit bank, a state-owned bank, or a privately owned bank.