Japon bıldırcınlarında corıolus versıcolor ve pleurotus ostreatus mantar ekstrakt seviyelerinin performans ve kan değerleri üzerine etkisi
The effects of coriolus versicolor and pleurotus ostreatus mushroom extract levels on performance and blood parameters in japanese quails(coturnix coturnix japonica)
  1. Tez No: 943895
  2. Yazar: BÜLENT LOĞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan değerleri, mantar ekstraktı, Coriolus versicolor, Pleurotus ostreatus, Doğal katil hücre – NK cells (Naturel Killer Cells), Japon bıldırcını(Coturnix coturnix japonica), Blood values, mushroom extract, Coriolus versicolor, Pleurotus ostreatus, Natural killer cell – NK cell (Natural Killer Cell), Japanese quail (Coturnix coturnix japonica)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Pleurotus Ostreatus ve Coriolus Versicolor mantar ekstraktlarının Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) bazı performans ve kan değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 40 adet 5-6 aylık karışık cinsiyette bıldırcın, rastgele 5 deneme grubuna ayrılmıştır. Her grup, 2 erkek ve 6 dişi bıldırcın içeren kafeslerden oluşmuştur. Bıldırcın diyetlerine, canlı ağırlıklarına göre 1. Kontrol grubu %0/CA, 2. Grup %0.5/CA, 3. Grup %1/CA, 4. Grup %1.5/CA ve 5. Grup %2/CA mantar ekstraktı dâhil edilmiştir. Her grup, kontrollü sıcaklık ve ışık koşulları altında ayrı paslanmaz zemin kafeslerinde barındırılarak lökosit sayısı, NK sayısı, yumurta verimi, yem tüketimi, canlı ağırlık değişimi ve yaşama gücü açısından değerlendirilmiştir. Rasyon uygulamaları yumurta verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlık artışını etkilememiştir. Ancak, lökosit sayısı, doğal katil hücre (NK) sayısı ve yaşama gücü, mantar ekstraktı verilen kafeslerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı ölçüde artmıştır. Diyete mantar ekstraktının eklenmesi, bıldırcınlarda immünmodülatör etki göstererek yaşam gücünü olumlu yönde etkilemiştir. Özellikle doğal katil hücre aktivitesindeki artış ve çevresel stres faktörlerine karşı direncin artırılması, bu çalışmanın önemli sonuçları arasında yer almaktadır. Mantar ekstraktlarının bıldırcınlarda bağışıklık sistemini güçlendirme ve büyüme performansını artırma potansiyeli, çiftlik hayvanlarının sağlığını ve verimliliğini iyileştirme açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle mantar extraktının bıldırcın diyetinde faydalı bir bileşen olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of Pleurotus ostreatus and Coriolus versicolor mushroom extracts on some performance and blood values in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). A total of 40 5-6-month-old mixed-sex quails were randomly divided into 5 experimental groups. Each group consisted of cages containing 2 male and 6 female quails. The quail diets were supplemented with mushroom extract according to their body weights as follows: 1st control group 0%/CA, 2nd group 0.5%/CA, 3rd group 1%/CA, 4th group 1.5%/CA, and 5th group 2%/CA. Each group was housed in separate stainless-steel floor cages under controlled temperature and light conditions and evaluated in terms of leukocyte count, NK count, egg production, feed consumption, body weight change, and survival. Ration treatments did not affect egg production, feed intake, or body weight gain. However, leukocyte count, natural killer cell (NK) count, and survival were significantly increased in the cages given mushroom extract compared to the control group. The addition of mushroom extract to the diet positively affected the survival of quails by showing an immunomodulatory effect. Especially the increase in natural killer cell activity and resistance to environmental stress factors are among the important results of this study. The potential of mushroom extracts to strengthen the immune system and improve growth performance in quail is of great importance for improving the health and productivity of livestock. Therefore, it seems that mushroom extract can be a useful ingredient in quail diets.