Kayak alanlarının güvenliği: Erciyes kayak merkezi örneği
Safety of ski areas exsample of Erciyes ski center
- Tez No: 943899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kayak Alanları, Güvenlik, Erciyes Kayak Merkezi, Ski Areas, Safety, Erciyes Ski Resort
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, Erciyes Kayak Merkezi'ne ait kayak alanlarının güvenliğine ilişkin katılımcı görüşlerini belirlemek ve güvenlik algısının demografik ve deneyimsel değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma kapsamında, 189 kadın (%61,3) ve 115 erkek (%38,7) olmak üzere toplam 304 katılımcıya ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak,“Kayak Alanlarının Güvenliği Ölçeği (KAGÖ)”kullanılmıştır. KAGÖ, kayak merkezi, pistler, personel ve mekanik tesisler olmak üzere dört alt boyuttan ve toplam 23 maddelik Likert tipi ifadelerden oluşmaktadır. Ölçeğin ilk bölümünde katılımcıların demografik ve deneyimsel bilgilerine, ikinci bölümde ise Erciyes Kayak Merkezi'nin güvenliğine ilişkin değerlendirmelerine yer verilmiştir. Katılımcılar, her maddeye 5'li Likert ölçeği kapsamında (1 = Hiç Katılmıyorum, 2= Katılmıyorum, 3=Kararsızım, 4=Katılıyorum ve 5 = Tamamen Katılıyorum) yanıt vermiştir. Kullanılan ölçeğin güvenilirlik düzeyi yüksek bulunmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) ile birlikte; iki bağımsız grup arasındaki farkların testinde bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. ANOVA sonrasında anlamlı farkların hangi gruplar arasında oluştuğunu belirlemek amacıyla Tukey HSD post-hoc testi, normal dağılım sergilemeyen 3 veya daha fazla sayıdaki grupların ortalamaları arasındaki farklılığın anlamlılığını belirlemek amacı ile ise Kruskall Wallis testi uygulanmıştır. Bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kayak alanlarının güvenliğini belirleyen başlıca faktörün“kayak merkezi yeterliliği”olduğu (ort. = 3,394), bunu sırasıyla personel ve mekanik tesis yeterliliği (ort. = 3,250) ile pist yeterliliği (ort. = 3,242) faktörlerinin izlediği tespit edilmiştir. Tüm alt boyutların ortalamalarının 3,242-3,394 aralığında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, katılımcıların Erciyes Kayak Merkezi'nin kayak alanlarını genel olarak“orta düzeyde güvenli”olarak değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte“Doğdukları yer”,“yaşadıkları yer”,“kayak yapma amacı”,“kayma seviyesi”,“kayma süresi”ve“kayak ile ilgili kaza geçirip geçirmedikleri”değişkenlerinin, kayak alanlarının güvenlik algısı üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu belirlenmiştir. Özellikle, Kayseri'li katılımcıların, diğer illerden gelen katılımcılara kıyasla daha yüksek güvenlik algısına sahip olduğu;“sağlıklı yaşam”amacıyla kayak yapanların,“eğlence”veya“performans”amacıyla yapanlara göre daha yüksek güvenlik puanı verdiği saptanmıştır. Benzer şekilde, orta seviyede kayan katılımcıların, diğer seviyelere göre daha olumlu güvenlik değerlendirmeleri yaptığı; 2-4 yıl süredir kayak yapan katılımcıların, 8-10 yıllık deneyime sahip olan katılımcılara kıyasla daha yüksek güvenlik algısı sergilediği ve kayak kazalarının pist kalitesi algısından bağımsız başka faktörlerden (kişisel hata, ekipman yetersizliği vs.) kaynaklanabileceği görülmüştür. Katılımcıların, Kayak Alanları Güvenliği ile ilgili ifadelere verdiği cevaplar neticesinde, güvenlik personeli, rehberlik ve ilk yardım hizmetlerinin kullanıcılar tarafından yeterince fark edilmediğini; buna bağlı olarak güvenlik unsurlarının görünürlük ve bilgilendirme açısından geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Özellikle yüksek kararsızlık oranları, kullanıcıların bu hizmetlere dair bilgi eksikliğini ve tesislerin şeffaflık sorunu yaşadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine participants' perceptions of the safety of ski areas at Erciyes Ski Resort and to examine whether these safety perceptions vary according to demographic and experiential variables. The study sample consisted of a total of 304 participants, including 189 women (61.3%) and 115 men (38.7%). Data were collected using the Ski Area Safety Scale (SASS), which includes 23 Likert-type items grouped under four sub-dimensions: ski resort, slopes, personnel, and mechanical facilities. The first section of the scale addresses participants' demographic and experiential characteristics, while the second section focuses on their perceptions of the safety conditions at Erciyes Ski Resort. Each item was rated on a 5-point Likert scale (1 = Strongly Disagree, 2 = Disagree, 3 = Neutral, 4 = Agree, 5 = Strongly Agree). The scale demonstrated a high level of reliability. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, and standard deviation) were employed to analyze the data. An independent samples t-test was used for comparisons between two independent groups, and one-way ANOVA was used for comparisons among more than two groups. Following ANOVA, Tukey HSD post-hoc tests were performed to identify specific group differences. For non-normally distributed variables with three or more groups, the Kruskal-Wallis test was applied. Findings were evaluated at a 95% confidence interval with a 5% significance level. According to the results, the most influential factor in safety perception was the adequacy of the ski resort (mean = 3.394), followed by personnel and mechanical facilities (mean = 3.250), and slope adequacy (mean = 3.242). Given that the mean scores of all sub-dimensions ranged between 3.242 and 3.394, it was concluded that participants generally perceive the ski areas at Erciyes Ski Resort as having a moderate level of safety. In addition, the variables place of birth, place of residence, purpose of skiing, skiing level, skiing experience, and whether participants had experienced a ski-related accident were found to cause statistically significant differences in safety perceptions. Notably, participants from Kayseri reported higher safety perceptions than those from other provinces. Similarly, those skiing for health-related reasons rated safety higher than those skiing for entertainment or performance purposes. Participants at the intermediate skiing level and those with 2–4 years of skiing experience also showed higher safety perceptions than more experienced skiers. Furthermore, ski-related accidents were found to be influenced more by personal mistakes or equipment-related factors rather than the perceived quality of the slopes. Participants' responses to safety-related items revealed that security personnel, guiding services, and first aid support were not sufficiently visible or recognized by users. The high proportion of neutral responses suggests a lack of user awareness and insufficient transparency in safety-related practices at the facility.