Aydın ilinde kestane kanserinin biyolojik mücadelesinde kullanılan hipovirülent Cryhonectria parasitica ırklarının doğal yayılışı
Natural spread of hypovirulent Cryphonectria parasitica strains used for biological control of chestnut blight in Aydın province
- Tez No: 943988
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ERİNCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kestane, Kestane kanseri, Cryphonectria parasitica, Hipovirülenslik, Biyolojik Mücadele, Chestnut, Chestnut blight, Cryphonectria parasitica, Hypovirulence, Biological Control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Aydın ilinde kestane kanseri ile mücadele amacıyla geçmişte (2016 ve 2017) hipovirülent ırk uygulanmış kestane ağaçlarında yıllık olarak yapılan görsel incelemelerde, tüm parsellerde hipovirülensliğin varlığının devam ettiği yönünde izlenimler elde edilmiştir. Ancak hipovirülensliğin bu başarısı bilimsel ölçümler sonucu elde edilmiş verilerle henüz teyit edilmiş değildir. Bu çalışmanın amacı; Aydın ili kestane alanlarına uygulanmalarının 7'nci yılında, hipovirülent ırkların kanser üzerinde kalıcılığı, kanser iyileşmelerinin ve ağaçların sağlık durumu ve hipovirülensliğin doğal yayılma durumunun belirlenmesidir. Materyal ve Yöntem: Aydın ilinin Efeler, Köşk ve Nazilli ilçelerinde geçmişte hipovirülent ırk uygulaması yapılmış 5 lokasyonda uygulama yapılan ve yapılmayan ağaçlarda hipovirülent kanserlerin varlığı değerlendirilmiştir. Eş zamanlı olarak incelenen kanserlerden doku örnekleri alınmış (382 örnek) ve laboratuvarda örnekler üzerinden Cryphonectria parasitica'nın izolasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. İzolatların hipovirülent ırk tanısı kültürel özellikleri üzerinden gerçekleştirilmiş ve şüpheli olan izolatlarda dsRNA analizi ile teyit işlemi yapılmıştır. Bulgular: Saha incelemelerinin yapıldığı tüm lokasyonlarda hipovirülent ırk uygulanan ağaçların neredeyse tamamının 7. yılda da hayatta kaldığı ve kanserlerde iyileşme dokularının aktif olduğu gözlemlenmiştir. Bunun dışında hem uygulama yapılmış ağacın diğer kısımlarında hem de uygulama yapılmamış çevre ağaçlarda iyileşen kanserlerin varlığı sıklıkla tespit edilmiştir. Kanserli doku örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında iyileşme belirtisi gösteren kanserlerin neredeyse tamamından hipovirülent tipte beyaz koloni oluşturan C. parasitica izolatları elde edilmiş ve böylece de iyileşme belirtisi gösteren kanserlerin çoğunun hipovirülent tipte olduğu teyit edilmiştir. Hipovirülent ırkın aynı ağaç üzerinde yayılması çevre ağaçlara yayılmasına göre daha etkin bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma ile Aydın ili kestaneliklerini tehdit eden kestane kanserinin mücadelesinin C. parasitica'nın hipovirülent ırklarının kullanıldığı biyolojik kontrol ile mümkün olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca; Aydın ili koşullarında hipovirülent ırkların doğa koşullarında kalıcılığının yıllarca sürebileceği ve doğal yolla kendiliğinden yayılarak yıllar geçtikçe giderek artan düzeyde bir etkisinin olacağı çok açık bir şekilde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: In the visual examinations conducted annually in chestnut trees treated with hypovirulent strains of Cryphonectria parasitica in the past (2016 and 2017) against chestnut blight in Aydın province, it was observed that hypovirulence apparently persisted in all plots. However, the putative success of hipovirulence has not yet been confirmed with the data obtained as a result of scientific measurements. The aim of this study is to determine the persistence of hypovirulence strains in treated cankers, the recovery of cankers, the survival of trees and natural spread of hypovirulence in the 7th year of hypovirus application to chestnut orchards in Aydın province. Material and Methods: Cankers were evaluated on the treated or non-treated trees in 5 different locations of Aydın Province, namely Efeler Eğrikavak I, Egeler Eğrikavak II, Köşk Sarıçam, Köşk Gökkiriş, Naziili Kuşçular, and Nazilli, Tissue samples were taken from the cankers examined simultaneously (382 samples) and isolation procedures of Cryphonectria parasitica were performed on the samples in the laboratory. Hypovirulence of sampled cankers was evaluated according to the cultural characteristics of the representative isolates corresponding to each sampled canker on nutrient media. For suspicious isolates, dsRNA analysis was performed. Results: In the treatment plots of all locations , it was observed that almost all of the treated trees with hypovirulent strains survived in the 7th year the treatment and active healing tissues were found in all of the treated cankers. Apart from this, the presence of healing cankers was frequently detected both in the untreated sites of the same tree or neighboring trees which were received no treatment. In laboratory studies conducted on the cankered tissue samples, hypovirulent type white mycelial colony forming in C. parasitica isolates were obtained from almost all of the cankers showing signs of healing and thus it was confirmed that most of the cankers showing signs of healing were of the hypovirulent type. The spread of the hypovirulent strains on the same tree was found to be more effective than its spread to surrounding trees. The findings of this study clearly show that hypovirulent strains can survive in natural conditions for many years in the conditions of Aydın province and they can naturally spread with an increasing effect over the years. Conclusion: This study has shown that the control of chestnut blight, which threatens chestnut plantations in Aydın province, is possible with biological control using hypovirulent strains of C. parasitica. In addition, it has been clearly seen that hypovirulent strains can persist in natural conditions for years in Aydın province and that they will spread naturally and have an increasing effect over the years.