Tubo-ovaryan apse tanılı hastalarda apse çapının medikal tedavi başarısızlığını öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of abscess diameter in predicting medical treatment failure in patients with tubo-ovarian abscess
- Tez No: 943999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BUHUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Apse çapı, Cerrahi tedavi, Medikal tedavi, Tubo-ovaryan apse, Abscess diameter, Medical treatment, Surgical treatment, Tubo-ovarian abscess
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç: Tubo-ovaryan apse (TOA), pelvik inflamatuar hastalığın ciddi bir komplikasyonu olup, fallop tüpleri ve overleri içeren pürülan inflamatuar kitlelerle karakterizedir. Genellikle cinsel yolla bulaşan patojenler, vajinal flora üyeleri ve aerobik - anaerobik bakterilerin kombinasyonu sonucu gelişir. Tedavi edilmediğinde rüptür, sepsis ve infertilite gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu çalışmada, TOA tanılı hastalarda apse çapının medikal tedavi başarısızlığını öngörmedeki rolü retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Amaç, tedaviye dirençli olguları erken belirleyerek girişimsel yaklaşımların zamanlamasını optimize etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 2014–2024 yılları arasında bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran TOA tanılı 202 hastayı kapsamaktadır. Tanı, klinik belirtiler, inflamatuvar parametreler (CRP, WBC) ve görüntüleme bulgularına dayanarak konulmuştur. Veriler STROBE kılavuzuna uygun biçimde analiz edilmiştir. Bulgular: Medikal tedavi başarısızlığı gelişen olgularda apse çapı belirgin şekilde daha büyük olup, ROC analizinde 48 mm eşik değeri ile anlamlı bulunmuştur (AUC: 0.78). Ayrıca yaş, prokalsitonin düzeyi, vajinal akıntı ve cerrahi öyküsü tedavi başarısızlığı ile ilişkili bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde apse çapı, yaş ve prokalsitonin düzeyi bağımsız öngörücüler olarak tanımlanmıştır. Sonuç: Tubo-ovaryan apse tedavisinde apse çapı ≥48 mm, ileri yaş ve yüksek prokalsitonin düzeyi girişimsel tedavi gereksinimini öngörebilir. Bu parametreler doğrultusunda bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Tubo-ovarian abscess (TOA) is a severe complication of pelvic inflammatory disease, characterized by purulent inflammatory masses involving the fallopian tubes and ovaries. It typically develops as a result of a combination of sexually transmitted pathogens, members of the vaginal flora, and aerobic-anaerobic bacteria. If left untreated, it may lead to serious complications such as rupture, sepsis, and infertility. This study retrospectively evaluates the role of abscess diameter in predicting medical treatment failure in patients diagnosed with TOA. The aim is to identify treatment-resistant cases at an early stage and to optimize the timing of interventional approaches accordingly. Materials and Methods: This retrospective study includes 202 patients diagnosed with tubo-ovarian abscess (TOA) who presented to a training and research hospital between 2014 and 2024. The diagnosis was established based on clinical findings, inflammatory markers (CRP, WBC), and imaging results. Data were analyzed in accordance with the STROBE (Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology) guidelines. Results: In cases where medical treatment failed, the abscess diameter was significantly larger, and ROC analysis identified a threshold value of 48 mm as statistically significant (AUC: 0.78). Additionally, age, procalcitonin level, presence of vaginal discharge, and a history of surgery were found to be associated with treatment failure. In logistic regression analysis, abscess diameter, age, and procalcitonin level were identified as independent predictors. Conclusion: In the management of tubo-ovarian abscess, an abscess diameter ≥48 mm, advanced age, and elevated procalcitonin levels may predict the need for interventional treatment. Based on these parameters, individualized treatment strategies should be developed.