Türkiye'de ve dünyada eğitim yönetimi temalı çalışmaların bibliyometrik analiz yöntemiyle karşılaştırılması
A comparison of educational administration-themed studies in Turkey and the world usi̇ng bibliometric analysis method
- Tez No: 944067
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA NAYİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik analiz, Türkiye, eğitim yönetimi, karşılaştırma, temalar, Bibliometric analysis, Turkey, educational administration, comparison, themes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, Türkiye ve dünyada eğitim yönetimi alanındaki bilimsel araştırmaları bibliyometrik özellikler açısından karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Web of Science ve Scopus veri tabanlarından elde edilen 236'sı Türkiye kaynaklı, 6021'i diğer ülkelerden olmak üzere toplam 6257 makale, Bibliometrix programının“biblioshiny”paketi ile analiz edilmiştir. Performans analizi ve bilimsel haritalama sonuçları, dünyada ABD ve İngiltere'nin bilimsel üretimde öne çıktığını, Türkiye'nin ise son 10 yılda hızlı bir gelişme gösterdiğini ve yıllık büyüme oranıyla dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ortaya koymuştur. Ancak makale başına atıf sayısı açısından Türkiye, uluslararası ortalamanın gerisinde kalmıştır. Dünyada en sık çalışılan konular“liderlik”,“eğitim yönetimi”,“okullar”,“eğitim”ve“yükseköğretim”iken; Türkiye'de“liderlik”,“liderlik türleri”,“eğitim yönetimi”,“Türkiye”,“öğretmenler”ve“okul müdürleri”temaları ön plana çıkmıştır. Atıf analizine göre dünyada Philip Hallinger, Kenneth Leithwood ve Viviane Robinson; Türkiye'de ise Mehmet Ş. Bellibaş, Sedat Gümüş ve Emine Gümüş en etkili yazarlar olarak belirlenmiştir. Tematik değişim incelendiğinde, Türkiye'nin genel olarak dünyadaki eğilimleri takip ettiği, ancak bazı konularda daha sınırlı kaldığı görülmüştür. Sonuç olarak, Türkiye'nin eğitim yönetimi alanında üretkenliğinin arttığı, ancak uluslararası iş birliği ve atıf etkisi açısından gelişim alanları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılara“sosyal adalet”,“cinsiyet eşitliği”,“yapay zekâ”ve“sürdürülebilirlik”gibi dünyada yeni gelişen alanlarda çalışmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine scientific research in the field of educational administration in Turkey and the world in terms of bibliometric characteristics. A total of 6257 articles, 236 from Turkey and 6021 from other countries, obtained from WoS and Scopus databases, were analyzed using the“biblioshiny”package of the Bibliometrix program. Performance analysis and scientific mapping results revealed that the USA and England stand out in scientific production, while Turkey has shown rapid development in the last 10 years and is above the world average in terms of annual growth rate. While the most frequently studied topics in the world were“leadership”,“educational administration”,“schools”,“education”and“higher education”;“leadership”,“leadership types”,“educational administration”,“Turkey”,“teachers”and“school principals”themes came to the forefront in Turkey. According to citation analysis, P. Hallinger, K. Leithwood and V. Robinson in the world; M. Ş. Bellibaş, S. Gümüş and E. Gümüş were identified as the most influential authors in Turkey. When thematic change was examined, it was observed that Turkey generally followed global trends, but remained more limited in some areas. In conclusion, it was determined that Turkey's productivity in the field of educational administration has increased, but there are areas for development in terms of international collaboration and citation impact. Researchers are recommended to work in newly developing fields in the world such as“social justice”,“gender equality”,“artificial intelligence”and“sustainability”.