Lise öğrencilerinde duygusal ve psikolojik iyi oluşun saldırganlık düzeyine etkisi
The effect of emotional and psychological well-being on the level of aggression in high school students
- Tez No: 944177
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SÖNMEZ DÜZKAYA, DOÇ. DR. ATİYE KARAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Duygusal İyi Oluş, Hemşire, Psikolojik İyi Oluş, Saldırganlık, Adolescent, Emotional Well-being, Nurse, Psychological Well-being, Aggression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma, lise öğrencilerinde duygusal ve psikolojik iyi oluş ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Temmuz 2024 - Mayıs 2025 tarihleri arasında Mersin iline bağlı bir lisede öğrenim gören, örneklem kriterlerine uyan 195 öğrenci ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Stirling Çocuklar için Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği(SCDPİOÖ)”ve“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği”kullanılmıştır.Verilerin analizinde uygun istatistiksel paket programı ile tanımlayıcı istatistikler, pearson korelasyon, lineer regresyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve post hoc testleri kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre; araştırmaya katılan öğrencilerin %79,5'inin kadın, %20,5'inin erkek olduğu, yaş dağılımı incelendiğinde, en fazla öğrencinin 14 yaşında (%33,0) olduğu saptanmıştır. Duygusal ve psikolojik iyi oluşun saldırganlık üzerinde anlamlı ve negatif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, duygusal ve psikolojik iyi oluşun saldırganlığın alt boyutları olan fiziksel ve sözel saldırganlık, düşmanlık ve öfke üzerinde anlamlı ve negatif bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmada duygusal ve psikolojik iyi oluşun saldırganlık varyansının %14,8'ini açıklaması, iyi oluşun saldırganlığın önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermektedir. Yapılan çalışmanın sonucunda, duygusal ve psikolojik iyi oluşu yüksek olan çocukların saldırganlık düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Okul sağlığı hemşireleri tarafından çocukların psikolojik iyi oluşularının artırılması için eğitimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the relationship between emotional and psychological well-being and aggression levels in high school students. The research was conducted with 195 students who met the sample criteria and were studying in a high school in Mersin province between July 2024 and May 2025. In the analysis of the data, descriptive statistics, Pearson correlation, linear regression, t-test, one-way analysis of variance and post hoc tests were used with the appropriate statistical package program. According to the obtained data; 79.5% of the students participating in the study were female, 20.5% were male, and when the age distribution was examined, it was determined that the highest number of students was 14 years old (33.0%). It was determined that emotional and psychological well-being has a significant and negative effect on aggression. The research findings reveal that emotional and psychological well-being has a significant and negative effect on the sub-dimensions of aggression, namely physical and verbal aggression, hostility and anger. In the study, emotional and psychological well-being explained 14.8% of the variance in aggression, indicating that well-being is an important determinant of aggression. As a result of the study, it was determined that children with high emotional and psychological well-being had low levels of aggression. It is recommended that school health nurses plan training to increase children's psychological well-being.