Tarihten günümüze Endonezya'da İslami vakıflar ve faaliyet alanları
Islamic foundations and their fields of activity in Indonesia from history to the present
  1. Tez No: 944281
  2. Yazar: DEDEN MUFTİ AMARULLAH ABDUL MALİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ AAM SLAMET RUSYDİANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Medeniyeti, Vakıf Tarihi, Vakıf Yönetmeliği, Vakıf Yönetim Modeli, Pondok Modern Gontor, Islamic Civilization, Waqf History, Waqf Regulations, Waqf Management Model, Pondok Modern Gontor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırma, Endonezya'daki İslam medeniyetinde vakfın stratejik rolünü, tarihini, düzenlemelerini, faaliyet alanlarını ve yönetim modellerini araştırarak incelemektedir. Araştırmacı, bu araştırmayı bir giriş ve üç bölüm şeklinde yapılandırmayı uygun bulmuştur. Giriş bölümünde araştırmacı, araştırmanın konusu ve önemi, araştırma hedefleri, araştırma kapsamı, araştırma yöntemleri ve araştırma kaynaklarına yer vermiştir. Birinci bölümde araştırmacı Endonezya Tarihi'ni tartışmaya başlamıştır. Bu bölümde araştırmacı, İslam Öncesi dönemde Endonezya Tarihi'ni, İslam'ın Endonezya'ya giriş teorisini, Endonezya'da İslam'ın gelişim yöntemini, coğrafi durumu, Endonezya'daki Hollanda ve Japon sömürge dönemlerini ayrıntılı olarak tartışmakta ve bağımsızlık döneminin yanı sıra sonrasındaki önemli olayları tartışarak sonlandırmaktadır. İkinci bölümde araştırmacı Endonezya'daki vakıfların tarihini, düzenlemelerini ve yönetim modellerini ayrı alt başlıklar altında ele almaktadır. Endonezya'da Vakıf Tarihi alt başlığı altında araştırmacı, Nusantara Gümrüklerinde Vakıf Çerçevesi, vakıf türleri ve vakıf mülkleri tartışmasını detaylandırmaktadır. Bir sonraki alt başlıkta araştırmacı, Hollanda sömürge döneminden, devlet tarafından kurulan bağımsız bir kurum olan Endonezya Vakıf Kurulu'nun doğuşunu başlatan 2004 tarihli 41 sayılı Endonezya Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra Vakıf Yönetmeliklerine kadar vakıf düzenlemelerinin gelişimini sistematik olarak tartışmaktadır. Bu bölümde, vakıf faaliyetleri alanı kapanış tartışması haline gelmektedir. Üçüncü Bölümde, araştırmacı Pondok Modern Gontor'daki Vakıf Yönetim Modelini ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Pondok Modern Gontor'un kısa bir tarihçesi, Vakfın Temeli ve Amacı ile Finansman Kaynakları ayrı alt başlıklar altında ele alınmıştır. Bir sonraki alt bölümde Pondok Modern Gontor'un Vakıf Varlıklarının Sınıflandırılması tartışılmaktadır. Bir sonraki alt bölümde, tarım, plantasyonlar, ticaret, sanayi, hayvancılık ve hizmetler olmak üzere altı faaliyet sektörünü içeren vakıf yönetim modeli tartışılmaktadır. Vakıf yönetimi sonuçlarının dağılımı ve vakıf yönetimindeki kısıtlamalar bu bölümdeki tartışmayı sonlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the strategic role of waqf in Islamic civilization in Indonesia, by exploring its history, regulations, fields of activity and management models. The researcher finds it appropriate to organize this research in the form of an introduction and three chapters. In the introduction, the researcher has included the subject and importance of the research, research objectives, research scope, research methods, and research sources. In the first chapter, the researcher begins the discussion of Indonesian History. In this chapter, the researcher discusses in detail the History of Indonesia during the Pre-Islamic period, the theory of the entry of Islam into Indonesia, the method of development of Islam in Indonesia, the geographical situation, the Dutch and Japanese colonial periods in Indonesia, and ends the discussion of the independence period as well as important events afterwards. In the second chapter, researchers discuss the history, regulations and management models of waqf in Indonesia, which are analyzed under separate subheadings. Under the subheading History of waqf in Indonesia, the researcher elaborates on the discussion of the Waqf Frame, types of waqf and waqf properties in Nusantara Customs. The next subheading, the researcher systematically discusses the development of waqf regulations from the Dutch colonial period to the Waqf Regulations after the enactment of Indonesian Law Number 41 of 2004 which initiated the birth of an independent institution formed by the state, namely the Indonesian Waqf Board. In this chapter, the field of waqf activities becomes the closing discussion. In Chapter Three, researchers describe in detail the Waqf Management Model at Pondok Modern Gontor. A brief history, Basis and Purpose of Waqf and Funding Sources of Pondok Modern Gontor are discussed under separate subtitles. The next sub-chapter discusses the Classification of Waqf Assets of Pondok Modern Gontor. The next sub-chapter discusses the waqf management model which includes six sectors of activity, namely agriculture, plantations, trade, industry, animal husbandry, and services. The distribution of waqf management results and constraints in waqf management conclude the discussion in this chapter.