Flow sitometri ile türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden yeni toplanmış koyun yumağı (festuca ovına L.) popülasyonlarının çekirdek dna içeriği ve ploidy düzeyinin belirlenmesi
Determination of nuclear dna content and ploidy level of newly collected sheep fescue (F. ovina L.) populations from different geographical regions of turkey by flow cytometry
- Tez No: 944433
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çekirdek DNA içeriği, Festuca ovina L, flow sitometri, genetik kaynak, ploidi, taksonomi, çayır mera, yem bitkisi, yeşil alan bitkisi, Nuclear DNA content, Festuca ovina L, flow cytometry, genetic resources, ploidy, taxonomy, pasture, turf
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Yumaklar (Festuca L.) yaklaşık 500'e ulaşan tür sayıları ile buğdaygiller familyasının en büyük ve geniş dağılıma sahip üyelerinden birisidir. Başlıca kaba ve narin yapraklılar olmak üzere iki guruba ayrılırlar. Koyun yumağı (F. ovina L.) bir narin yumak türüdür. Aşırı soğuk, kurak ve kötü toprak koşullarında yetişebilen nadir türlerden biri olup, ülkemizin iç ve doğu bölgelerinde meraların önemli türlerindendir. Buna ek olarak gölgeye dayanıklı olması ve sık bitki örtüsü oluşturması nedeniyle suyun kısıtlı olduğu yerlerde ya da daha az bakım gerektiren yeşil alanlarda kullanılmaktadırlar. Temel kromozom sayısı x=7 olan yumaklarda ploidi diploid ile dodekaploid arasında değişim göstermektedir. Bu yüzden ıslah projelerinde kullanmak üzere doğadan toplanmış olan yumak genetik kaynaklarının teşhislerinin doğru yapılması ve ploidi düzeylerinin belirlenmesi zorunludur. Flow sitometri sitogenetiğin yeni tekniklerinden birisi olup, hücre çekirdeği içerisindeki toplam DNA miktarını ölçmede kullanılan bir yöntemdir. Yürütülen bu tez projesinin amacı flow sitometri ile ülkemizin farklı bölgelerinden koyun yumağı olarak yeni toplanmış olan popülasyonları flow sitometri ile analiz ederek çekirdek DNA içeriklerini belirlemek ve popülasyonların ploidi düzeylerinin belirlenmesinde kullanmaktır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre incelenen popülasyonların ortalama 2C çekirdek DNA içerikleri 4,63 ile 19,37 pg değerleri arasında değişim göstermekte ve bu değerlere göre popülasyonlar birbirinden kolayca ayrılabilen 4 grup oluşturmaktadırlar. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre farklılıkların istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre çalışmada incelenen popülasyonların ploidi düzeyi diploid (2n=14) ile dekaploid (2n=70) arasında değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With nearly 500 species, fescues (Festuca L.) are among the largest and most widely distributed members of the Poaceae family. They are mainly divided into two groups: coarse and fine types. Sheep fescue (F. ovina L.) is a species within the fine-leaved fescue group. It is one of the rare plant species capable of growing under extreme cold, dry, and poor soil conditions and therefore it is an important pasture species in Türkiye's central and eastern regions. In addition, due to its shade tolerance, soft-textured leaves, and dense ground cover, it is also included in mixtures used for establishing green spaces where water is limited or where lower maintenance is required. In fescues, the basic chromosome number is x=7, and ploidy levels range from diploid to dodecaploid. Therefore, for use in breeding programs, it is essential to accurately identify the genetic resources collected from the nature and determine their ploidy levels. Flow cytometry is one of the modern techniques in cytogenetics and is used to measure the total DNA amount within a cell nucleus. The aim of this thesis project is to analyze newly collected sheep fescue populations from different regions of Turkey using flow cytometry to determine their nuclear DNA content and use the data to assess their ploidy levels. According to the results obtained in the study, the average 2C nuclear DNA contents of the examined populations range from 4,63 to 19,37 pg, forming four distinct groups that can be easily differentiated. Statistical analysis revealed that the differences among these groups are statistically significant. Based on these results, the ploidy levels of the populations studied range from diploid (2n=14) to decaploid (2n=70).