Çocukluk çağı ruhsal travmaları ile suça yönelik tutumlar arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between childhood psychological traumas and attitudes towards crime
  1. Tez No: 944519
  2. Yazar: RUGEYYE İLKNUR SEVİNDİK DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı ruhsal travmaları, suça yönelik tutumlar, öz şefkat, Childhood psychological traumas, attitudes towards crime, self-compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı ruhsal travmaları ile suça yönelik tutumlar arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolünü incelemektir. Çalışmada, araştırma yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen ve yaşları 18 ile 62 arasında değişen toplam 399 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların 275'i kadın (%68,9), 124'ü ise erkektir (%31,1). Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Öz Anlayış Ölçeği ve Suça Yönelik Tutumlar ve İlişkiler Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen puanların demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için Bağımsız Gruplar t Testi (ikili gruplar için), değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi, aracılık etkisini test etmek için ise Process Macro Analizi uygulanmıştır. Analizlerde Bootstrap yöntemi ile 5000 yeniden örnekleme seçeneği kullanılmıştır. Analizler sonucunda, cinsiyet değişkenine göre çocukluk çağı travmaları, suça yönelik tutumlar ve öz şefkat arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Medeni durum değişkenine göre çocukluk çağı ruhsal travmaları ve suça yönelik tutum puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, öz şefkat puanlarında medeni durum grupları arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilere yönelik bulgular incelendiğinde, çocukluk çağı ruhsal travmaları ile suça yönelik tutumlar arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, çocukluk çağı ruhsal travmaları ile öz şefkat arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu ve suça yönelik tutumlar ile öz şefkat arasında anlamlı düzeyde negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çocukluk çağı ruhsal travmalarının suça yönelik tutumlarla ilişkili olduğu ve bu ilişkide öz şefkatin kısmi aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve alan uzmanları ile gelecekteki çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of self-compassion in the relationship between childhood psychological traumas and attitudes toward crime. The study employs a quantitative research design and utilizes the relational survey model. The participants of the research consist of a total of 399 individuals, selected through an appropriate sampling method, with ages ranging between 18 and 62. Among the participants, 275 are women (68.9%) and 124 are men (31.1%). To collect data, the Informed Consent Form, Demographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire, Self-Compassion Scale, and Attitudes Toward Crime and Relationships Scale were used. To determine whether the obtained scores differed according to demographic variables, the Independent Samples t-Test was conducted for binary groups, Pearson Correlation Analysis was used to examine the relationships between variables, and Process Macro Analysis was applied to test the mediation effect. The Bootstrap method was used with 5,000 resampling iterations in the analyses. The results showed that there was no significant difference in childhood traumas, attitudes toward crime, and self-compassion according to gender. Regarding marital status, no significant difference was found in childhood psychological trauma and attitudes toward crime scores, whereas a significant difference was observed in self-compassion scores among different marital status groups. Findings on the relationships between the variables revealed that childhood psychological traumas and attitudes toward crime were positively and significantly related, childhood psychological traumas and self-compassion had a negative and significant relationship, and attitudes toward crime and self-compassion were also negatively and significantly correlated. Additionally, it was found that childhood psychological traumas were related to attitudes toward crime, with self-compassion playing a partial mediating role in this relationship. The results of the study were discussed in light of the relevant literature, and recommendations were provided for field experts and future research.