Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi tanılı hastalarda nörolojik komplikasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of neurological complications in patients diagnosed with childhood acute lymphoblastic leukemia
- Tez No: 944559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL AKPINAR TEKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, Çocukluk çağı, Nörolojik komplikasyonlar, Kemoterapi, Nörotoksisite, Sekeller, Acute lymphoblastic leukemia, Pediatric, Neurological complications, Chemotherapy, Neurotoxicity, Sequelae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Giriş ve Amaç: Akut lenfoblastik lösemi (ALL), çocukluk çağında en sık görülen hematolojik malignitelerdendir. Sağkalım oranlarının artması, tedaviye bağlı nörolojik komplikasyonların daha belirgin hale gelmesine yol açmıştır. Bu komplikasyonlar bazı hastalarda kalıcı nörolojik hasara neden olabilir. Bu çalışma, ALL tedavisi sürecinde gelişen nörolojik komplikasyonların sıklığını, klinik özelliklerini ve evrelere göre dağılımını incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ağustos 2020 ile Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde tanı almış ve tedavisi yürütülmüş 1–18 yaş arası çocukluk çağı ALL hastalarını kapsamaktadır. Toplam 328 dosya incelenmiş, dışlanma kriterlerini karşılayan 37 hasta çalışma dışı bırakılmış, kalan 291 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 27.0 programı ile yapılmış, tanımlayıcı istatistikler ve uygun karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Bulgular: 291 hastanın değerlendirildiği çalışmada, 55 hastada (%18,9) toplam 65 nörolojik komplikasyon geliştiği saptanmıştır. Görülen komplikasyonlar; periferik nöropati (%30,7), konvülsiyon (%20), serebrovasküler tromboz (%12,3), ensefalopati (%12,3), posterior reversibl ensefalopati sendromu (%9,2), idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (%6,1), hidrosefali (%4,6), intrakraniyal kanama (%3) ve geçici iskemik ataktır (%1,5). Komplikasyonların %55'i indüksiyon evresinde gelişmiştir. Olguların %14,5'inde kalıcı sekel gelişmiştir. Sonuç: Bu çalışma, ALL tedavisi sırasında gelişebilecek nörolojik komplikasyonların önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle tedavinin erken evrelerinde komplikasyonların dikkatle izlenmesi ve multidisipliner yaklaşımın benimsenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute lymphoblastic leukemia is one of the most common hematological malignancies in childhood. The increase in survival rates has led to neurological complications related to treatment becoming more prominent. These complications may cause permanent neurological damage in some patients. This study aims to investigate the frequency, clinical characteristics, and distribution by treatment phases of neurological complications that develop during ALL treatment. Materials and Methods: This retrospective study includes pediatric ALL patients aged 1–18 years who were diagnosed and treated at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital in Istanbul between August 2020 and April 2024. A total of 328 files were reviewed; 37 patients who met exclusion criteria were excluded, and the remaining 291 patients were included in the analysis. Data analysis was performed using SPSS 27.0 software, with descriptive statistics and appropriate comparative tests applied. Results: In this study evaluating 291 patients, a total of 65 neurological complications were identified in 55 patients (18.9%). The observed complications included peripheral neuropathy (30.7%), convulsion (20%), cerebrovascular thrombosis (12.3%), encephalopathy (12.3%), posterior reversible encephalopathy syndrome (9.2%), idiopathic intracranial hypertension (6.1%), hydrocephalus (4.6%), intracranial hemorrhage (3%), and transient ischemic attack (1.5%). Fifty-five percent of the complications developed during the induction phase. Permanent sequelae developed in 14.5% of the cases. Conclusion: This study demonstrates the significance of neurological complications that may occur during ALL treatment. It emphasizes the necessity of careful monitoring of complications, particularly in the early stages of treatment, and the adoption of a multidisciplinary approach.