Balkanlar'da Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk üçgeni: İlişkiler, sorunlar ve ortaklıklar
Relations, issues, and partnerships in the Balkans within the Türkiye-Greece-Albania triangle
- Tez No: 944570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGENEKON SAVRUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Deniz Yetki Alanları, Azınlık, Kuzey Epir, Çamerya, NATO, Avrupa Birliği, Güney Gaz Koridoru, Balkans, Türkiye, Greece, Albania, Maritime Jurisdiction, Minority, Northern Epirus, Çameria, NATO, European Union, Southern Gas Corridor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Balkanlar, hem Avrupa hem de Avrasya siyasetinde stratejik bir kavşak noktasıdır. Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk bu bölgenin önemli üç aktördür. Yaklaşık beş asır Osmanlı İmparatorluğu şemsiyesi altında beraber yaşayan üç ulus zamanla kendi ulus devletlerini kurmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'ndan ilk ayrılan Balkan ulusu Yunanlılar, Büyük Güçler'in desteği ile devletlerini kurduktan sonra Osmanlı toprakları üzerinde devamlı yayılma amacı gütmüşlerdir. Bu yayılma amacı Yunanistan'ı Arnavutluk ve Türkiye ile karşı karşıya getirmiştir. Arnavutluk ise Büyük Güçler'in desteği ile Birinci Balkan Savaşı esnasında bağımsızlığını kazanmış, Osmanlı'dan ayrılan son Balkan ulusu olmuştur. Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından, Yunanlılara karşı kazandığı milli mücadele ile modern ulus devletini kurmuştur. Soğuk Savaş Dönemi'nde karşıt kutupta yer alan Arnavutluk, Soğuk Savaş sonrası hızlı bir şekilde batıya entegre olma yoluna girmiştir. Entegrasyon sürecinde tarihi ve kültürel bağları nedeniyle Türkiye ile yakın ilişkiler kurmuş, bu durum Yunanistan'da çevrelenme algısı oluşturmuştur. Yunanistan; deniz yetki alanları ve azınlık hakları meselelerinde Arnavutluk ve Türkiye ile benzer sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca Yunanistan, AB üyeliğini her iki ülkeye karşı da koz olarak kullanmaktadır. Buna karşın NATO başta olmak üzere birçok uluslararası örgütte işbirliği yapan üç ülke, Avrupa enerji güvenliği bakımından büyük önem arz eden doğalgaz boru nakil hattına ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu üç ülke arasındaki ilişkiler; tarihsel süreç, mevcut sorun alanları ve olası işbirliği fırsatları çerçevesinde derinlemesine incelenmektedir. Ayrıca Arnavutluk'un Türkiye ve Yunanistan arasında nasıl rekabet alanına dönüştüğü analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Balkans is a strategic crossroads in both European and Eurasian politics. Türkiye, Greece, and Albania are three important actors in this region. For nearly five centuries, these three nations lived together under the umbrella of the Ottoman Empire and eventually established their own nation-states. The first Balkan nation to separate from the Ottoman Empire was the Greeks, who, with the support of the Great Powers, established their state and aimed for continuous expansion over Ottoman territories. This expansionist goal brought Greece into confrontation with Albania and Turkey. Albania, on the other hand, gained its independence during the First Balkan War with the support of the Great Powers, becoming the last Balkan nation to separate from the Ottomans. Many areas where Albanians lived densely remained outside the drawn borders. Occupied by its neighbors in every war, Albania became one of the spheres of influence for the Great Powers. After the collapse of the Ottoman Empire, Türkiye established its modern nation-state through the national struggle it won against the Greeks. During the Cold War, Albania, positioned on the opposing side, quickly embarked on the path of integration with the West after the Cold War. During the integration process, it established close relations with Türkiye due to historical and cultural ties, which created a perception of encirclement in Greece. Greece faces similar issues with Albania and Türkiye regarding maritime jurisdiction and minority rights. Additionally, Greece uses its EU membership as leverage against both countries. However, the three countries, which cooperate in many international organizations, particularly NATO, host a natural gas pipeline that is of great importance for European energy security. This study examines the relations among the three countries in depth, within the framework of historical processes, current problem areas, and potential cooperation opportunities. It also analyzes how Albania has turned into a competitive arena between Türkiye and Greece.