Gensoru: Türkiye siyasetinde Hayrettin Erkmen'in Dışişleri Bakanlığından düşürülmesi
Motion of No Confidence: The removal of Hayrettin Erkmen from the position of Minister of Foreign Affairs in Turkish politics
  1. Tez No: 944569
  2. Yazar: FATMA BEYZA BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Siyaset, Türk Parlamento Tarihi, Local Politics, Turkish Parliament History
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye'nin, yakın siyasi tarihinde, gensoru mekanizması yasama organının yürütme üzerindeki denetim gücünü göstermek için demokrasinin hesap verebilirliğini sağlamak amacıyla genellikle kullanılmıştır. Parlamenter sistemin önemli unsurlarından ve denetim mekanizmalarından biri olan gensoru, hükümetin veya bir bakanın siyasi sorumluluğunu sorgulamak ve gerektiğinde görevden alınmasını sağlayan bir araçtır. Bu mekanizma sadece bir denetim aracı değil, aynı zamanda siyasi partiler arasındaki güç mücadelelerini ve dönemsel siyasetin aracı olarak da ön plana çıkmıştır. Hayrettin Erkmen'in dışişleri bakanlığı görevinden düşürülmesiyle sonuçlanan 1980 yılına ait gensoru süreci, Bu çerçevede, Türkiye siyasetinde dikkat çekici bir örnek olarak öne çıkan bir konuya değinilmektedir. 1979-1980 dönemi, ülkenin ciddi siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerle karşı karşıya kaldığı, oldukça çalkantılı bir zaman dilimidir. Koalisyon hükümetlerinin kırılgan yapısı, meclis içerisindeki siyasi dengelerin daha da hassaslaşmasına yol açmış; yerel siyasetteki gerilimler ise belirgin biçimde artmıştır. Bu karmaşık ortamda, Hayrettin Erkmen'in görevden alınmasıyla sonuçlanan gensoru süreci, sadece muhalefetin etkisini değil, aynı zamanda koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıkları ve dönemin genel siyasi dinamiklerini de yansıtmaktadır. Bu çalışma, Erkmen'in görevden alınma sürecini gensoru mekanizması çerçevesinde ele alırken, dönemin hem iç hem de dış siyasi dinamiklerini derinlemesine analiz etmeyi hedeflemektedir. Çalışma, Türkiye'de gensorunun nasıl işlediğini, meclis içi güç dengelerinin gensoru süreçlerindeki rolünü ve yerel siyasetin bu süreçlere olan etkisini incelemektedir. Bu bağlamda, Erkmen örneği, Türkiye siyasetinde gensoru mekanizmasının yalnızca bir denetim aracı değil, aynı zamanda siyasi mücadelelerin bir yansıması olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, çalışma, gensoru mekanizmasının demokratik hesap verebilirlik ile siyasi mücadelenin kesişim noktasında yer aldığını ve bu dinamiğin Türkiye siyasetindeki dönüşümlerin anlaşılmasında kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The motion of censure mechanism has played an important role in Turkey's recent political history, especially during periods of crisis like 1979-1980, in ensuring democratic accountability and overseeing the executive. As one of the key elements of the parliamentary system and a tool of oversight, a motion of censure is a mechanism used to question the political responsibility of the government or a minister and, when necessary, to ensure their dismissal. This mechanism is not only a tool of oversight but has also come to the forefront as a means of political struggle between political parties and as an instrument of the period's political dynamics. The censure process that led to the removal of Hayrettin Erkmen from his position as the Minister of Foreign Affairs in 1980 is a notable example of this in Turkish politics. The 1979-1980 period was a time when Turkey was shaken by political, economic, and social crises. The fragile structure of coalition governments led to heightened political tensions within the parliament, and local political conflicts became more apparent. In this context, the censure process that resulted in the dismissal of Hayrettin Erkmen is considered a reflection of the opposition within the parliament, the internal conflicts within the coalition government, and the political balance of the time. This thesis aims to analyze the process of Erkmen's dismissal within the context of the motion of censure mechanism, while thoroughly examining the domestic and foreign political dynamics of the period. The study explores how the motion of censure functions in Turkey, the role of intra-parliamentary power balances in the censure process, and the impact of local politics on these processes. In this context, the example of Erkmen highlights that the motion of censure in Turkish politics functions not only as a tool of oversight but also as a reflection of political struggles. This study argues that the motion of censure operates at the intersection of democratic accountability and political struggle, and that this dynamic plays a critical role in understanding the transformations in Turkish politics. In this way, such processes have proven to be a determining factor during the periods of political change in Turkey.