Samsun ili İlkadım ilçesine bağlı kanser tarama merkezine 2018-2023 yılları arasında başvuran kadınların meme kanseri tarama sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of breast cancer screening results of women who applied to the cancer screening center in İlkadım district of Samsun province between 2018 and 2023
  1. Tez No: 944591
  2. Yazar: RÜMEYSA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KETEM, Meme Kanseri, Mamografi, Tarama Programı, KETEM, Breast Cancer, Mammography, Screening Program
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Samsun ili İlkadım ilçesinde Ocak 2018 ile Mart 2023 tarihleri arasında KETEM'e meme kanseri taraması amacıyla başvuran kadınların tarama sonuçlarının, patolojik bulgularının, konulan tanılarının ve uygulanan tedavi yöntemlerinin retrospektif olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel ve retrospektif bir çalışma olup, evreni oluşturan 26.413 kadının tamamı çalışmaya dahil edilmiştir; bu nedenle örneklem hesaplaması yapılmamıştır. Çalışmada mamografi ile meme kanseri taraması, BIRADS sınıflandırması kullanılarak değerlendirilmiş, veriler IBM SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler için Pearson Ki-Kare Testi uygulanmıştır. Tarama ve tanı verileri kullanılarak gerçek pozitiflik, yalancı pozitiflik, pozitif prediktif değerler (PPD1, PPD2, PPD3), minimal kanser yakalama oranı hesaplanmıştır. Bulgular: Taramaların %34,9'u 2018 yılında, %32,0'ı 2019 yılında, %8,5'i 2020 yılında, %2,9'u 2021 yılında, %17,2'si 2022 yılında ve %4,5'i 2023'ün ilk üç ayında yapılmıştır. Pandemi yıllarında (2020-2021) tarama oranlarında belirgin bir düşüş gözlemlenmiştir. Kadınların %45'i 40-49 yaş, %36,8'i 50-59 yaş, %18,2'si 6069 yaş aralığındadır. Ortalama yaş 51,6 olarak hesaplanmıştır. Kadınların %43,6'sı B tipi, %41,1'i C tipi, %8,8'i A tipi ve %6,4'ü D tipi meme yapısına sahiptir. Tarama sonuçlarında BIRADS dağılımlarına baktığımızda: %92,4'ünün BIRADS 1-2 olarak değerlendirildiği, %6,8'inin BIRADS 0 olarak ileri tetkike yönlendirildiği, %0,5'inin BIRADS 4, %0,3'ünün BIRADS 5 olarak raporlandığı görüldü. USG sonuçlarına baktığımızda ise BIRADS 4 ve 5 olarak değerlendirilen kadınların %69,3'ünde malignite saptandığı görüldü. %0,1 lenfoma oranında tespit edildi. Biyopsi ve Patoloji Sonuçlarına baktığımızda: 176 kadından alınan biyopsilerin %69,3'ünün malign meme lezyonu, %30,7'sinin benign lezyon olarak raporlandığı görüldü. En sık görülen malignite türü %84,4 ile invaziv duktal karsinomdu. Genel kanser oranı 1000 kadında 4,6 olarak hesaplandı. Kanserlerin %67,2'si erken evre, %23,8'i lokal-ileri evre, %9,0'ı metastatik evredeydi. Kanserlerin %57,4'ü luminal A, %36,1'i luminal B, %4,1'i bazal-Like ve %2,5'i HER2+ olarak sınıflandırıldı. Kanserlerin %60,7'si 2 cm vii altında tespit edildi; minimal kanser yakalama oranı %11,5 olarak belirlendi.%62,3'üne meme koruyucu cerrahi, %26,2'sine modifiye radikal mastektomi uygulandı.%95,9'una radyoterapi, %62,3'üne kemoterapi uygulandı. Tedavi sürecinde hastaların %5,7'si yaşamını yitirdi. Pozitif Prediktif Değerler (PPD): PPD1: %6,1, PPD2: %69,3, PPD3: %69,3 Sonuç: Bu çalışma, meme kanseri tarama programlarının etkinliğini, pandemi sürecinin taramalara etkisini ve sonuçların dağılımını değerlendirmiştir. Bulgular, KETEM'lerde yapılan taramaların erken evre tanı oranlarını artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Pandemi döneminde tarama kesintilerinin ileri evre vakaları artırabileceği gözlemlenmektedir. Yoğun meme yapısı ve genç yaş gruplarında geri çağırma oranlarının yüksekliği, mamografiye ek olarak USG gibi yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, BIRADS 4 ve 5 kategorilerinin yüksek kanser riskiyle ilişkili olduğu doğrulanmaktadır. Sonuç olarak, tarama programlarının sürekliliği ve toplum farkındalığının artırılması, erken tanı başarısını güçlendirmek için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to retrospectively analyze the screening results, pathological findings, diagnoses, and treatment methods of women who applied to the Cancer Early Diagnosis, Screening, and Training Center (KETEM) in İlkadım district of Samsun for breast cancer screening between January 2018 and March 2023. Material and Method: This study is a cross-sectional and retrospective study, including all 26,413 women in the population; therefore, no sample size calculation was performed. Mammographic breast cancer screening was evaluated using the BIRADS classification, and the data were analyzed using IBM SPSS 26.0. The relationships between categorical variables were examined using the Pearson ChiSquare Test. Based on screening and diagnostic data, the true positive rate, false positive rate, positive predictive values (PPV1, PPV2, PPV3), minimal cancer detection rate were calculated. Results: Distribution of Screenings: 34.9% of the screenings were conducted in 2018, 32.0% in 2019, 8.5% in 2020, 2.9% in 2021, 17.2% in 2022, and 4.5% in the first three months of 2023. A significant decline in screening rates was observed during the pandemic years (2020-2021). Age Distribution: Among the screened women, 45.0% were aged 40-49, 36.8% were aged 50-59, and 18.2% were aged 60-69. The mean age was calculated as 51.6 years. Breast Density Distribution: 43.6% of the women had B-type breast density, 41.1% had C-type, 8.8% had A-type, and 6.4% had D-type breast density. BIRADS Distribution in Screening Results: 92.4% were categorized as BIRADS 1-2, 6.8% were classified as BIRADS 0 and referred for further evaluation, while 0.5% were reported as BIRADS 4 and 0.3% as BIRADS 5. Ultrasound (USG) Findings: Among women categorized as BIRADS 4 and 5, malignancy was detected in 69.3% of cases. Lymphoma was identified in 0.1% of cases. Biopsy and Pathology Results: Among 176 biopsies, 69.3% were diagnosed as malignant breast lesions, while 30.7% were benign. The most common malignancy type was invasive ductal carcinoma (84.4%). The overall cancer detection rate was 4.6 per 1000 women. Cancer Staging: 67.2% of detected cancers were in the early stage, 23.8% were locally advanced, and 9.0% were metastatic. Cancer Subtypes: 57.4% of ix cases were classified as Luminal A, 36.1% as Luminal B, 4.1% as Basal-like, and 2.5% as HER2+. Tumor Size and Surgical Approaches: 60.7% of cancers were detected at ≤2 cm, with a minimal cancer detection rate of 11.5%. Breast-conserving surgery was performed in 62.3% of cases, while 26.2% underwent modified radical mastectomy. Treatment Modalities: 95.9% of patients received radiotherapy, and 62.3% underwent chemotherapy. Mortality Rate: During the treatment process, 5.7% of the patients succumbed to the disease. Positive Predictive Values (PPV): PPV1: 6.1%, PPV2: 69.3%, PPV3: 69.3% Conclusion: This study evaluated the effectiveness of breast cancer screening programs, the impact of the pandemic on screenings, and the distribution of results. The findings indicate that screenings conducted at KETEMs are effective in increasing early-stage diagnosis rates. It has been observed that interruptions in screening during the pandemic period may lead to an increase in advanced-stage cases. The high recall rates in individuals with dense breast tissue and in younger age groups suggest the need for additional imaging methods such as ultrasound alongside mammography. Furthermore, it has been confirmed that BIRADS 4 and 5 categories are associated with a high risk of cancer.In conclusion, ensuring the continuity of screening programs and increasing public awareness are critical to strengthening early diagnosis success.