Periton diyalizi uygulanan çocukların yaşadığı deneyimler: Nitel araştırma örneği
The experiences of children on peritoneal dialysis: A qualitative research example
  1. Tez No: 944592
  2. Yazar: EDA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SÖNMEZ DÜZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, periton diyalizi, pediatri, hemşire, Chronic Renal Failure, Peritoneal Dialysis, Pediatric, Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırma, periton diyalizi uygulanan çocukların yaşadığı deneyimleri belirlemek amacıyla nitel olarak yapılmıştır. Araştırma Ağustos 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji servisine yatışı yapılan ve örneklem kriterlerini sağlayan 7 yaş üstü 10 çocuk ile yapılmıştır. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama sırasında çocuklar ile yüz yüze görüşülerek ses kaydı alınmıştır. Elde edilen sonuçlar tema ve alt temalar ile değerlendirilmiştir. Deşifre sonrası araştırmanın verileri MAXQDA 22 analiz programı kullanılarak kodlama, temaların oluşturulması, kod ve alt kodların ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında yer alan çocukların görüşmelerinden elde edilen veriler doğrultusunda periton diyalizi sonrası duygu, diyaliz eğitim sürecinde yaşanan zorluklar, semptomlar, günlük yaşamda karşılaşılan zorluklar, aile ilişkisi, sosyal hayat, okul hayatı ve sosyal destek olmak üzere sekiz tema, 54 kod elde edilmiştir. Çocukların periton diyaliz sonrası duygusal olarak en sık“üzüntü, korku ve stres”yaşadıkları belirlenmiştir. Çocukların periton diyaliz eğitim sürecinde, ağrı, uyku problemi, hareket kısıtlılığı, okula devam zorluğu gibi zorluklar yaşadığı görülmüştür. Çocukların periton diyalizi uygulanırken karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve tansiyon yüksekliği yaşadığı, günlük yaşamda koşamama, gece tuvalete gidememe gibi zorluklar yaşadığı görülmüştür. Çocukların periton diyalize başladıktan sonra aile ilişkilerinde, aile ile daha az vakit geçirme ve daha sinirli oldukları belirlenmiştir. Periton diyaliz alan çocukların sosyal hayatta seyahat edememe, denize gidememe, gece farklı yerde kalamama gibi deneyimleri yaşadıkları, okul hayatında ise arkadaş ilişkilerinde korumacı tutum, hastalığı gizleme, çanta taşımada zorlanma, akran zorbalığı sebebiyle okula devam edememe, gibi durumlar ile karşılaştıkları görülmüştür. Çocukların periton diyaliz sürecinde sosyal destek olarak en çok anne desteği gördüğü belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda çocukların duygusal, fiziksel ve psikolojik olarak zorluklar yaşadığı belirlenmiştir. Bu süreçte, çocukların aile merkezli bakım ilkeleri doğrultusunda desteklenmesi ve uygun hemşirelik girişimlerinin uygulanabilmesi için eğitimler düzenlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study aimed to explore the experiences of children undergoing peritoneal dialysis. Conducted between August 2024 and March 2025, the research involved ten children over the age of seven who were hospitalized in the Pediatric Nephrology Unit of Mersin University Faculty of Medicine and met the sampling criteria. Data were collected using a“Descriptive Information Form”and a“Semi-Structured Interview Form.”Face-to-face interviews were conducted, and audio recordings were obtained. Transcribed data were analyzed using MAXQDA 22 software through coding, theme development, and the examination of code-subcode relationships. The analysis resulted in eight main themes and 54 codes: emotional responses post-dialysis, challenges during the dialysis training process, physical symptoms, difficulties in daily life, family dynamics, social life, school experience, and social support. Emotional responses such as sadness, fear, and stress were frequently reported. During the training period, children experienced pain, sleep disturbances, restricted mobility, and school attendance difficulties. Physical symptoms included abdominal pain, nausea, headaches, and hypertension. In daily life, limitations such as the inability to run or use the bathroom at night were noted. Changes in family relationships were observed, with children spending less time with family members and exhibiting increased irritability. Social limitations included being unable to travel, go swimming, or stay overnight elsewhere. In school settings, children reported protective behaviors from peers, concealing their illness, difficulties carrying school bags, and absenteeism due to peer bullying. Mothers were identified as the primary source of emotional and practical support. The findings indicate that children undergoing peritoneal dialysis face significant emotional, physical, and psychosocial challenges. It is recommended that healthcare providers implement family-centered care principles and offer targeted educational interventions to support these children throughout the dialysis process.