Afganistan ve Pakistan arasındaki Durand Sınır Hattına ilişkin uluslararası hukukun pozisyonu
Position of international law regarding the Durand Border Line between Afghanistan and Pakistan
  1. Tez No: 944657
  2. Yazar: NOORULLAH MOHAMMADİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Durand Hattı, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Durand Line, Afghanistan, Pakistan, India
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya çapında sömürgecilikten kurtulma süreci başlamıştır. Hindistan'la birlikte Pakistan da İngilizlerden bağımsızlığını kazanmıştır. Böylece Afganistan'ın güneydoğusunda yeni bir ülke doğmuştur. Bu yeni devlet, doğuşundan günümüze kadar bölgesel istikrarda önemli bir rol oynamıştır. İki kutuplu dönemde Doğu ve Batı bloklarının sınırlarını oluşturan Afganistan ve Pakistan, Soğuk Savaş sonrası dönemde Asya kıtasının ve tüm dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından kilit öneme sahip iki ülke haline geldi. Çalışmada uluslararası gelişmelerden de etkilenen Afganistan-Pakistan ilişkilerinin temelini Peştunistan ve Durand Sınır Hattı meselesi oluşturmaktadır. Ancak ilerleyen yıllarda eski sorunlar devam etmiş ve yeni sorunlar eklenmiştir. Çalışmada kaynak açısından zorluklarla karşılaşılsa da iki ülke arasındaki ilişkiler Afganistan'daki gelişmeler esas alınarak değerlendirilmiştir. Afganistan-Pakistan ilişkileri gergin olsa da iki ülke birbiriyle kültürel ve tarihi bağları olan halklara ev sahipliği yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, the process of decolonization began worldwide. Along with India, Pakistan also gained independence from the British. Thus, a new country was born in the southeast of Afghanistan. This new state has played an important role in regional stability from its birth until today. Afghanistan and Pakistan, which formed the borders of the Eastern and Western blocs in the bipolar period, became two countries of key importance for the security and stability of the Asian continent and the entire world in the post-Cold War period. In the study, Pashtunistan and Durand Border Line issue forms the basis of Afghanistan-Pakistan relations, which are also affected by international developments. However, in the following years, old problems continued and new problems were added. Although the study encountered difficulties in terms of resources, the relations between the two countries were evaluated based on the developments in Afghanistan. Although Afghanistan-Pakistan relations are tense, the two countries are home to people who have cultural and historical ties with each other.